account arrowhead-down arrowhead-up mobile-menu search sm-bold-x x-skinny-rounded x-skinny arrowhead-right social-facebook social-googleplus social-instagram social-linkedin social-pinterest social-qzone social-renren social-tencent social-twitter social-vkontakt social-weibo social-youku social-youtube
Close
Pomóż nam udoskonalić witrynę
Odpowiedz na kilka pytań, aby ocenić wizytę w witrynie.

Kilka kont użytkowników

Urządzenie obsługuje kilka kont użytkowników, dzięki czemu każdy użytkownik może oddzielnie logować się na urządzeniu i z niego korzystać. Kilka kont użytkowników sprawdza się w sytuacjach, gdy z jednego urządzenia korzysta kilka osób, lub urządzenie jest wypożyczane na chwilę komuś innemu. Użytkownik, który jako pierwszy skonfiguruje urządzenie, staje się jego właścicielem. Tylko właściciel może zarządzać kontami innych użytkowników. Oprócz konta właściciela są dwa rodzaje kont:

  • Zwykły użytkownik: Ten typ konta jest odpowiedni dla kogoś kto regularnie korzysta z urządzenia.
  • Gość: Włącz opcję konta gościa w przypadku osoby, która chce tylko tymczasowo skorzystać z urządzenia.

Uwaga

Do niektórych funkcji dostęp ma jedynie właściciel. Na przykład tylko właściciel może zezwolić na pobieranie ze źródeł innych niż Google Play.

Dodając konta zwykłych użytkowników, można zezwolić różnym użytkownikom na posiadanie różnych ekranów głównych, tapet i ustawień ogólnych. Dostają oni również niezależny dostęp do aplikacji i pamięci dla plików, takich jak muzyka i zdjęcia. Na urządzeniu można dodać maksymalnie siedem kont zwykłych użytkowników.

Jak dodać konto zwykłego użytkownika

  1. Zaloguj się koniecznie jako właściciel, czyli użytkownik, który jako pierwszy skonfigurował urządzenie.
  2. Znajdź i stuknij kolejno pozycje Ustawienia > System > Zaawansowane > Wielu użytkowników > Dodaj użytkownika.
  3. Stuknij pozycję OK. Nowe konto zostało utworzone.
  4. Stuknij pozycję Skonfiguruj. Ekran zablokuje się, a w prawym górnym rogu pojawi się ikona przedstawiająca nowo dodanego użytkownika.
  5. Odblokuj ekran, przeciągając palcem w górę po ekranie.
  6. Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby skonfigurować konto dla użytkownika.

Wskazówka

Konto zwykłego użytkownika można również dodać z poziomu pasku stanu na dowolnym ekranie. Wystarczy przeciągnąć pasek stanu do końca w dół, stuknąć ikonę użytkownika, po czym stuknąć pozycję Dodaj użytkownika.

Jak usunąć konto zwykłego użytkownika z urządzenia

  1. Zaloguj się jako właściciel.
  2. Znajdź i stuknij kolejno pozycje Ustawienia > System > Zaawansowane > Wielu użytkowników.
  3. Stuknij pozycję (Ikona ustawień) obok nazwy użytkownika, którego chcesz usunąć, a następnie stuknij pozycje Usuń użytkownika > USUŃ.

Jeżeli ktoś będzie tymczasowo korzystać z urządzenia, można włączyć dla tego użytkownika konto gościa. W trybie gościa urządzenie uruchamiane jest z systemem w stanie takim, jak zaraz po instalacji — są dostępne tylko fabrycznie zainstalowane aplikacje. Gdy gość zakończy korzystanie z urządzenia, można wymazać sesję, co pozwoli następnemu gościowi zacząć od początku. Konto gościa jest zainstalowane fabrycznie i nie można go usunąć.

Jak włączyć konto użytkownika-gościa

  1. Zaloguj się jako właściciel, czyli użytkownik, który jako pierwszy skonfigurował urządzenie.
  2. Znajdź i stuknij kolejno pozycje Ustawienia > System > Zaawansowane > Wielu użytkowników.
  3. Stuknij pozycję (Ikona Gość).

Wskazówka

Po przełączeniu się do konta gościa, konta użytkowników można przełączać z poziomu paska stanu na każdym ekranie. Wystarczy dwoma palcami przeciągnąć pasek stanu w dół, a następnie stuknąć pozycję (Ikona użytkownika).

Jak wyczyścić dane sesji gościa

  1. Upewnij się, że jesteś zalogowany na koncie gościa.
  2. Znajdź i stuknij kolejno pozycje Ustawienia > System > Zaawansowane > Wielu użytkowników.
  3. Znajdź i stuknij pozycję Usuń gościa.
  4. Stuknij pozycję Usuń.

Wskazówka

Sesję gościa można też wyczyścić z poziomu paska stanu na dowolnym ekranie po zalogowaniu się na koncie gościa. Wystarczy przeciągnąć pasek stanu w dół dwoma palcami i stuknąć (Ikona użytkownika), a następnie stuknąć Usuń gościa.

Jak przełączać różne konta użytkowników

  1. Aby wyświetlić listę użytkowników, przeciągnij pasek stanu w dół dwoma palcami, a następnie stuknij pozycję (Ikona użytkownika).
  2. Stuknij ikonę przedstawiającą konto użytkownika, na które chcesz się przełączyć. Zostanie wyświetlony ekran blokady dla tego użytkownika.

Wskazówka

W przypadku przełączania się na konto gościa stuknij pozycję Rozpocznij nową, jeśli chcesz wymazać poprzednią sesję, lub Tak, kontynuuj, aby kontynuować poprzednią sesję.

Na urządzeniach z wieloma użytkownikami są trzy różne typy ustawień:

  • Ustawienia, które mogą być zmieniane przez dowolnego użytkownika i mające wpływ na wszystkich użytkowników. Przykładowo język, Wi-Fi, tryb samolotowy, funkcja NFC i Bluetooth.
  • Ustawienia mające wpływ tylko na dane konto użytkownika. Przykładowo: automatyczna synchronizacja danych, blokada ekranu, dodawanie różnych kont oraz tapeta.
  • Ustawienia, na przykład dotyczące sieci VPN, widoczne tylko dla właściciela i mające wpływ na wszystkich użytkowników.

Czy te informacje były przydatne?
Tak Nie
Dziękujemy za twoją opinię!
Dlaczego te informacje nie były przydatne?
Wyślij
Dziękujemy za przesłaną opinię!
Znajdź swój produkt
Find
W urządzeniu Xperia™ wybierz pozycje Ustawienia > Informacje o telefonie/tablecie > Numer modelu
Find
W urządzeniu Xperia™ wybierz pozycje Ustawienia > Informacje o telefonie/tablecie > Numer modelu