Pekskärmen fungerar inte ordentligt

Det finns flera olika lösningar du kan prova om pekskärmen är för känslig, fungerar felaktigt, inte svarar eller har dålig känslighet.

• Pekskärmen kan påverkas av smuts, värme eller skyddshöljen eller skärmskydd:
      • Om du har fäst en skyddsfilm manuellt på enhetens skärm kontrollerar du att filmen är fäst ordentligt och att det inte finns några luftbubblor, damm eller fukt under filmen.

• Ta bort eventuella skyddsfodral eller -höljen från enheten och kontrollera att de inte stör pekskärmen.

• Torka rent skärmen med en ren och torr trasa. Se till att dina händer och fingrar är rena när du använder pekskärmen.

• Om enheten blir för varm kan pekfunktionen påverkas. Låt den svalna och försök sedan använda pekskärmen igen.

• Stäng av enheten och starta den igen. Genom att göra det avslutas alla appar som körs och du frigör minne. Det kan ibland automatiskt lösa problemet.
    • Du kan tvinga enheten att starta om eller stänga av om den hänger sig eller inte startar som den ska. Inga inställningar eller personliga data raderas vid en tvingad omstart.

Tvinga fram omstart eller avstängning av enheten

1. Håll ned knappen för volym upp och strömknappen i 6 sekunder.
      2. Enheten vibrerar en gång. Gör på följande sätt (beroende på om du vill tvinga fram omstart eller avstängning av enheten).
        • Om du vill tvinga fram omstart av enheten: Släpp knapparna. Enheten startas om.
        • Om du vill tvinga fram avstängning av enheten: Fortsätt att hålla in knapparna. Efter några sekunder vibrerar enheten tre gånger och stängs av.
      1. Tryck på strömknappen och håll den intryckt tills enheten vibrerar.
      2. Vänta en stund medan enheten startar.
    • Om du inte bär handskar kontrollerar du att handskläget är inaktiverat.

Inaktivera Handskläge

1. Tryck på Inställningar > Skärm > Handskläge .
      2. Inaktivera Handskläge genom att trycka på skjutreglaget.
    • Om problemet inträffar när du laddar enheten börjar du med att kontrollera att du använder en Sony-laddare och en USB-kabel som är avsedd för att ladda din enhet. Andra laddare kan inverka på pekskärmens funktionalitet.
    • Om det finns ett minneskort i enheten tar du bort det och startar om enheten. Om du kan lösa problemet genom att ta ut minneskortet är SD-kortet skadat. Du behöver då skaffa ett nytt SD-kort för din Xperia™-enhet.
    • Använd säkert läge för att kontrollera om problemet beror på en hämtad app. I säkert läge startar enheten enbart med den programvara och de appar som redan var installerade när du köpte enheten. Om enheten fungerar bättre i säkert läge är det sannolikt att en eller flera av de appar som du hämtat efter köpet försämrar enhetens prestanda. Du kan avsluta säkert läge och starta om enheten för att avinstallera de appar som du tror orsakar problemet. Om problemet är nytt och du är osäker på vilken app som orsakar problemet, kan du börja med att avinstallera den senast hämtade appen.

Aktivera Säkert läge

1. Håll ned strömknappen när enheten är påslagen.
      2. I dialogrutan som visas håller du ned Stäng av tills enheten börjas stängas av.
      3. Vänta tills enheten startar om i Säkert läge .

Starta om enheten när du vill avsluta säkert läge.

Endast hämtade program kan avinstalleras helt.

1. Tryck på och håll kvar programikonen tills enheten vibrerar.
      2. Tryck på > OK i menyn som öppnas.
    • Kör ett snabbtest med Xperia™ Diagnostics och kontrollera pekskärmens funktionalitet. Med Xperia™ Diagnostics kan du utvärdera möjliga maskin- eller programvaruproblem på Xperia™-enheten.

Köra ett diagnostest

1. Tryck på Inställningar > System > Om telefonen > Diagnostics .
      2. Svep över till fliken TEST och välj ett test i listan.
      3. Följ anvisningarna och tryck på JA eller NEJ för att kontrollera om en funktion fungerar.
      4. Tryck på Klar .
    • Uppdatera enheten för att säkerställa att du har bästa prestanda och de senaste förbättringarna. Läs mer om hur du uppdaterar och hittar den senaste programvaruversionen.
    • Använd programmet Xperia™ Companion och återställ enheten med en programvarureparation. Tänk på att alla data raderas från enheten när du utför en reparation av programvaran. Innehåll som du har sparat på ett externt SD-kort, t.ex. foton, videor och musik, raderas inte.

Säkerhetskopiera data med hjälp av en dator

1. Kontrollera att Xperia™ Companion är installerat på din PC eller Mac®.
      2. Anslut enheten till datorn med en USB Type-C™-kabel.
      3. Dator: Starta Xperia™ Companion om det inte startas automatiskt. Efter en stund upptäcker datorn enheten.
      4. Kontrollera att Xperia™-enhetens USB-anslutningsläge är inställt på Överföra filer .
      5. Välj Säkerhetskopiering på startskärmen för Xperia™ Companion och följ anvisningarna på skärmen.

Säkerhetskopiera om möjligt alla personliga data innan en programreparation görs. Alla data i det interna minnet skrivs över vid en programreparation. Innehåll på ett externt SD-kort behålls.

1. Se till att du kan användarnamnet och lösenordet till ditt Google™-konto. Du kan behöva ange säkerhetsinställningarna, beroende på dina specifika inställningar, när du vill starta om enheten efter programvarureparationen.
      2. Kontrollera att Xperia™ Companion är installerat på din PC eller Mac®.
      3. Starta Xperia™ Companion på datorn, men anslut inte Xperia™-enheten förrän du uppmanas att göra det i anvisningarna i fem steg i Xperia™ Companion-fönstret.
      4. Välj Reparation av programvara på datorskärmen.
      5. Installera programvaran och slutför reparationen genom att följa instruktionerna på skärmen.
    • Kontrollera om skärmen är fysiskt skadad på något sätt. Om du ser någon skada kontaktar du oss .