Exponering, färg och ljusförhållanden

Bra exponering för dina foton kräver rätt mängd ljus. Kameran känner automatiskt av de omgivande ljusförhållandena och justeras efter dem.

Olika exponeringar krävs till exempel när du fotograferar ansikten, föremål i rörelse eller i svag belysning.

Optimera ljusförhållandena

• Försök att hitta ljus med riktning och färg som ger bilden form och djup. Den här typen av ljus sker naturligt före soluppgång och solnedgång. Naturligt ljus från ett fönster är också bra.
    • För att kunna ta bra foton i svag belysning måste kameran hållas stadigt. Kameran kan ställas på ett stabilt underlag och självutlösaren kan användas.
    • Även om ljusförhållandena är dåliga kan du prova att to foton med och utan blixt. Ibland blir kvaliteten bättre utan blixt.

Använda blixten

1. Tryck på blixtikonen som visas på skärmen, till exempel Ikon för autoblixt, när du använder kameran.
    2. Ändra blixtinställningen om det behövs.
    3. Tryck på kameraknappen eller slutarknappen för att ta ett foto eller spela in ett videoklipp.

Vilka inställningar som är tillgängliga beror på det valda kameraläget.

När bakgrunden är ljusare än motivet kan du använda Fyllnadsblixt för att ta bort oönskade mörka skuggor.

Färg, ljusstyrka och exponeringsvärde

Kameran justerar automatiskt färg, ljusstyrka och exponeringsvärde genom att känna av ljusförhållandena och uppskatta omgivningens färgtemperatur. Digitalkameror kan endast uppskatta färgtemperaturen, så inställningarna kan behöva justeras för att stämma.

Om foton tagna inomhus blir gulaktiga eller foton tagna med blixt blir blåaktiga kan du behöva justera färgen i läget Bättre autojustering .

För bättre exponering i miljöer med svag belysning ändrar du ljusstyrkan när du använder lägena Bättre autojustering och Video , eller ändrar exponeringsvärdet när du använder läget Manuellt .

Ställa in färg och ljusstyrka

1. Tryck på Ikon för Inställningar när du använder kameran.
    2. Tryck på Färg och ljusstyrka.
    3. Ställ in färgen och ljusstyrkan genom att dra i skjutreglagen.
    4. Tryck på kameraknappen eller slutarknappen för att ta ett foto eller spela in ett videoklipp.
    5. Tryck på Ikon för att avsluta för att återställa och stänga färginställningen.

Inställningen kan bara göras i lägena Bättre autojustering och Video .

När du använder kameran kan du även justera färg och ljusstyrka genom att trycka på skärmen. Se till att Objektspårning är avstängt om du vill aktivera den här funktionen.

Justera exponeringsvärdet

1. Tryck på Ikon för vitbalans när du använder kameran.
    2. Tryck på EV och dra reglaget för att justera exponeringsvärdet.
    3. Stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
    4. Tryck på kameraknappen eller slutarknappen för att ta ett foto.

Exponering nattetid – rörlig gif

Inställningen kan bara göras i läget Manuellt .

Slutarhastighet

Med slutarhastighet avses hur länge slutaren är öppen och kamerasensorn exponeras för ljus.

En snabb slutarhastighet ”fryser” rörelsen, medan en långsam slutarhastighet kan skapa en effekt kallad rörelseoskärpa, där föremålets rörelse framhävs.

Slutarhastigheten justeras automatiskt i lägena Bättre autojustering och Video .

Justera slutarhastigheten

1. Tryck på Ikon för vitbalans när du använder kameran.
    2. Tryck på SS och dra reglaget för att justera slutarhastigheten.
    3. Stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
    4. Tryck på kameraknappen eller slutarknappen för att ta fotot.

Inställningen kan bara göras i läget Manuellt .

ISO

ISO fastställer hur känslig kameran är för ljus. Ett lågt ISO-tal innebär lägre känslighet och ett högt ISO-tal innebär högre känslighet. Högre känslighet kan göra fotona suddigare.

Välj ett högre ISO-tal när du fotograferar föremål i rörelse eller när du fotograferar i svag belysning utan blixt.

Om ljuset är för starkt använder du den lägsta ISO-inställningen för att få bättre bildkvalitet.

ISO justeras automatiskt i lägena Bättre autojustering och Video .

Justera ISO-värdet

1. Tryck på Ikon för vitbalans när du använder kameran.
    2. Tryck på ISO och välj ett ISO-värde.
    3. Stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
    4. Tryck på kameraknappen eller slutarknappen för att ta ett foto.

Inställningen kan bara göras i läget Manuellt .

Stark bakgrundsbelysning (HDR)

I lägena Bättre autojustering och Video justeras stark bakgrundsbelysning automatiskt och indikeras med Ikon för HDR aktiverat. Stark bakgrundsbelysning kan justeras manuellt i läget Manuellt .

Justera mot stark bakgrundsbelysning

1. Tryck på Ikon för Inställningar när du använder kameran.
    2. Aktivera genom att trycka på skjutreglaget för HDR.
    3. Stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
    4. Tryck på kameraknappen eller slutarknappen för att ta ett foto.

Inställningen kan bara göras i läget Manuellt .

Vitbalans

I lägena Bättre autojustering och Video justeras vitbalansen automatiskt. I läget Manuellt kan du justera vitbalansen manuellt.

Justera vitbalansen

1. Tryck på Ikon för vitbalans när du använder kameran.
    2. Tryck på WB och välj ett av de fördefinierade ljusförhållandena, till exempel Ikon för vitbalans för molniga förhållanden.
    3. Stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
    4. Tryck på kameraknappen eller slutarknappen för att ta ett foto.

Inställningen kan bara göras i läget Manuellt .

Inställningar för vitbalans

Ikon för automatisk vitbalans

Auto

Justera färgbalansen automatiskt

Ikon för vitbalans för molniga förhållanden

Molnigt

Justera färgbalansen för molniga förhållanden

Ikon för vitbalans för dagsljus

Dagsljus

Justera färgbalansen för soliga miljöer utomhus

Ikon för vitbalans för lysrör

Lysrör

Justera färgbalansen för lysrörsbelysning

Ikon för vitbalans för glödlampa

Glödlampa

Justera färgbalansen för varma ljusförhållanden, till exempel under glödlampor

Optimera exponeringen

Exponeringsmätningen mäter mängden ljus som träffar ett föremål, så att exponeringen kan optimeras.

Exponeringsmätningen justeras automatiskt i lägena Bättre autojustering och Video . Du kan justera exponeringen manuellt i läget Manuellt , till exempel om du vill ändra exponeringen för en viss del av fotot.

Justera exponeringen genom mätning

1. Tryck på Ikon för Inställningar när du använder kameran.
    2. Tryck på Mer > Mätning.
    3. Välj ett exponeringsalternativ och stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
    4. Tryck på kameraknappen eller slutarknappen för att ta fotot.

Inställningen kan bara göras i läget Manuellt .

Mätinställningar

Ansikte

Mäter mängden av ljus i ett ansikte och justerar exponeringen så att ansiktet inte är för mörkt eller för ljust.

Multi

Delar upp bilden i flera delar och mäter varje del för att optimera exponeringen.

Mitten

Bestämmer mitten av bilden och ställer in exponeringen baserat på föremålets ljusstyrka

Spot

Justerar exponeringen till en liten del av föremålet

Rör vid

Låter dig peka på skärmen för att bestämma vilket föremål eller område som exponeringen ska optimeras för

Scenval

Med funktionen Scenval kan du använda förprogrammerade inställningar för att snabbt anpassa kameran till olika situationer. Kameran säkerställer bästa möjliga fotokvalitet med ett antal förinställningar som är anpassade till det valda motivet.

Ikon för motivval Av Funktionen Scenval är avstängd och det går att ta foton manuellt.
    Ikon för Soft Skin Försköning Ta foton av ansikten med skönhetseffekt.
    Ikon för Soft Snap Mjuka motiv Använd för att ta foton mot mjuk bakgrund.
    Ikon för minskad rörelseoskärpa Anti-rörelseoskärpa Använd för att minimera kameraskakningar när du fotar ett ganska mörkt motiv.
    Ikon för landskapsmotiv Landskap Används för landskapsfoton. Skärpan ställs in på motiv som är långt bort.
    Ikon för HDR-korrigering av motljus HDR-motljuskorrigering Använd för att förbättra detaljerna i bilder med hög kontrast. Den inbyggda motljuskorrektionen analyserar bilden och justerar den automatiskt för att skapa ett foto med perfekt ljus.
    Ikon för nattporträtt Nattporträtt Används för att ta porträttfoton i mörker eller i svagt upplysta miljöer. Eftersom exponeringstiden är lång måste kameran hållas stilla eller placeras på en stadig yta.
    Ikon för nattmotiv Nattmotiv Används för att ta foton i mörker eller i svagt upplysta miljöer. Eftersom exponeringstiden är lång måste kameran hållas stilla eller placeras på en stadig yta.
    Ikon för handhållet skymningsläge Handskymning Använd för att ta foton utan stativ i dåliga ljusförhållanden med mindre brus och oskärpa.
    Ikon för hög känslighet Hög känslighet Använd för att ta foton utan blixt i dåliga ljusförhållanden. Minskar oskärpan.
    Ikon för gourmetmotiv Gourmet Använd för att fota mat i starka färger.
    Ikon för husdjursmotiv Husdjur Använd för att fota husdjur. Minskar oskärpa och röda ögon.
    Ikon för strandmotiv Strand Använd för att ta foton vid vatten.
    Ikon för snömotiv Snö Använd i ljusa miljöer för att undvika överexponerade foton.
    Ikon för partymotiv Fest Använd den här inställningen för fotografering i svagt upplysta miljöer. Bakgrundsljus eller levande ljus inomhus fångas upp. Eftersom exponeringstiden är lång måste kameran hållas stilla eller placeras på en stadig yta.
    Ikon för sportmotiv Sport Använd den här inställningen för fotografering av objekt i rörelse. Den korta exponeringstiden minimerar risken för rörelseoskärpa.
    Ikon för dokumentmotiv Dokument Använd för fotografering av text eller ritningar. Fotot får mer och skarpare kontrast.
    Ikon för fyrverkerimotiv Fyrverkeri Använd för att ta foton av fyrverkerier i all deras prakt.

Inställningarna är bara tillgängliga i fotoläget Manuellt.