Exponering, färg och ljusförhållanden

En bra exponering för dina foton kräver rätt mängd ljus. Kameran känner automatiskt av de omgivande ljusförhållandena och justerar inställningarna efter dem.

Olika exponeringar krävs till exempel när du fotograferar ansikten, föremål i rörelse eller i svag belysning.

Optimera ljusförhållandena

• Försök att hitta ljus med riktning och färg som ger bilden form och djup. Den här typen av ljus uppkommer naturligt precis före soluppgång och vid solnedgång. Naturligt dagsljus från ett fönster är också bra.
  • För att kunna ta bra foton i svag belysning måste kameran hållas stadigt. Du kan ställa kameran på ett stabilt underlag och använda självutlösaren.
  • Även om ljusförhållandena är dåliga kan du prova att ta foton både med och utan blixt. Ibland blir kvaliteten bättre utan blixt.

Använda blixten

1. Tryck på blixtikonen som visas på skärmen, till exempel (Ikon för autoblixt), när du använder kameran.
  2. Ändra blixtinställningen om det behövs.
  3. Tryck på slutarknappen för att ta ett foto eller spela in en video.

OBS!

Vilka inställningar som är tillgängliga beror på det valda kameraläget.

Tips

När bakgrunden är ljusare än motivet kan du använda Fyllnadsblixt för att ta bort oönskade mörka skuggor.

Färg, ljusstyrka och exponeringsvärde

Kameran justerar automatiskt färg, ljusstyrka och exponeringsvärde genom att känna av ljusförhållandena och uppskatta det omgivande ljusets färgtemperatur. Digitalkameror kan endast uppskatta färgtemperaturen, så du kan behöva justera inställningarna för att få den helt korrekt.

Om foton tagna inomhus blir gulaktiga eller foton tagna med blixt blir blåaktiga kan du prova att justera färgen.

För att få bättre exponering i miljöer med svag belysning kan du ändra ljusstyrkan för foton och videoklipp. Om du använder läget Manuellt för foton kan du ändra exponeringsvärdet.

Justera färg och ljusstyrka

1. Tryck på (Ikon för färg och ljusstyrka) när du använder kameran.
  2. Justera färgen och ljusstyrkan genom att dra i skjutreglagen.
  3. Tryck på slutarknappen för att ta ett foto eller spela in en video.
  4. Tryck på (Ikon för att avbryta) för att återställa och stänga färginställningen.

Justera exponeringsvärdet

1. Tryck på Läge > (Ikon för manuellt läge) när du använder kameran.
  2. Tryck på EV och dra i skjutreglaget för att justera exponeringsvärdet.
  3. Stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
  4. Tryck på slutarknappen för att ta ett foto.

Slutarhastighet

Med slutarhastighet avses hur länge slutaren är öppen och kamerasensorn exponeras för ljus.

En snabb slutarhastighet ”fryser” rörelsen, medan en långsam slutarhastighet kan skapa en effekt som kallas rörelseoskärpa, där föremålets rörelse framhävs.

Slutarhastigheten justeras automatiskt för foton och videoklipp.

Justera slutarhastigheten

1. Tryck på Läge > (Ikon för manuellt läge) när du använder kameran.
  2. Tryck på SS och dra i skjutreglaget för att justera slutarhastigheten.
  3. Stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
  4. Tryck på slutarknappen för att ta fotot.

OBS!

Den här inställningen kan endast göras för huvudkameran.

ISO

ISO-talet avgör hur känslig kameran är för ljus. Ett lågt ISO-tal innebär lägre känslighet och ett högt ISO-tal innebär högre känslighet. En högre känslighet kan göra fotona suddigare.

Välj ett högre ISO-tal när du fotograferar föremål i rörelse eller när du fotograferar i svag belysning utan blixt.

Om ljuset är för starkt ska du använda den lägsta ISO-inställningen för att få bättre bildkvalitet.

ISO-talet justeras automatiskt när du tar foton och spelar in videoklipp.

Justera ISO-värdet

1. Tryck på Läge > (Ikon för manuellt läge) när du använder kameran.
  2. Tryck på ISO och dra i skjutreglaget för att justera ISO-värdet.
  3. Stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
  4. Tryck på slutarknappen för att ta ett foto.

OBS!

Den här inställningen kan endast göras för huvudkameran.

Stark bakgrundsbelysning (HDR)

Inställningen för stark bakgrundsbelysning (HDR) justeras automatiskt när du tar foton. Du kan även justera för stark bakgrundsbelysning manuellt i manuellt läge.

Justera för starkt motljus

1. Tryck på Läge > (Ikon för manuellt läge) när du använder kameran.
  2. Tryck på (Ikon för HDR) och välj .
  3. Tryck på slutarknappen för att ta ett foto.

Vitbalans

Vitbalansen justeras automatiskt när du tar foton och spelar in videoklipp. I läget Manuellt kan du justera vitbalansen manuellt.

Justera vitbalansen

1. Tryck på Läge > (Ikon för manuellt läge) när du använder kameran.
  2. Tryck på WB och välj ett av de fördefinierade ljusförhållandena, till exempel (Ikon för vitbalans för molniga förhållanden).
  3. Stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
  4. Tryck på slutarknappen för att ta ett foto.

Inställningar för vitbalans

Auto

Justera färgbalansen automatiskt

Molnigt

Justera färgbalansen för molniga förhållanden

Dagsljus

Justera färgbalansen för soliga miljöer utomhus

Lysrör

Justera färgbalansen för lysrörsbelysning

Glödlampa

Justera färgbalansen för varma ljusförhållanden, till exempel vid glödlampsljus

Optimera exponeringen

Exponeringsmätningen mäter mängden ljus som träffar ett föremål, så att exponeringen kan optimeras.

Exponeringsmätningen justeras automatiskt när du tar foton och spelar in videoklipp. Du kan justera exponeringen manuellt i läget Manuellt, till exempel för en viss del av ett foto.

Justera exponeringen genom mätning

1. Tryck på Läge > (Ikon för manuellt läge) när du använder kameran.
  2. Tryck på (Ikon för Inställningar) > Mätning.
  3. Välj ett exponeringsalternativ och stäng inställningsmenyn. Inställningen sparas.
  4. Tryck på slutarknappen för att ta ett foto.

OBS!

Den här inställningen kan endast göras för huvudkameran.

Mätinställningar

Ansikte

Mäter mängden ljus på ett ansikte och justerar exponeringen så att ansiktet varken är för mörkt eller för ljust

Mitten

Fastställer bildens centrum och ställer in exponeringen baserat på föremålets ljusstyrka

Spot

Justerar exponeringen för en mycket liten del av föremålet

Medel

Mäter den genomsnittliga ljusstyrkan för hela skärmen