Batteri- och energihantering

Din enhet har ett inbyggt batteri. Få ut mesta möjliga av det genom att hålla koll på hur mycket energi olika appar och funktioner förbrukar. Du kan även använda Batterivård för att öka batterilivslängden. Energisparfunktionerna i bakgrunden är aktiverade som standard för att hjälpa dig att minska batteriförbrukningen, och det finns ytterligare energisparlägen som hjälper dig att minska batteriförbrukningen ännu mer vid behov.

Energisparfunktionerna prioriterar ned vissa enhetsfunktioner som inte är nödvändiga. Om du inte vill att en app ska påverkas kan du undanta den via menyn Undantag för energisparande. Telefonsamtal och SMS påverkas inte.

OBS!

Systemuppdateringar kan ändra vilka energisparfunktioner som är tillgängliga på enheten.

Granska batteriförbrukningen

1. Tryck på Inställningar > Batteri för att visa beräknad kvarvarande batterinivå i procent och batteritid.
    2. Tryck på Avancerat för mer information om batterianvändning.

Visa appars batteriförbrukning

1. Tryck på Inställningar > Appar och aviseringar.
    2. Välj en app och se dess batteriförbrukning under Avancerat > Batteri.

Allmänna användningstips för att förbättra batteriets prestanda

Följande tips kan hjälpa dig att förbättra batteriets prestanda:

• Sänk skärmens ljusstyrkenivå, se Skärminställningar.
    • Stäng av Bluetooth, Wi-Fi och platstjänster när du inte behöver dessa funktioner.
    • Stäng av enheten eller använd flygplansläget om du befinner dig i ett område med dålig eller ingen täckning. I annat fall söker enheten hela tiden efter tillgängliga nätverk och detta drar energi.
    • Använd ett Wi-Fi-nätverk i stället för roaming när du är utomlands. Roaming söker efter ditt hemnät och förbrukar extra batterikraft eftersom enheten måste sända med högre uteffekt, se Wi-Fi .
    • Ändra synkroniseringsinställningarna för e-post, kalender och kontakter.
    • Kontrollera vilka appar som förbrukar mycket batterikraft och använd energispartipsen som finns på enheten för dessa appar.
    • Ändra aviseringsnivån för en app, se Aviseringar.
    • Inaktivera platsdelningsbehörigheten för en app, se Appinställningar.
    • Avinstallera appar som du inte använder.
    • Använd en handsfree-enhet i original från Sony för att lyssna på musik. Handsfree-enheter förbrukar mindre batteri än enhetens högtalare.
    • Starta om enheten då och då.

Göra specifika appar undantagna från optimering

1. Tryck på Inställningar > Appar och aviseringar > Avancerat > Särskild åtkomst för app > Strömsparfunktion.
    2. Följ anvisningarna på skärmen och välj de appar som du vill använda strömsparfunktionen för.

STAMINA-läge

Enhetens STAMINA-läge förlänger tiden tills batteriet behöver laddas genom att vissa funktioner på enheten inaktiveras.

Beroende på STAMINA-nivån begränsas eller inaktiveras vissa funktioner för att spara batterikraft. Det kan exempelvis handla om renderingsprestanda, skärmens ljusstyrka, bildförbättring och GPS-funktion medan skärmen är avstängd. Synkronisering av appdata i bakgrunden eller streaming kan inaktiveras för vissa appar.

Aktivera STAMINA-läge

1. Tryck på Inställningar > Batteri > STAMINA-läge.
    2. Tryck på Aktivera nu eller på reglaget Aktivera automatiskt.
    3. Om du trycker på reglaget Aktivera automatiskt ställer du sedan in procenttalet för automatisk start enligt dina önskemål.
    4. Tryck på STAMINA-nivå för att välja önskad nivå.

Tips

Du kan undanta appar från att optimeras av STAMINA-läge i menyn Strömsparfunktion.

Batterivård

Batterivård ökar batteriets livslängd. Funktionen registrerar dina laddningsvanor och beräknar start- och sluttid för din normala laddningsperiod. Laddningshastigheten regleras så att batteriet når 100 % precis innan du kopplar från laddaren. Du kan även ställa in en start- och sluttid för laddningsperioden manuellt.

OBS!

Batterivård reglerar inte laddningshastigheten förrän funktionen har identifierat en regelbunden laddningscykel på minst fyra timmar under en period på flera dagar.

Aktivera eller inaktivera Batterivård

1. Tryck på Inställningar > Batteri > Batterivård.
    2. Tryck på reglaget för att aktivera eller inaktivera Batterivård. Auto är valt som standard.
    3. För att ställa in en start- och sluttid för laddningsperioden manuellt ska du trycka på Anpassad och sedan ställa in start- och sluttiden.

Tips

Inlärda mönster rörande den regelbundna laddningscykeln sparas av Batterivård. Även om funktionen har inaktiverats, så anpassar den sig till de inlärda mönstren när den aktiveras igen.