Inställningar för stillbildskamera

Justera inställningarna för stillbildskameran

1. Aktivera kameran.
    2. Tryck till på Icn sony menu settings l för att visa alla inställningar.
    3. Välj den inställningen som du vill justera och redigera den som du vill.

Inställningar för stillbildskamera – översikt

Upplösning

Välj mellan flera upplösningar och bildformat innan du tar bilden. Ett foto med högre upplösning kräver mer minne.

20.7MP
    5248×3936(4:3)
    Upplösning på 20,7 megapixel med bildformatet 4:3. Lämpligt för foton som du vill visa på icke-bredbildsskärm eller skriva ut med hög upplösning.
    15.5MP
    5248×2952(16:9)
    Upplösning på 15,5 megapixel med bildformatet 16:9. Lämpligt för foton som du vill visa på bredbildsskärm.
    8MP
    3264×2448(4:3)
    Upplösning på 8 megapixel med bildformatet 4:3. Lämpligt för foton som du vill visa på icke-bredbildsskärm eller skriva ut med hög upplösning.
    8MP
    3840×2160(16:9)
    Upplösning på 8 megapixel med bildformatet 16:9. Lämpligt för foton som du vill visa på bredbildsskärm.
    3MP
    2048×1536(4:3)
    Upplösning på 3 megapixel med bildformatet 4:3. Lämpligt för foton som du vill visa på icke-bredbildsskärm eller skriva ut med hög upplösning.
    2MP
    1920×1080(16:9)
    Upplösning på 2 megapixel med bildformatet 16:9. Lämpligt för foton som du vill visa på bredbildsskärm.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

Självutlösare

Med hjälp av självutlösaren kan du ta en bild utan att hålla i enheten. Använd den här funktionen när du vill ta självporträtt eller gruppfoton där alla kan vara med. Du kan också använda självutlösaren för att undvika kameraskakningar när du ta foton.

På (10 sekunder)
    Ange en 10-sekundersfördröjning från det att du trycker till på kameraskärmen tills fotot tas.
    På (2 sekunder)
    Ange en 2-sekundersfördröjning från det att du trycker till på kameraskärmen tills fotot tas.
    0,5 sek.
    Ange en halv sekunds fördröjning från det att du trycker på kameraskärmen tills fotot tas.
    Av
    Fotot tas så fort du trycker till på kameraskärmen.

Smile Shutter™

Använd funktionen Smile Shutter™ för att avgöra vilken typ av leende kameran reagerar på innan du tar ett foto.

Fokusläge

Fokusfunktionen avgör vilken del av ett foto som ska vara i skärpa. När kontinuerligt autofokus är på justerar kameran fokus kontinuerligt så att området inom fokusramen förblir i skärpa.

Enkel autofokus
    Kameran fokuserar automatiskt på det valda motivet. Kontinuerligt autofokus är på. Rör vid och håll kvar fingret på kameraskärmen tills fokusramen ändrar färg, vilket indikerar att skärpan är inställd. Fotot tas när du släpper med fingret.
    Multiautofokus
    Fokus ställs automatiskt in på flera områden på bilden. Rör vid och håll kvar fingret på kameraskärmen tills fokusramen ändrar färg, vilket indikerar att skärpan är inställd. Fotot tas när du släpper med fingret. Kontinuerligt autofokus är av.
    Ansiktsavkänning
    Kameran känner automatiskt av upp till fem mänskliga ansikten. Ansiktena visas med ramar på skärmen. Kameran fokuserar automatiskt på det närmaste ansiktet. Du kan också välja ett ansikte att fokusera på genom att trycka till på det på skärmen. När du trycker på kameraskärmen visar en färgad ram vilket ansikte som valts och är i fokus. Ansiktsavkänning kan inte användas med alla motivtyper. Kontinuerligt autofokus är på.
    Pekfokus
    Rör vid ett specifikt område på kameraskärmen för att ställa in fokusområdet. Kontinuerligt autofokus är av. Rör vid och håll kvar fingret på kameraskärmen tills fokusramen ändrar färg, vilket indikerar att skärpan är inställd. Fotot tas när du släpper med fingret.
    Objektspårning
    När du väljer ett objekt genom att röra vid det i sökaren följer kameran det åt dig.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

HDR

Använd HDR (High-Dynamic Range)-inställningen för att ta ett foto i starkt motljus eller under förhållanden med skarpa kontraster. HDR kompenserar för förlusten av detalj och skapar en bild som är representativ för båda mörka och ljusa områden.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

ISO

Mörker och rörliga objekt kan göra att bilden blir oskarp. Du kan minska detta genom att öka ISO-känsligheten. Om du vill ta en klar bild även under mörka förhållanden kan du ställa in ISO-känsligheten på ett högre värde.

Auto
    Ställer in ISO-känsligheten automatiskt.
    50
    Ställer in ISO-känsligheten på 50.
    100
    Ställer in ISO-känsligheten på 100.
    200
    Ställer in ISO-känsligheten på 200.
    400
    Ställer in ISO-känsligheten på 400.
    800
    Ställer in ISO-känsligheten på 800.
    1600
    Ställer in ISO-känsligheten på 1600.
    3200
    Ställer in ISO-känsligheten på 3200.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

Mätning

Den här funktionen mäter mängden ljus som träffar den bild du vill ta och fastställer automatiskt en välbalanserad exponering.

Mitten
    Mäter mitten av bilden och fastställer exponeringen baserat på ljusstyrkan för motivet i denna punkt.
    Spot
    Justerar exponeringen på en liten del av bilden du vill ta.
    Ansikte
    Mäter mängden av ljus i ansiktet och justerar exponeringen så att ansiktet inte är för mörkt eller för ljust.
    Multi
    Delar upp bilden i flera områden och mäter varje område för att fastställa en välbalanserad exponering.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

Bildstabilisator

Det kan vara svårt att hålla enheten stadigt när du tar en bild. Med hjälp av stabilisatorn kan du kompensera små handrörelser.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

Förhandsgranska

Du kan välja att förhandsgranska foton direkt efter att du har tagit dem.

Obegränsat
    En förhandsgranskning visas precis efter att du tagit ett foto eller spelat in ett videoklipp.
    5 sekunder
    Förhandsgranskningen av fotot eller videoklippet visas i 5 sekunder.
    3 sekunder
    Förhandsgranskningen av fotot eller videoklippet visas i 3 sekunder.
    Redigera
    Fotot eller videoklippet öppnas för redigering efter att du tog eller spelade in det.
    Av
    Fotot eller videoklippet sparas efter att du tog eller spelade in det, och ingen förhandsgranskning visas.

Ansiktsigenkänning

Du kan registrera ansikten i programmet Kamera så att kameran automatiskt fokuserar på dessa ansikten när de dyker upp i sökaren.

Blixt

Använd blixten för att ta foton vid dåliga ljusförhållanden eller i motljus. Följande alternativ är tillgängliga när du trycker på blixtikonen Icn sony camera quick settings flash auto på kameraskärmen:

Icn sony camera quick settings flash auto Auto
    Kameran avgör automatiskt om blixt krävs beroende på de aktuella ljusförhållandena.
    Icn sony camera quick settings flash fill Fyllnadsblixt
    Använd denna inställning när bakgrunden är ljusare än motivet. Denna inställning tar bort oönskade mörka skuggor.
    Icn sony camera quick settings flash red eye reduction Reducering av röda ögon
    Reducerar den röda färgen i ögonen när du tar ett foto.
    Icn sony camera quick settings flash off Av
    Blixten är avstängd. Ibland får ett foto bättre kvalitet utan blixt, även om ljusförhållandena är dåliga. Kameran måste hållas stilla för att fotot ska bli bra när du fotograferar utan blixt. Använd självutlösaren för att undvika suddiga foton.
    Icn sony camera photo light Ficklampa
    Blixtlampan startas när du tar foton.

Scenval

Med funktionen Scenval kan du använda förprogrammerade inställningar för att snabbt anpassa kameran till olika situationer. Kameran säkerställer bästa möjliga fotokvalitet med ett antal förinställningar som är anpassade till det valda motivet.

Icn sony cam cap mode scene selection Av
    Funktionen Scenval är avstängd och det går att ta foton manuellt.
    Icn sony cam scene softskin Försköning
    Ta foton av ansikten med en skönhetseffekt.
    Icn sony camera scene softsnap Mjuka motiv
    Använd till att ta foton mot mjuk bakgrund.
    Icn sony cam scene antimotion Anti-rörelseoskärpa
    Använd för att minimera kameraskakning när du fotar ett ganska mörkt motiv.
    Icn sony camera scene landscape Landskap
    Används för landskapsfoton. Kameran fokuserar på motiv på långt håll.
    Icn sony camera scene backlight correction hdr HDR-motljuskorrigering
    Använd för att förbättra detaljerna i bilder med hög kontrast. Den inbyggda motljuskorrektionen analyserar bilden och justerar den automatiskt för att skapa ett foto med perfekt belysning.
    Icn sony camera scene night portrait Nattporträtt
    Används för att ta porträttfoton i mörker eller i svagt upplysta miljöer. Eftersom exponeringstiden är lång måste kameran hållas stilla eller placeras på en stadig yta.
    Icn sony camera scene night scene Nattmotiv
    Används för att ta foton i mörker eller i svagt upplysta miljöer. Eftersom exponeringstiden är lång måste kameran hållas stilla eller placeras på en stadig yta.
    Icn sony cam scene handheld twilight Handskymning
    Använd för att ta foton utan stativ i dåliga ljusförhållanden med mindre brus och oskärpa.
    Icn sony cam scene highsensitivity Hög känslighet
    Använd för att ta foton utan blixt i dåliga ljusförhållanden. Minskar oskärpa.
    Icn sony cam gourmet Gourmet
    Använd för att fota mat i starka färger.
    Icn sony cam scene pet Husdjur
    Använd för att fota husdjur. Minskar oskärpa och röda ögon.
    Icn sony camera scene beach snow Strand
    Använd för att ta foton vid vatten.
    Icn sony cam scene snow Snö
    Använd den här inställningen i ljusa miljöer för att undvika överexponerade foton.
    Icn sony camera scene party Fest
    Använd den här inställningen för fotografering i svagt upplysta miljöer. Detta motiv fångar upp bakgrundsljus eller levande ljus inomhus. Eftersom exponeringstiden är lång måste kameran hållas stilla eller placeras på en stadig yta.
    Icn sony camera scene sport Sport
    Använd den här inställningen för fotografering av objekt i rörelse. Den korta exponeringstiden minimerar risken för rörelseoskärpa.
    Icn sony camera scene document Dokument
    Använd detta för fotografering av text eller ritningar. Ger fotot ökad, skarpare kontrast.
    Icn sony cam scene fireworks Fyrverkeri
    Använd för att ta foton av fyrverkerier i all deras prakt.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.