Vi presenterar Android

Lär känna alla saker som Android ger din Xperia-smartphone eller -surfplatta. Börja med att konfigurera ett Google-konto och utforska Google Play, där du kan hämta de appar och spel du vill ha. Och, bäst av allt, anpassa din Android-enhet så att den stämmer överens med dig.

Vi presenterar Android

Vad är Android?

Android är det mobila operativsystemet som utvecklats av Google för en rad olika smartphones och surfplattor. Android är förinstallerat med flera olika Google-appar på alla Xperia-enheter.

Med appar som Google, Google Maps, Gmail och YouTube kan du enkelt söka efter information på internet, få vägbeskrivningar, skriva och ta emot e-post, titta på videoklipp och mycket annat på din mobiltelefon eller surfplatta – precis som du skulle göra på din dator.

Anpassa din Android-enhet

En Android-enhet kan anpassas på många olika sätt för att passa dina behov. Du kan ändra allt från ikon- och tangentbordsstorlek till ljudsignaler, ringsignaler och vilka appar som ska visas på startskärmen. Du kan självklart också ändra bakgrunden för att ge din enhet ett helt nytt utseende, och göra den så personlig som du vill att den ska vara.

Du kan också hämta och installera widgetar som ger direktåtkomst till vissa appar, funktioner eller inställningar. På så vis kan du skapa egna genvägar så att du enkelt får tillgång till de funktioner du använder mest.

Och det är enkelt! Tryck på startskärmen och håll kvar fingret om du vill lägga till och ändra widgetar, bakgrunder och inställningar på startskärmen.

Anpassa din Android-enhet

Google Play

Google Play är onlinebutiken för appar, spel, musik, filmer och böcker till Android. Vissa appar kan hämtas och installeras kostnadsfritt, för andra behöver du betala. Andra appar kan installeras kostnadsfritt, men erbjuder senare inköp i appen. För att betala för en app måste du ansluta ett kredit- eller betalkort till ditt Google-konto, antingen när du konfigurerar Google-kontot eller när du vill hämta och installera en betalapp via Google Play.

Google Play

Installera och avinstallera appar

Om du vill installera en app trycker du bara på Play Store-appen och börjar söka. När du hittar vad du söker trycker du bara på den för att starta installationen. Om du inte längre vill ha en app eller ett spel som du har installerat är det lika enkelt att radera dem. Och – om du ändrar dig kan du installera dem på nytt senare!

Observera dock att förinstallerade appar vanligen inte kan avinstalleras. Du kan också inaktivera de flesta förinstallerade apparna från Sony och Google. Då tas de automatiskt bort från programskärmen.

Installera och avinstallera appar

Android-uppdateringar

Android-programvaran utvecklas ständigt. När en ny programvaruversion blir tillgänglig kan du hämta och installera alla de nya funktionerna och de senaste förbättringarna på din Xperia-enhet. Nya versioner är kostnadsfria, och eftersom de innehåller prestanda- och säkerhetsförbättringar rekommenderar vi att du alltid uppdaterar din enhet med den senaste tillgängliga programvaran. Du kan se din aktuella Android-version via inställningsmenyn på din enhet. Kom ihåg att du inte kan återgå till en tidigare version av programvaran, så säkerhetskopiera alltid innehållet innan du uppdaterar enheten.

Utsökt! Du kanske har hört att Android-programvaruversionerna har fått sina namn efter efterrätter eller godis, som de tidigare versionerna Marshmallow, Nougat och Oreo. Den senaste versionen är Android 9 Pie.

Tillgängligheten för programuppdateringar beror på enhet, land och/eller operatör. Observera att oavsett Android-version så kan vissa funktioner och viss funktionalitet variera beroende på enhet.

Om du vill visa din aktuella programvaruversion, uppdateringar och kommande programversioner går du till programvarusidan på Sony Mobiles supportwebbplats.

Android-uppdateringar

Mer information

Om du vill veta mer om din Xperia-enhet och operativsystemet kan du läsa mer om din enhet på Sony Mobiles supportwebbplats. Användarhandboken på Internet innehåller praktiska anvisningar för hur du konfigurerar och använder en Xperia-enhet.

Observera att artikeln inte är produktspecifik. De beskrivna funktionerna kan därför variera beroende på enhet och/eller programversion.