Ta fantastiska bilder med din Xperia™-kamera

Din Xperia-enhet kommer med den allra senaste kameratekniken från Sony, vilket hjälper dig att fånga de magiska vardagliga ögonblicken med klara, livfulla detaljer. Men med lite teknik och kunskap blir de ännu bättre! Nedan hittar du några tips och tricks om hur du får ut mer av din Xperia-kamera och förbättrar din teknik.

Ta fantastiska bilder med din Xperia™-kamera

Det handlar om tekniken

Din Xperia-kamera är fullpackad med en imponerande mängd teknik, inklusive ett dubbelkamerasystem och hybridautofokus. Dubbelkamerorna skapar tillsammans den eftersökta bokeh-effekten, där motivet är i fokus och bakgrunden är ofokuserad.

Den ultrasnabba hybridautofokustekniken kombinerar två tekniker: kontrastavkänning för noggrannhet och fasavkänning för hastighet. Tack vare sin breda autofokustäckning kan din Xperia-kamera fokusera exakt på ditt föremål på skärmen på mindre än en sekund. Och med det automatiska läget som tar hand om inställningarna behöver du bara starta kameran och börja filma.

Tips: När pekläget är på trycker du bara på den plats på skärmen som du vill att kameran ska fokusera på och tar bilden.

Automatiskt. Överlägsna foton.

Automatiskt. Överlägsna foton.

Från upplysta nattvyer till närbilder, det automatiska läget känner igen upp till 52 olika scener och anpassar inställningarna automatiskt. Det automatiska läget är standardläget i kameran och slår på eller av HDR-inställningen (High Dynamic Range) beroende på omgivningen. HDR-läget tar flera bilder med olika exponering och slår sedan samman dem så att ditt foto ser naturligare ut.

Det automatiska läget fungerar bäst i situationer med goda ljusförhållanden och du är efter hög kvalitet utan att behöva anpassa några inställningar manuellt. Det är också perfekt för situationer där föremål rör sig snabbt och förutsättningarna förändras, eller när det händer en hel del runt omkring dig och du inte vill missa något.

Tips: Du kan anpassa både färg och ljusstyrka innan du tar ett foto i det automatiska läget. Du kan även anpassa upplösningen upp till 23 MP (megapixlar) från standardvärdet på 8 MP.

Manuellt läge

Det manuella läget har även flera inställningar för att hjälpa dig att ta bättre bilder beroende på omgivningen.

Det manuella läget fungerar bäst i situationer där du vill ha mer kreativ kontroll över den slutliga bilden och du har tid att få det rätt. Från slutartid till exponeringsvärdet kan du leka med inställningarna för att skapa den perfekta bilden!

Tips: Om du har svårt att följa ett föremål i rörelse kan du aktivera objektspårning. Med den här funktionen kan du välja ett föremål genom att peka på det på skärmen. Sedan följer kameran föremålet åt dig.

Manuellt läge

Tips och trick

När vi nu har berättat lite mer om tekniken inuti din Xperia-kamera är det dags att ge dig de praktiska tips och tricks som vi lovade.

Mer fokus. Mindre oskärpa.

• Se till att objektivet är rent – du skulle bli förvånad över hur mycket ett fingeravtryck eller lite smuts kan minska kvaliteten på dina foton.
    • Kontrollera om smartphone-fodralet blockerar blixten eller objektivet om du har problem med suddiga bilder. Du kan även prova att ta bort fodralet för att undvika oönskade relexer.
    • Om din Xperia har en kameraknapp kan du använda kameraknappen istället för att trycka på kameraknappen på skärmen. Genom att använda kameraknappen håller du på ett naturligt sätt fingrarna borta från skärmen och runt kamerans ram. Detta hjälper till att stabilisera enheten innan du tar bilder.
    • Använd självutlösaren för att ytterligare undvika att skaka kameran när du tar bilder. Du kan även använda ett stativ för att uppnå optimal bild- och videostabilitet.
    • Prova att flytta runt din smartphone med kameraknappen till hälften intryckt och sök efter en plats där bilden kommer i fokus. När fokus är inställt blir den runda ramen blå.
    • Du kan även ställa in fokus genom att peka på den punkt på skärmen du vill fokusera på.
    Tips och trick

Hög kvalitet i dåliga ljusförhållanden

• Tricket är att hålla kameran stilla. Placera din smartphone på en hård yta eller, ännu bättre, använd ett stativ och självutlösaren.
    • När du fotograferar i manuellt läge kan ISO eller ljuskänslighetsnivån justeras manuellt från 50 till 3 200.
    • För större kontroll kan du fotografera i manuellt läge och justera inställningarna för slutarhastighet (SS), exponeringsvärde (EV) eller vitbalans (WB). Du kan även ändra fokus manuellt.
    • Det finns flera olika blixtinställningar i alla tre fotolägena. Dessa är särskilt användbara under dåliga ljusförhållanden eller i motljus.
    • Fler tips om hur du tar bättre bilder under dåliga ljusförhållanden finns här.

Tillbaka till selfie-skolan

• Använd självutlösaren så att du har ett par sekunder på dig för att stabilisera kameran innan bilden tas.
    • Använd Smile Shutter-funktionen för att automatiskt ta dina selfies med ett leende. Det här är ett annat bra sätt att undvika att röra vid och kanske skaka skärmen.
    • Använd appen AR-effekt för att prova dig fram och använda effekter när du tar selfies.
    • Minska skakningarna när du spelar in video av dig själv med den främre kameran genom att se till att SteadyShot är på.
    Tillbaka till selfie-skolan

Ta fram fotografen inom dig

• Lär känna din kamera. Kolla in huvudinställningarna och de olika lägena innan du använder den och läs Användarhandboken. Övning ger färdighet!
    • Lär dig att söka efter ljus med riktning och färg som ger bilden form och djup. Den här typen av ljus sker naturligt före soluppgång och solnedgång. Fönsterljus kan också vara bra.
    • Försök inte att följa föremålet när du fotograferar rörliga föremål. Tricket är att hitta en plats där föremålet måste passera framför dig.
    • Om inte hela motivet ryms i bilden kan du använda kameraappen Sweep Panorama för att få en vidare vinkel.
    • Aktivera rutnätet i kamerainställningarna så att du kan använda "tredjedelsregeln" när du fotograferar. Prova att placera dina motiv längs rutnätslinjerna eller vid deras skärningspunkter. Din bilder blir intressantare om du inte alltid har motivet i mitten av ramen.
    • Var kreativ och prova olika vinklar. Du kommer att bli förvånad hur din bild kan ändras om du hukar dig eller ligger ned. Var dock försiktig!
    Håll dig i toppen

Håll dig i toppen

• Om din Xperia har en kameraknapp kan du aktivera kameran omedelbart, även när enhetens skärm är låst. Tryck bara hastigt på kameraknappen och du är redo att fota. Du kan också välja ett Starta med kameraknappen-alternativ så att kameran börjar fotografera direkt när du startar kameran med kameraknappen. Då missar du aldrig några fantastiska ögonblick.
    • Använd den kreativa effektappen i kameran för att ytterligare förbättra dina foton innan du tar dem. Du kan till exempel lägga till filter, pixelera foton eller skapa en spegeleffekt.
    • Du kan även ta foton samtidigt som du spelar in en video. Tryck helt enkelt på kameraknappen eller på kameraknappen på skärmen när videon spelas in.
    • Aktivera funktionen Spara plats om du vill geotagga dina foton genom att spara den ungefärliga geografiska positionen när du fotar.
    • Uppdatera programvaran i din smartphone regelbundet för att få tillgång till kamerans senaste funktioner och förbättringar.
    • Uppdatera programvaran i din smartphone regelbundet för att få tillgång till kamerans senaste funktioner och förbättringar.

Bra att veta

• Vissa kamerafunktioner förbrukar mer batterikraft än andra. Så om kameran har stöd för inspelning av video i 4 K och batteriet börjar ta slut kan du hålla dig till 1 080 p upplösning. På detta sätt får du video av hög kvalitet men sparar batteriet i din enhet.
    • Tänk på att videofiler i 4 K och foton tagna i 23 MP (hög upplösning) tar upp en hel del utrymme i det interna minnet eller minneskortet, vilket innebär att det är bra att kontrollera minnesstatusen ibland. Kom ihåg att du fortfarande kan ta foton med hög kvalitet med 8 MP upplösning.
    • Tänk på att din smartphone ibland blir varm när kameran används under en längre tid. I vissa fall kan kameraappen tillfälligt stängas.
    • Fler tips och massor med bra guider om hur du tar bättre foton med en Xperia-kamera finns här.

Observera att artikeln inte är produktspecifik. De beskrivna funktionerna kan därför variera beroende på enhet och/eller programversion.