Inställningar för stillbildskamera

Justera inställningarna för stillbildskameran

1. Aktivera kameran.
  2. Tryck till på Icn sony key menu för att visa alla inställningar.
  3. Välj den inställningen som du vill justera och redigera den som du vill.

Inställningar för stillbildskamera – översikt

Upplösning

Välj mellan flera upplösningar och bildformat innan du tar bilden. Ett foto med högre upplösning kräver mer minne.

5MP
2560×1920(4:3)
Upplösning på 5 megapixel med bildformatet 4:3. Lämpligt för foton som du vill visa på icke-bredbildsskärm eller skriva ut med hög upplösning.
3MP
2560×1440(16:9)
Upplösning på 3 megapixel med bildformatet 16:9. Lämpligt för foton som du vill visa på bredbildsskärm.
2MP
1920×1088(16:9)
Upplösning på 2 megapixel med bildformatet 16:9. Lämpligt för foton som du vill visa på bredbildsskärm.
2MP
1600×1200(4:3)
Upplösning på 2 megapixel med bildformatet 4:3. Lämpligt för foton som du vill visa på icke-bredbildsskärm eller skriva ut med hög upplösning.
VGA
640×480(4:3)
VGA-format med bildformatet 4:3.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

Självutlösare

Med hjälp av självutlösaren kan du ta en bild utan att hålla i enheten. Använd denna funktion för att ta självporträtt eller gruppfoton där alla kan vara med. Du kan också använda självutlösaren för att undvika kameraskakningar när du ta foton.

På (10 sekunder)
Ange en 10-sekundersfördröjning från det att du trycker till på kameraskärmen tills fotot tas.
På (2 sekunder)
Ange en 2-sekundersfördröjning från det att du trycker till på kameraskärmen tills fotot tas.
Av
Fotot tas så fort du trycker till på kameraskärmen.

Smile Shutter™

Använd funktionen Smile Shutter™ för att avgöra vilken typ av leende kameran reagerar på innan du tar ett foto.

Fokusläge

Fokusfunktionen avgör vilken del av ett foto som ska vara i skärpa. När kontinuerligt autofokus är på justerar kameran fokus kontinuerligt så att området inom den färgade fokusramen förblir i skärpa.

Enkel autofokus
Kameran fokuserar automatiskt på det valda motivet. Kontinuerligt autofokus är på. Rör vid och håll kvar fingret på kameraskärmen tills den gula fokusramen blir blå, vilket indikerar att skärpan är inställd. Fotot tas när du släpper med fingret.
Ansiktsavkänning
Kameran känner automatiskt av upp till fem mänskliga ansikten. Ansiktena visas med ramar på skärmen. Kameran fokuserar automatiskt på det närmaste ansiktet. Du kan också välja ett ansikte att fokusera på genom att trycka till på det på skärmen. När du trycker till på kameraskärmen visar en blå ram vilket ansikte som valts och är i fokus. Ansiktsavkänning kan inte användas med alla motivtyper. Kontinuerligt autofokus är på.
Pekfokus
Rör vid ett specifikt område på kameraskärmen för att ställa in fokusområdet. Kontinuerligt autofokus är av. Rör vid och håll kvar fingret på kameraskärmen tills den gula fokusramen blir blå, vilket indikerar att skärpan är inställd. Fotot tas när du släpper med fingret.
Objektspårning.
När du väljer ett objekt genom att röra vid det i sökaren följer kameran det åt dig.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

HDR

Använd HDR (High-Dynamic Range)-inställningen för att ta ett foto i starkt motljus eller under förhållanden med skarpa kontraster. HDR kompenserar för förlusten av detalj och skapar en bild som är representativ för båda mörka och ljusa områden.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

ISO

Mörker och rörliga objekt kan göra att bilden blir suddig. Du kan förhindra detta genom att öka ISO-känsligheten.

Auto
Ställer in ISO-känsligheten automatiskt.
100
Ställer in ISO-känsligheten på 100.
200
Ställer in ISO-känsligheten på 200.
400
Ställer in ISO-känsligheten på 400.
800
Ställer in ISO-känsligheten på 800.
1600
Ställer in ISO-känsligheten på 1600.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotograferingsläget Manuellt.

Mätning

Den här funktionen mäter mängden ljus som träffar den bild du vill ta och fastställer automatiskt en välbalanserad exponering.

Mitten
Justerar exponeringen till mitten av bilden.
Medel
Beräknar exponeringen efter mängden ljus som träffar hela bilden.
Spot
Justerar exponeringen på en liten del av bilden du vill ta.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

Bildstabilisator

Det kan vara svårt att hålla enheten stadigt när du tar en bild. Med hjälp av stabilisatorn kan du kompensera små handrörelser.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.

Förhandsgranska

Du kan välja att förhandsgranska foton och videoklipp precis efter att du tagit eller spelat in dem.

Obegränsat
En förhandsgranskning visas precis efter att du tagit ett foto eller spelat in ett videoklipp.
5 sekunder
Förhandsgranskningen av fotot eller videoklippet visas i 5 sekunder.
3 sekunder
Förhandsgranskningen av fotot eller videoklippet visas i 3 sekunder.
Redigera
Fotot eller videoklippet öppnas för redigering efter att du tog eller spelade in det.
Av
Fotot eller videoklippet sparas efter att du tog eller spelade in det, och ingen förhandsgranskning visas.

Ansiktsigenkänning

Du kan registrera ansikten i programmet Kamera så att sökaren automatiskt fokuserar på dessa ansikten när de dyker upp i sökaren.

Blixt

Använd blixten för att ta foton vid dåliga ljusförhållanden eller i motljus. Följande alternativ är tillgängliga när du trycker till på blixtikonen Icn sony camera quick settings flash auto på kameraskärmen:

Auto
Kameran avgör automatiskt om ljusförhållandena kräver att det används en blixt.
Icn sony camera quick settings flash auto
Fyllnadsblixt
Använd denna inställning när bakgrunden är ljusare än motivet. Detta tar bort oönskade mörka skuggor.
Icn sony camera quick settings flash fill
Reducering av röda ögon
Reducerar den röda färgen i ögonen när du tar ett foto.
Icn sony camera quick settings flash red eye reduction
Av
Blixten är avstängd. Ibland får ett foto bättre kvalitet utan blixt, även om ljusförhållandena är dåliga. Kameran måste hållas stilla för att fotot ska bli bra när du fotograferar utan blixt. Använd självutlösaren för att undvika suddiga foton.
Icn sony camera quick settings flash off
Ficklampa
En lykta eller kameralampa tänds när du tar foton.
Icn sony camera photo light

Scenval

Med funktionen Scenval kan du använda förprogrammerade inställningar för att snabbt anpassa kameran till olika situationer. Kameran säkerställer bästa möjliga fotokvalitet med ett antal förinställningar som är anpassade till det valda motivet.

Icn sony cam cap mode scene selection Av
Funktionen Scenval är avstängd och det går att ta foton manuellt.
Icn sony cam scene softskin Försköning
Ta foton av ansikten med en skönhetseffekt.
Icn sony camera scene softsnap Mjuka motiv
Använd till att ta foton mot mjuk bakgrund.
Icn sony cam scene antimotion Anti-rörelseoskärpa
Använd för att minimera kameraskakning när du fotar ett ganska mörkt motiv.
Icn sony camera scene landscape Liggande
Används för landskapsfoton. Kameran fokuserar på motiv på långt håll.
Icn sony camera scene backlight correction hdr HDR-motljuskorr.
Använd för att förbättra detaljerna i bilder med hög kontrast. Den inbyggda motljuskorrektionen analyserar bilden och justerar den automatiskt för att skapa ett foto med perfekt belysning.
Icn sony camera scene night portrait Nattporträtt
Används för att ta porträttfoton i mörker eller i svagt upplysta miljöer. Eftersom exponeringstiden är lång måste kameran hållas stilla eller placeras på en stadig yta.
Icn sony camera scene night scene Nattmotiv
Används för att ta foton i mörker eller i svagt upplysta miljöer. Eftersom exponeringstiden är lång måste kameran hållas stilla eller placeras på en stadig yta.
Icn sony cam scene handheld twilight Handskymning
Använd för att ta foton utan stativ i dåliga ljusförhållanden med mindre brus och oskärpa.
Icn sony cam scene highsensitivity Hög känslighet
Använd för att ta foton utan blixt i dåliga ljusförhållanden. Minskar oskärpa.
Icn sony cam gourmet Gourmet
Använd för att fota mat i starka färger.
Icn sony cam scene pet Husdjur
Använd för att fota husdjur. Minskar oskärpa och röda ögon.
Icn sony camera scene beach snow Strand
Använd för att ta foton vid vatten.
Icn sony cam scene snow Snö
Använd den här inställningen i ljusa miljöer för att undvika överexponerade foton.
Icn sony camera scene party Fest
Använd den här inställningen för fotografering i svagt upplysta miljöer. Detta motiv fångar upp bakgrundsljus eller levande ljus inomhus. Eftersom exponeringstiden är lång måste kameran hållas stilla eller placeras på en stadig yta.
Icn sony camera scene sport Sport
Använd den här inställningen för fotografering av objekt i rörelse. Den korta exponeringstiden minimerar risken för rörelseoskärpa.
Icn sony camera scene document Dokument
Använd detta för fotografering av text eller ritningar. Ger fotot ökad, skarpare kontrast.
Icn sony cam scene fireworks Fyrverkeri
Använd för att ta foton av fyrverkerier i all deras prakt.

Note

Inställningen är bara tillgänglig i fotoläget Manuellt.