Ta vare på enheten

Velkommen til Xperia™s verden! Du har sannsynligvis smarttelefonen eller nettbrettet med deg hele tiden, og bruker det i forbindelse med en rekke gjøremål. All daglig slitasje gjør det ekstra viktig å ta godt vare på enheten, slik at den beholder den gode ytelsen og du kan ha glede av den i lang tid. Vi vil gjerne dele noen enkle tips og triks til hvordan du kan holde enheten i topp stand.

Beskytt den

Hold Xperia™ trygg til enhver tid! Den beste måten å unngå at enheten får riper og sprekker på, er å bruke et beskyttelsesdeksel sammen med en skjermbeskyttelsesfilm. Det er veldig viktig at du bruker en skjermbeskyttelsesfilm som er beregnet for den bestemte Xperia™-modellen. Den er utformet for å passe perfekt, og hvis du fester den forsiktig, vil den ikke dekke nærhetssensoren eller kameraet på frontsiden, og du risikerer ikke at det samler seg støv eller små luftbobler på undersiden.

Hold den ren

Smuss eller støv kan påvirke den generelle ytelsen til enheten. Gjør det derfor til en vane å rengjøre Xperia™-enheten minst én gang i måneden.

Begynn med å slå av enheten og koble den fra eksterne enheter. Bruk en ren, tørr mikrofiberklut til å tørke av smuss fra berøringsskjermen og baksiden. Sjekk også om hodetelefonkontakten og porten for USB-kabelen må rengjøres. Blås forsiktig for å fjerne eventuelle støvpartikler, og bruk en liten børste til å fjerne smuss som kan ha festet seg rundt dekslene for SIM- og minnekortsporet. Pass på at du ikke børster inn i selve sporene.

Hold den oppladet

Bruk alltid en original Sony-lader som er beregnet for den bestemte Xperia™-modellen. Andre ladere kan øke ladetiden, ikke lade i det hele tatt, eller til og med skade enheten. Husk også at en stikkontakt lader enheten raskere enn lading via datamaskinen. Når du kobler til en USB-kabel for å lade enheten, sørg for at du bruker en kabel med riktig type kontakt.

For å forbedre enhetens ytelse og øke batteriets levetid, kan du spore batteriforbruket og se hvilke apper som bruker mest strøm. Du kan for eksempel slå av varsler og tjenester for deling av posisjonsinformasjon for apper som tapper batteriet for strøm. Du kan også spare strøm ved å aktivere en av strømsparingsmodusene som er tilgjengelige på enheten.

Start på nytt med jevne mellomrom

Hvis enheten kjøres konstant, kan det påvirke batteriet, appytelsen og enhetens levetid. Hvis du starter Xperia™ på nytt med jevne mellomrom, lukkes alle åpne apper, og minnet tømmes. Du vil merke endringen umiddelbart. Apper kjøres raskere og jevnere, og mer minne blir tilgjengelig.

Få den nyeste offisielle programvaren

Nye programvareutgaver gir deg nye og forbedrede funksjoner, i tillegg til mulige feilopprettinger. For å kunne utnytte enheten best mulig, er det viktig at du alltid oppdaterer til den nyeste programvareversjonen. Et varsel på statuslinjen informerer deg når en ny programvareoppdatering er tilgjengelig. Du kan også se etter nye oppdateringer manuelt i Nyheter-appen.

Du trenger minst 500 MB ledig internminne for å kunne oppdatere programvaren på enheten. Hvis du ikke har nok ledig minne, blir du ikke varslet når ny programvare er tilgjengelig.

Den enkleste måten å installere en programvareoppdatering på, er å gjøre det trådløst direkte fra enheten. Hvis oppdateringen ikke er tilgjengelig for trådløs nedlasting, må du oppdatere Sonys datamaskinprogramvare for å styre Xperia™-enheter. Du kan også bruke den til å utføre en programvarereparasjon, der du tilbakestiller enheten ved å slette innholdet og installere den nyeste programvareversjonen.

En programvareoppdatering eller -reparasjon får enheten til å kjøre raskere og jevnere. Det er også den raskeste og enkleste måten å løse ytelsesproblemer på, og vi anbefaler sterkt denne løsningen – husk bare å sikkerhetskopiere innholdet før du begynner.

Styre minnet

Enheten yter best når det er mer enn 500 MB ledig intern lagringsplass tilgjengelig. Hvis du merker at enheten er tregere enn før eller at apper avsluttes plutselig, kan lagringsplassen være full. Én måte å løse dette på er å overføre mediefiler fra den interne lagringsplassen til et originalt Sony SD-kort.

Det er viktig at du sletter hurtigbufferen regelmessig, for å fjerne midlertidige filer fra enheten. Du kan også frigjøre lagringsplass ved å avinstallere apper du ikke bruker. Du kan også prøve å slette appdata fra en app du velger, men husk at dataene du velger å fjerne, slettes permanent.

Test den i sikker modus

Du kan ha mye moro med å teste ut nye apper og spill. Noen ganger kan imidlertid tredjeparts-apper føre til at enheten kjører sakte, fryser, krasjer eller starter på nytt gjentatte ganger.

Hvis du merker at enhetsytelsen ikke er like god som tidligere, kan du bruke funksjonen for sikker modus til å kontrollere om en tredjeparts-app forårsaker problemet. Når sikker modus er aktivert, starter enheten bare med opprinnelig fabrikkinstallert programvare og apper. Hvis ytelsen bedres i sikker modus, er det sannsynlig at én eller flere av de nedlastede appene forårsaker problemet. Avslutt sikker modus og start enheten på nytt for å avinstallere appen eller appene du mistenker forårsaker problemet.

Kontroller enheten ved hjelp av tester

Du kan sjekke ytelsen til enheten din ved bruk av en rekke tilgjengelige tester. Testene er et flott verktøy for å analysere ytelsen til ulike apper, i tillegg til maskinvarefunksjoner som kamera, skjerm og ulike sensorer. Hvis du har identifisert et problem, bør du alltid vurdere å oppdatere til den nyeste programvaren eller utføre en programvarereparasjon.

Du får tilgang til testene og annen enhetsspesifikk informasjon i den forhåndsinstallerte Brukerstøtte-appen, eller fra Innstillinger.

Merk at denne artikkelen ikke er produktspesifikk. Funksjoner og funksjonaliteter som er beskrevet kan derfor variere avhengig av enheten din og/eller programvareversjonen.