Ta hand om din enhet

Välkommen till Xperia™-världen! Du har antagligen alltid med dig din smartphone eller surfplatta och använder den till många olika saker. Eftersom enheten slits varje dag är det viktigt att du tar hand om den för att underhålla prestandan och se till att du kan ha den länge. Vi vill ge dig några enkla tips och tricks för hur du kan hålla din enhet i toppskick.

Skydda den

Skydda din Xperia™ i alla lägen! Det bästa sättet att undvika att din enhet repas och spricker är att använda ett skyddande skal tillsammans med en skärmskyddsfilm. Det är väldigt viktigt att du använder en skärmskyddsfilm som är till just din Xperia™-modell. Den är utformad för att passa perfekt och om du fäster den noggrant så täcker den inte närhetssensorn eller den främre kameran, och du riskerar inte att damm eller små luftbubblor fastnar undertill.

Håll den ren

Smuts eller damm kan påverka enhetens prestanda, så gör det till en vana att rengöra din Xperia™ minst en gång i månaden.

Börja med att stänga av enheten och koppla bort den från eventuella externa enheter. Använd en ren och torr mikrofiberduk för att torka bort smuts från pekskärmen och baksidan. Headsetuttaget och USB-porten kan också behöva rengöras. Blås försiktigt för att avlägsna dammpartiklar och använd en liten borste så att du kan ta bort smuts som kan ha fastnat runt kortplatserna för SIM-kort och minneskort. Borsta inte i själva kortplatserna.

Håll den laddad

Använd alltid en originalladdare från Sony som är avsedd för just din Xperia™-modell. Andra laddare kan ge längre laddningstider, inte ladda alls eller till och med skada enheten. Tänk också på att det går snabbare att ladda enheten genom ett vägguttag än via datorn. Se till att använda en USB-kabel med rätt sorts kontakt när du laddar enheten.

Du kan förbättra enhetens prestanda och få batteriet att hålla längre genom att kontrollera batteriförbrukningen och se vilka program som drar mest ström. Du kan till exempel tjäna på att stänga av meddelande- och platsdelningstjänster för appar som drar mycket batteri. Du kan även använda spara energi genom att aktivera de energisparlägen som finns i enheten.

Starta om då och då

Att alltid lämna enheten igång kan påverka batteriet, apparnas prestanda och enhetens livslängd. När du startar om din Xperia™ ibland stängs alla öppna appar och minnet rensas. Du kommer att se förändring direkt. Apparna fungerar snabbare och smidigare och det finns mer minne tillgängligt.

Skaffa den senaste officiella programvaran

Med lanseringen av ny programvara får du de senaste och förbättrade funktionerna samt eventuella buggkorrigeringar. Det är viktigt att du alltid uppdaterar till den senaste programversionen så att du får ut mesta möjliga av din enhet. När det finns en programvaruuppdatering visas ett meddelande i statusfältet. Du kan även kontrollera om det finns nya uppdateringar manuellt i programmet What’s New.

För att kunna uppdatera programvaran i enheten måste det finnas minst 500 MB ledigt internminne. Om du inte har tillräckligt med minne får du inget meddelande när den nya programvaran finns tillgänglig.

Det enklaste sättet att installera en programvaruuppdatering är att göra det trådlöst från enheten. Om det inte går att hämta uppdateringen trådlöst måste du uppdatera med hjälp av Sonys datorprogramvara för hantering av Xperia™-enheter. Du kan även använda det till programvarureparationer där du återställer enheten genom att rensa innehåll och installera den senaste programvaruversionen.

En uppdatering eller reparation av programvaran gör att din enhet fungerar snabbare och bättre. Det är även det snabbaste och lättaste sättet att lösa prestandaproblem och vi rekommenderar den här lösningen starkt. Kom bara ihåg att säkerhetskopiera innehållet innan du börjar.

Hantera minnet

Enhetens prestanda är som bäst när det finns mer än 500 MB internminne tillgängligt. Om du märker att enheten är långsammare än tidigare eller om programmen helt plötsligt stängs av kan minnet vara fullt. Ett sätt att fixa det är att överföra mediefiler från internminnet till ett SD-kort från Sony.

Det är viktigt att du rensar cacheminnet då och då för att ta bort tillfälliga filer från enheten. Du kan även frigöra minne genom att avinstallera appar som du inte använder. Något annat du kan testa är att rensa programdata från ett annat program, men tänk på att de data du väljer att ta bort kommer att raderas permanent.

Testa den i säkert läge

Det kan vara väldigt roligt att testa nya appar och spel. Men ibland kan appar från tredje part göra att din enhet blir långsam, fryser, kraschar eller startar om hela tiden.

Om du märker att enhetens prestanda har försämrats kan du använda säkert läge för att kontrollera om det är en app från tredje part som orsakar problemet. När säkert läge är aktiverat startar enheten endast med programvaran och apparna från fabriken. Om enheten fungerar bättre i säkert läge är det sannolikt att ett eller flera hämtade program är orsaken till problemet. Avsluta säkert läge och starta om enheten för att avinstallera de appar som du tror orsakar problemet.

Kontrollera enheten med tester

Du kan kontrollera enhetens prestanda med ett antal tillgängliga tester. Testerna är utmärkta för att analysera hur bra såväl olika appar som maskinvarufunktioner, till exempel kameran, displayen och olika sensorer, fungerar. Om du hittar ett problem bör du överväga att uppdatera till den senaste programvaran eller utföra en programreparation.

Testerna, samt annan enhetsspecifik information, är åtkomliga i den förinstallerade appen Support eller från Inställningar.

Observera att artikeln inte är produktspecifik. De beskrivna funktionerna kan därför variera beroende på enhet och/eller programversion.