Så får du ut mesta möjliga av batteriet

De flesta av oss bär med oss våra smarttelefoner hela dagen och använder dem till en mängd olika saker. Inte undra på att vi vill att batteriet ska räcka så länge som möjligt! Lyckligtvis finns det några enkla saker du kan göra för att utnyttja batterikraften till max.

Så får du ut mesta möjliga av batteriet

Det finns alltid något du kan göra

Du kan till exempel inaktivera batteriförbrukande platsdelningstjänster, sänka skärmens ljusstyrka eller begränsa enhetens anslutningsmöjligheter genom att aktiva flygplansläget eller stänga av Bluetooth. På så vis kan du hålla igång telefonen lite längre. Men om ditt sätt att leva, dina rutiner eller dina fritidsintressen begränsar hur ofta du kan ladda batteriet?

Inga problem! Xperia™ har en rad enastående funktioner för att spara batterikraft. Alternativen varierar beroende på enhet och Android™-version, men de får alla batteriet att räcka längre – du behöver bara bestämma dig för vilken funktion som passar dina behov bäst, och sedan aktivera den. För vissa funktioner behöver du inte ens göra det – de startas helt enkelt och körs i bakgrunden när de behövs.

Tänk dock på att alla batterisparlägen vanligen begränsar aktiviteter i bakgrunden, som e-postsynkronisering, aviseringar och platsdelningstjänster, medan telefonsamtal och meddelanden inte påverkas alls.

Så, när behöver du lite extra kraft?

Mer fokus och mindre oskärpa

Nytta eller nöje?

När du vill använda din enhet i flera timmar på jobbet eller för vardagens aktiviteter som att läsa nyheterna, ta foton eller spela in videoklipp, och du vet att du inte har möjlighet att ladda den som du brukar, så behöver du bara aktivera STAMINA-läget. I STAMINA-läget minskas batteriförbrukningen och standby-tiden blir avsevärt längre. Du kan aktivera STAMINA-läget manuellt närhelst du behöver spara batterikraft, eller låta det aktiveras automatiskt vid en batterinivå du har ställt in.

Beroende på enhet och Android™-version är antingen STAMINA-läget eller den liknande funktionen Batterisparläge tillgängligt.

Hantera minnet

Ute i friska luften

Ultra STAMINA-läget är perfekt när du behöver använda enheten en längre period utan möjlighet att ladda den. Det kan vara när du är ute och vandrar eller campar, eller under en heldag på stranden. Ultra STAMINA-läget kan även användas i nödfall för extra standby-tid när batteriet nästan är slut och du inte har tillgång till en laddare. När du aktiverar Ultra STAMINA-läget inaktiveras de flesta bakgrundsaktiviteter, som synkronisering och platsdelningstjänster, och startskärmen ändras till en särskild Ultra STAMINA-startskärm som endast innehåller de viktigaste apparna, så att du sparar så mycket batterikraft som möjligt.

Ta full kreativ kontroll

Varför bry sig?

Det behöver du inte! Doze-läget och appvänteläget är inbyggda funktioner som sparar batterikraft när du inte aktivt använder enheten eller vissa appar. Doze-läget aktiveras automatiskt när enheten inte har använts på ett tag och den inte är ansluten till en laddare. Samtidigt identifierar appvänteläget appar som inte har använts på länge och försätter dem i viloläge. Du behöver inte göra något för att aktivera Doze-läget och appvänteläget – de finns alltid vid din sida.

Skaffa den senaste officiella programvaran

Håll dina appar på alerten

Batterioptimeringen används för att styra STAMINA-läget, batterisparläget, Doze-läget och appvänteläget. Med den här funktionen kan du hindra appar från att försättas i viloläge genom att lägga till dem i vitlistan för batterioptimering. Du markerar bara kryssrutan bredvid en app på menyn Batterioptimering, så fortsätter den att ta emot meddelanden och ha nätverksåtkomst.

Skaffa den senaste officiella programvaran

Laddning är inga problem

Tänk på att batteriet skadas om du låter enheten laddas för länge efter att batteriet har nått 100 %. För att undvika detta och förlänga batteriets livslängd har många Xperia™-enheter funktionen Battery Care inbyggd. Den registrerar automatiskt regelbundna laddningsvanor och styr laddningshastigheten så att batteriet når 100 % strax innan du brukar koppla från laddaren. Om Battery Care inte kan registrera några regelbundna laddningsvanor aktiveras inte funktionen.

Hantera minnet

Xperia™ – först med det senaste

Med bara några minuters laddning kan du bokstavligen få timmar av användning. Adaptiv laddning med Qnovo™ är ännu en teknik som förlänger batteriets livslängd. Med den blir laddningen skonsammare genom att batteriets hälsa mäts och informationen används för att justera laddningsströmmen. Xperia™ X-serien är de första enheterna i världen som har den här tekniken.

Om du fortfarande inte är säker på vilken batterifunktion, eller vilka funktioner, som passar dina behov och vanor bäst, så kan du prova dem en i taget. Lätt som en plätt – och du kommer häpna över hur mycket batterikraft du kan spara!

Hantera minnet

Observera att artikeln inte är produktspecifik. De beskrivna funktionerna kan därför variera beroende på enhet och/eller programversion.