Allmänna kamerainställningar

Översikt över inspelningslägen

Du kan välja mellan flera olika inspelningslägen och kameraappar. Växla mellan dem genom att svepa åt vänster eller höger på kameraskärmen.

Icn sony camera mode manual

Manuellt

Här ställer du manuellt in sådant som upplösning, vitbalans och ISO-tal.

Icn sony camera superior auto

Bättre autojustering

Här kan du optimera inställningarna efter aktuellt motiv.

Icn sony camera switch video

Videokamera

Justera videoinställningarna manuellt efter aktuellt motiv.

Icn sony camera apps menu

Kameraappar

Här kan du välja kameraappar manuellt.

Kameraappar

Icn sony camera ar effect

AR-effekt

Ta foton eller videoklipp med virtuella motiv och figurer.

Icn sony camera picture effect

Kreativ effekt

Lägg in effekter i foton och videoklipp.

Icn sony sweep panorama

Svepande panorering

Ta vidvinkelfoton och panoramafoton.

Icn sony cam soundphoto

Sound Photo

Ta foton med bakgrundsljud.

Icn sony cam sticker creator

Dekalskapare

Skapa unika dekaler av dina favoritfoton eller från kamerasökaren.

Icn sony cam style portrait

Style Portrait

Ta foton med porträttstilar i realtid.

Icn sony cam facein

Ansikte i bild

Ta foton med den främre och bakre kameran samtidigt.

Icn sony camera time shift

Timeshift burst

Hitta det bästa fotot i en sekvenstagning med bilder.

AR-effekt

Du kan tillämpa AR (förstärkt verklighet) på dina foton eller videoklipp för att göra dem lite roligare. När du använder kameran kan du med denna inställning integrera 3D-motiv i dina foton eller videoklipp. Välj motivet du vill använda och justera positionen i sökaren.

Kreativ effekt

Med appen Kreativ effekt kan du förinställa effekter och färgfilter innan du tar ett foto eller spelar in video.

Ljudfoto

Med appen Sound Photo kan du spela in ett bakgrundsljud och ta ett foto samtidigt.

Dekalskapare

Med appen Dekalskapare kan du skapa unika dekaler av dina favoritfoton eller från kamerasökaren.

Sweep Panorama

Du kan ta vidvinkelfoton och panoramiska foton från horisontal eller vertikal riktning med en enkel tryck-och svep-rörelse.

Ta ett panoramafoto

1. Aktivera kameran.
    2. Dra på skärmen för att välja Icn sony camera apps menu och välj sedan Icn sony sweep panorama.
    3. Välj fotoriktning genom att trycka på Icn sony camera pano direction.
    4. Tryck på kameraknappen och flytta kameran sakta och stadigt i rörelseriktningen som indikeras på skärmen.

Porträtteffekter

Du kan använda funktionen Style Portrait för att justera porträttbilder när du tar dem, för att se till att du får bästa möjliga resultat. Du kan även använda inställningen Magisk stråle för att lägga till en ljusglimt i ögonen.

Använda porträttstilfunktionen

1. Aktivera kameran.
    2. Dra på skärmen för att välja Icn sony camera apps menu och välj sedan Icn sony cam style portrait.
    3. Du kan visa alla effekter genom att trycka på det effektnamn som visas för tillfället, exempelvis Bubbla.
    4. Om du vill lägga till fler effekter trycker du på Mer.
    5. Välj den effekt som du vill använda och tryck sedan på Icn sony camera onscreen lock button för att ta ett foto.

Använda Magic beam-funktionen

1. Aktivera kameran.
    2. Dra på skärmen för att välja Icn sony camera apps menu och tryck sedan på Icn sony cam style portrait > Icn sony cam magic beam.
    3. Om du vill lägga till en ljusglimt i ögonen väljer du ett anpassat mönster.

Ansikte i bild

Du kan använda läget Ansikte i bild för att aktivera den främre kameran och huvudkameran samtidigt så att du kan ta ett foto av dig själv med objektet.

Timeshift burst

Kameran tar en sekvens på 61 foton under två sekunder – en sekund innan och efter att du trycker på kameraknappen på skärmen.

Automatisk ansiktsavkänning

Kameran identifierar automatiskt ansikten och visar dem med ramar. Ansiktet som valts att fokusera på indikeras med en färgad ram, närmast mitten. Om du vill fokusera på ett annat ansikte trycker du på någon av de andra ramarna.

Automatisk bildtagning

Du kan slå på automatisk bildtagning om du vill ta bilder automatiskt med ett av alternativen nedan.

Leendeavkänning
    Använd Smile Shutter™-teknik för att fotografera ett ansikte mitt i leendet. Kameran kan känna av upp till fem ansikten och väljer ett av ansiktena för leendeigenkänning och autofokus. När den personen ler tas bilden automatiskt.
    Av
    När automatisk bildtagning är avstängt kan du ta bilder med slutarknappen eller kameraknappen.

Aktivera Smile Shutter™

1. Tryck på Icn sony menu settings l när du använder kameran.
    2. Tryck på Mer > Automatisk fotografering > Leendeavkänning.
    3. Stäng inställningsmenyn.
    4. När ett leende detekteras tas ett foto automatiskt. Om personen inte ler trycker du ned kameraknappen för att ta ett foto manuellt.

Spara den geografiska positionen för ett foto

Aktivera funktionen Spara plats om du vill geotagga dina foton, vilket sparar den ungefärliga geografiska positionen när du fotar. Den geografiska positionen fastställs med hjälp av trådlösa nätverk och GPS-teknik.

När Icn sony statusbar gps on visas på kameraskärmen är Spara plats aktiverat, men den geografiska positionen har inte hittats. När Icn sony camera geotag on visas är Spara plats aktiverat och den geografiska positionen är tillgänglig, och den geografiska positionen kan läggas till i fotot. Om ingen av dessa två symboler visas är Spara plats avstängt.

Aktivera geotaggning

1. Aktivera kameran.
    2. Tryck på Icn sony menu settings l.
    3. Tryck på Mer och sedan på skjutreglaget bredvid Spara plats för att aktivera eller inaktivera funktionen.
    4. Om du aktiverar geotaggning uppmanas du att aktivera platstjänsterna om de inte redan är aktiverade. Tryck på OK och sedan på skjutreglaget Plats.

Ta foton med pekläget

Med pekläget kan du trycka var som helst på kameraskärmen när du vill ta ett foto.
    Endast främre kameran
    Av

Justera genom att röra vid

Rör vid skärmen för att välja ett område som du vill fokusera på när du tar bilder.

Endast fokus
    Fokus och ljusstyrka

Note

Funktionen är endast tillgänglig i läget Bättre autojustering.

Automatisk förhandsgranskning av foto/videoklipp

Du kan välja att förhandsgranska foton och videoklipp precis efter att du tagit eller spelat in dem.

När du tagit ett foto eller spelat in ett videoklipp visas en förhandsvisning i det nedre högra hörnet av skärmen under tre sekunder.
    Endast främre kameran
    När du tagit ett foto eller spelat in ett videoklipp med den främre kameran visas en förhandsvisning i nedre högra hörnet av skärmen under tre sekunder.
    Av
    Fotot eller videoklippet sparas efter att du tog eller spelade in det, och ingen förhandsgranskning visas.

Använda volymknappen som

Du kan välja hur du vill använda volymknappen när du fotograferar.

Zoom
    Använd volymreglaget för att zooma in eller ut.
    Volym
    Använd volymreglaget för att justera volymen för aviseringar, ringsignaler och musik.
    Slutare
    Använd volymreglaget för att fotografera.

Ljud

När du tar ett foto eller börjar spela in ett videoklipp avger kameran ett slutarljud. Om du använder självutlösaren hör du flera pipljud som markerar nedräkningen. Du kan välja att slå på eller stänga av dessa ljud.

Datalagring

Du kan välja att spara dina data antingen på ett flyttbart SD-kort eller på enhetens internminne.

Internminne
    Foton och videoklipp sparas på minnet i enheten.
    SD-kort
    Foton och videoklipp sparas på SD-kortet.

Stödlinjer

Du kan använda stödlinjer som ett visuellt hjälpmedel när du fotograferar, så att du lättare hittar rätt komposition för fotot.

Tip

Stödlinjerna visas endast på kameraskärmen under fotograferingen, och syns inte i det tagna fotot.

Snabbstart

Använd inställningarna för Snabbstart om du vill starta kameran när skärmen är låst.

Starta endast

Tryck på och håll ned kameraknappen för att starta kameran från låsskärmen.

Starta och ta bild

Tryck på och håll ned kameraknappen för att starta kameran och ta ett foto samtidigt från låsskärmen.

Starta och spela in video

Tryck på och håll ned kameraknappen för att starta kameran och börja spela in video från låsskärmen.

Av

Inaktivera snabbstartsinställningarna.

Ställa in färg och ljusstyrka

1. Aktivera kameran.
    2. Tryck på Icn sony menu settings l > Färg och ljusstyrka.
    3. Ställ in färg och ljusstyrka genom att dra skjutreglagen till önskade lägen.

Note

Inställningen kan bara göras i lägena för bättre autojustering och videokamera.

Vitbalans, fokus, exponering och slutarhastighet

Vitbalans, som bara är tillgängligt i kameraläget Manuellt, justerar färgbalansen efter ljusförhållandena. Du kan även justera exponeringen manuellt i intervallet -2,0 EV till +2,0 EV. Du kan exempelvis öka ljusstyrkan eller minska den totala exponeringen genom att trycka på plus- eller minustecknen när Icn sony cam white balance main visas. Fokus och slutarhastighet kan ställas in för antingen manuell eller automatisk justering.

Vitbalans

Icn sony cam wb auto

Auto

Justera färgbalansen automatiskt.

Icn sony camera advanced settings white balance incandescent

Glödlampa

Justera färgbalansen för varma ljusförhållanden, till exempel under glödlampor.

Icn sony camera advanced settings white balance fluorescent

Lysrör

Justera färgbalansen för lysrörsbelysning.

Icn sony camera advanced settings white balance daylight

Dagsljus

Justera färgbalansen för soliga miljöer utomhus.

Icn sony camera advanced settings white balance cloudy

Molnigt

Justera färgbalansen för molniga förhållanden.

Skärpa autofokus

Icn sony focus af

Justera fokus automatiskt.

Skärpa manuellt fokus

Icn sony focus mf

Justera fokus manuellt.

SS auto

Icn sony ss auto

Justera slutarhastighet automatiskt.

SS 1/8

Icn sony ss 18

Justera slutarhastighet manuellt.