Eksponering, farger og lysforhold

Arrow left Oversikt over Xperia XZ2 Premium

God eksponering av bildene dine krever den rette lysmengden. Kameraet registrerer og justerer seg automatisk etter lysforholdene.

Ulike eksponeringer kreves, for eksempel, ved bilder av ansikter, motiver i bevegelse eller i lite lys.

Du kan også spille inn videoer i HDR for å legge til lysstyrke og kontrast for en mer realistisk effekt. Se Slik spiller du inn en video i HDR.

Optimalisering av lysforhold

• Se etter lysretninger og farger som gir motivet form og dybde. Denne typen lys finnes rett før soloppgang og ved solnedgang. Naturlig lys fra et vindu er også bra.
    • For høyere bilder av høyere kvalitet i lite lys, må du holde kameraet stabilt. Du kan plassere kameraet på en stabil overflate og bruke selvutløseren.
    • Selv om lysforholdene er dårlige, forsøk å ta bilder med og uten blitsen. Noen ganger er kvaliteten bedre uten blitsen.

Slik bruker du blitsen

1. Mens du bruker kameraet, trykk på blitsikonet som vises på skjermen, for eksempel Auto flash icon.
    2. Endre om nødvendig blitsinnstillingen.
    3. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde eller spille inn en video.

Hvilke innstillinger som er tilgjengelige er avhengig av den valgte opptaksmodusen.

Når bakgrunnen er lysere enn motivet kan du bruke Utfyllingsblits til å fjerne uønskede mørke skygger.

Farge-, lysstyrke- og eksponeringsverdi

Kameraet justerer automatisk farge-, lysstyrke- og eksponeringsverdi ved å registrere lysforholdene og estimere fargetemperaturen til omgivelseslys. Digitale kameraer kan bare estimere fargetemperaturen, så du kan bli nødt til å justere innstillingene for at det skal bli riktig.

Hvis du opplever at bilder innendørs blir gulfargede eller blåfargede ved bruk av blits, kan du prøve å justere fargene.

For å oppnå bedre eksponeringer i omgivelser med lite lys, kan du endre lysstyrken for bilder og videoer. Hvis du bruker Manuelt -modus for bilder, endrer du eksponeringsverdien.

Slik justerer du farger og lysstyrke

1. Trykk på Colour brightness icon mens du bruker kameraet.
    2. Dra glidebryterne for å justere fargene og lysstyrken.
    3. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde eller spille inn en video.
    4. Trykk på Exit icon for å nullstille og lukke fargeinnstillingen.

Slik justerer du eksponeringsverdien

1. Trykk på Modus > Camera manual icon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på EV og dra glidebryteren for å justere eksponeringsverdien.
    3. Lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus.

Lukkerhastighet

Lukkerhastighet refererer til hvor lenge lukkeren er åpen og kamerasensoren eksponeres for lys.

En rask lukkerhastighet hjelper med å fryse bevegelser, mens en treg lukkerhastighet kan skape en effekt som kalles «bevegelsesuskarphet», der motiver i bevegelse blir uskarpe langs bevegelsesretningen.

Lukkerhastigheten justeres automatisk i bilder og videoer.

Slik justerer du lukkerhastigheten

1. Trykk på Modus > Camera manual icon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på SS og dra glidebryteren for å justere lukkerhastigheten.
    3. Lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta bildet.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus for hovedkameraet.

ISO

ISO bestemmer hvor følsomt kameraet er for lys. Et lavt ISO-tall betyr mindre følsomhet, og et høyt ISO-tall betyr høy følsomhet. Høyere følsomhet kan gjøre bildene uskarpe.

Velg en høyere ISO-verdi når du tar bilder av motiver i bevegelse, eller når du tar bilder i lite lys uten blits.

Hvis det er for mye lys, bruk laveste ISO-innstilling til å oppnå høyere bildekvalitet.

ISO justeres automatisk når du tar bilder og videoer.

Slik justerer du ISO-verdien

1. Trykk på Modus > Camera manual icon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på ISO og velg en ISO-verdi.
    3. Lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus for hovedkameraet.

Kraftig motlys (HDR)

Kraftig motlys (HDR) justeres automatisk når du tar bilder. Du kan også justere for kraftig motlys manuelt i manuell modus.

Slik justerer du mot kraftig motlys

1. Trykk på Modus > Camera manual icon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på HDR shortcut icon og velg .
    3. Lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus.

Videoinnspilling i HDR-HLG

Aktiver HDR (High Dynamic Range - utvidet dynamisk område) for å gjøre videoene dine mer dramatiske og nærmere det du ser i virkeligheten. Du kan fortsatt bruke støttede enheter eller tjenester for å nyte innholdet med de opprinnelige fargene og lysstyrken.

Slik spiller du inn en video i HDR

1. Sveip på skjermen for å velge Record video icon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på HDR shortcut icon og velg .

Denne innstillingen er bare tilgjengelig når Settings icon > Filmstørrelse er satt til 4K eller Full HD .

Hvitbalanse

Hvitbalansen justeres automatisk når du tar bilder og videoer. Du kan justere hvitbalansen manuelt i Manuelt -modus.

Slik justerer du hvitbalansen

1. Trykk på Modus > Camera manual icon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på WB, og velg en av de forhåndsdefinerte lysforholdene, for eksempel Cloudy white balance icon.
    3. Lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus.

Innstillinger for hvitbalanse

Auto white balance icon

Auto

Juster fargebalansen automatisk

Cloudy white balance icon

Overskyet

Justerer fargebalansen for skyet værforhold

Daylight white balance icon

Dagslys

Justerer fargebalansen for sollys utendørs

Fluorescent white balance icon

Fluorescerende

Justerer fargebalansen for lysrørbelysning

Incandescent white balance icon

Glødelampe

Juster lysbalansen for varme lysforhold, for eksempel under lyspærer

Optimalisere eksponeringen

Måling av eksponering måler lysmengden som treffer en gjenstand, for å optimalisere eksponeringen.

Måling av eksponering justeres automatisk når du tar bilder og videoer. Du kan justere eksponeringen manuelt i Manuelt -modus, for eksempel for en bestemt del av et bilde.

Slik justerer du eksponeringen med lysmåling

1. Trykk på Modus > Camera manual icon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på Settings icon > Måling.
    3. Velg et eksponeringsalternativ og lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus for hovedkameraet.

Lysmåling-innstillinger

Ansikt

Måler lysmengden i et ansikt og justerer eksponeringen slik at ansiktet blir verken for mørkt eller for lyst

Multi

Deler bildet inn i flere deler og måler hver del for å optimalisere eksponeringen

Senter

Bestemmer midten av bildet og angir eksponeringen basert på lysstyrken til motivet

Punkt

Justerer eksponeringen for en svært liten del av motivet