Vatten- och dammskydd – allt du behöver veta

Innan du börjar använda din Sony-enhet bör du kontrollera enhetens funktioner och begränsningar. När du tar med enheten ut i naturen eller på resan finns det några grundläggande riktlinjer som du bör följa för att skydda den.

Låt oss börja med att ta en titt på IP-klassificeringarna och se hur de påverkar vad du kan och inte kan göra.

Vad är en IP-klassificering?

IP-skyddsgraden (Ingress Protection) är en internationell standard för att mäta en enhets skyddsnivå mot damm och sötvatten. Den första siffran i den tvåsiffriga IP-skyddsgraden representerar graden av skydd mot solida föremål, inklusive damm. Den andra siffran anger i hur hög grad enheten är skyddad mot sötvatten.

Skydd mot solida föremål och damm

IP0X. Inget särskilt skydd

IP1X. Skyddad mot fasta föremål > 50 mm i diameter.

IP2X. Skyddad mot fasta föremål > 12,5 mm i diameter.

IP3X. Skyddad mot fasta föremål > 2,5 mm i diameter.

IP4X. Skyddad mot fasta föremål > 1 mm i diameter.

IP5X. Skyddad mot damm, begränsat intrång (inga skadliga utfällningar).

IP6X. Dammtät.

Skydd mot sötvatten

IPX0. Inget särskilt skydd

IPX1. Skyddad mot droppande vatten.

IPX2. Skyddad mot droppande vatten när den är lutad upp till 15 grader från sin normala position.

IPX3. Skyddad mot sprutande vatten.

IPX4. Skyddad mot stänkande vatten.

IPX5. Skyddad mot vattenstråle med lågt tryck i minst tre minuter.

IPX6. Skyddad mot stark vattenstråle i minst tre minuter.

IPX7. Skyddad mot inträngning av vatten på max. en meters djup i 30 minuter.

IPX8. Skyddad mot inträngning av vatten på större djup än en meter. De exakta villkoren anges för varje enhet av tillverkaren.

Vad innebär detta för min enhet?

Din enhet har en IP-klassificering. Det betyder att enhetens maskinvara har testats i en strikt kontrollerad laboratoriemiljö och funnits fungera tillfredsställande även efter exponering för särskilda miljöer.

När vattentätheten testas på en Sony-enhet placeras den försiktigt i en behållare fylld med kranvatten som sedan sänks ned till ett djup på 1,5 meter. Efter 30 minuter i behållaren tar vi försiktigt ut enheten och testar dess funktioner.

Låt det regna

Började det regna medan du väntade på bussen? Inga problem. Din Xperia-enhet tål regndroppar och vattenstänk, såväl utomhus som inomhus!

Och om du är på middag och råkar spilla vatten på enheten, så är det ingen fara. Du behöver bara låta den torka ordentligt.

Eller så kan du titta på video i Xperia-enheten medan du diskar. (Vilket förresten är en utmärkt idé, för dig som vill göra flera saker samtidigt!) Se bara till att du inte råkar tappa enheten i vattnet, och torka bort eventuella vattendroppar när du är klar.

Andra sätt att använda enheten

Det finns andra sätt att dra nytta av Sony-enhetens vatten- och dammskydd. Du kan använda enheten i följande miljöer:

• När dina fingrar är blöta.
    • I dammiga miljöer, t.ex. en blåsig strand eller en dammig väg. Tvätta av allt damm på enheten med kranvatten efteråt.
    • Ta foton och spela in film i våta miljöer. Använd inte enheten under vatten. Om enheten kommer i kontakt med annat vatten än sötvatten tvättar du av den med kranvatten.

Men glöm inte att stänga luckorna …

Du behöver känna till enheten och även stänga alla skydd ordentligt innan enheten utsätts för vatten eller damm. Exempel på dessa skydd är luckan till mikro-USB-porten, SIM-kortet och minneskortet. En del av våra enheter är utrustade med en vattentät mikro-USB-port utan lucka. Om en sådan enhet har utsatts för vatten är det viktigt att USB-porten är helt torr innan någon kabel sätts in i enheten. Du avlägsnar fukt från USB-porten genom att skaka enheten upprepade gånger med USB-porten riktad nedåt, och sedan torka enheten torr med en mikrofiberduk. Upprepa samma steg tills du inte ser någon fukt i USB-porten.

Kontrollera också att inga hårstrån eller andra små föremål har fastnat mellan skydden innan du stänger dem. Om du inte gör det kan det medföra allvarlig skada på enheten.

Basunderhåll

Här är några tips som hjälper dig använda din enhet på bästa sätt:

• Torka av alla hörn och andra områden där vatten kan samlas när du har använt din smartphone, surfplatta eller ett tillbehör i fuktiga eller blöta miljöer.
    • Utsätt inte enheten för havsvatten, saltvatten, klorerat vatten eller vätska som fruktdrycker, flytande tvättmedel eller vinäger.
    • Om enheten kommer i kontakt med annat vatten än sötvatten, t.ex. klorerat vatten från en simbassäng, sköljer du av enheten i sötvatten.
    • Om högtalaren eller mikrofonen blir blöt kan deras funktion påverkas tills vattnet har torkat helt och hållet.
    • Enhetens skyddsgrad baseras på mätningar i laboratoriemiljö med enheten i vänteläge. Undvik därför att använda enheten under vatten, t.ex. för att ta bilder. Använd inte enheten för att ta foton när du utför någon form av undervattensaktivitet, t.ex. när du dyker eller snorklar.
    • Torktiden varierar beroende på miljö, men kan ibland ta upp till tre timmar. Medan enheten torkar kan du fortsätta använda alla funktioner som inte är beroende av högtalaren eller mikrofonen. Du kan till exempel ta foton och ta emot och skicka e-postmeddelanden och SMS utan att oroa dig.
    • Torka inte våta delar med en hårtork.
    • Normalt slitage och skador på enheten minska dess motståndskraft mot damm och fukt.

Garanti, reparation och kundservice

Din garanti täcker inte skador eller defekter som orsakas av misskötsel eller felaktig användning av enheten. För alla kompatibla tillbehör, inklusive batterier, batteriladdare, handsfree-enheter, tangentbord och mikro-USB-kablar, gäller att de inte är damm- och vattenbeständiga i sig själva.

Om du har frågor om användningen av enheten som inte besvaras här är du välkommen att kontakta vår kundsupport. Relevant garantiinformation finns i dokumentet Viktigt information, som du kommer åt via installationsguiden på enheten.