Eksponering, farger og lysforhold

God eksponering av bildene dine krever den rette lysmengden. Kameraet registrerer og justerer seg automatisk etter lysforholdene.

Ulike eksponeringer kreves, for eksempel, ved bilder av ansikter, motiver i bevegelse eller i lite lys.

Optimalisering av lysforhold

• Se etter lysretninger og farger som gir motivet form og dybde. Denne typen lys finnes rett før soloppgang og ved solnedgang. Naturlig lys fra et vindu er også bra.
    • For høyere bilder av høyere kvalitet i lite lys, må du holde kameraet stabilt. Du kan plassere kameraet på en stabil overflate og bruke selvutløseren.
    • Selv om lysforholdene er dårlige, forsøk å ta bilder med og uten blitsen. Noen ganger er kvaliteten bedre uten blitsen.

Slik bruker du blitsen

1. Mens du bruker kameraet, trykk på blitsikonet som vises på skjermen, for eksempel Auto blits-ikon.
    2. Endre om nødvendig blitsinnstillingen.
    3. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde eller spille inn en video.

Hvilke innstillinger som er tilgjengelige er avhengig av den valgte opptaksmodusen.

Når bakgrunnen er lysere enn motivet kan du bruke Utfyllingsblits til å fjerne uønskede mørke skygger.

Farge-, lysstyrke- og eksponeringsverdi

Kameraet justerer automatisk farge-, lysstyrke- og eksponeringsverdi ved å registrere lysforholdene og beregne fargetemperaturen til omgivelseslys. Digitale kameraer kan bare estimere fargetemperaturen, så du kan bli nødt til å justere innstillingene for at det skal bli riktig.

Hvis du opplever at bilder innendørs blir gulfargede eller blåfargede ved bruk av blits, forsøk å justere fargene i Fremragende auto -modus.

For å oppnå bedre eksponeringer i omgivelser med lite lys, endre lysstyrken ved bruk av modusene Fremragende auto og Video , eller endre eksponeringsverdiene ved bruk av Manuelt -modus.

Slik justerer du farger og lysstyrke

1. Trykk på Innstillinger-ikon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på Farger og lysstyrke.
    3. Dra glidebryterne for å justere farger og lysstyrke.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde eller spille inn en video.
    5. Trykk på Avslutt-ikon for å nullstille og lukke fargeinnstillingen.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i modusene Fremragende auto og Video .

Når du bruker kameraet kan du også justere fargene og lysstyrken enkelt ved å trykke på skjermen. For å bruke denne funksjonen må du kontrollere at Motivsporing er slått av.

Slik justerer du eksponeringsverdien

1. Trykk på Hvitbalanse-ikon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på EV og dra glidebryteren for å justere eksponeringsverdien.
    3. Lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde.

Eksponering om natten — bevegelse gif

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus.

Lukkerhastighet

Lukkerhastighet refererer til hvor lenge lukkeren er åpen og kamerasensoren eksponeres for lys.

En rask lukkerhastighet hjelper med å fryse bevegelser, mens en treg lukkerhastighet kan skape en effekt som kalles «bevegelsesuskarphet», der motiver i bevegelse blir uskarpe langs bevegelsesretningen.

Lukkerhastigheten justeres automatisk i modusene Fremragende auto og Video .

Slik justerer du lukkerhastigheten

1. Trykk på Hvitbalanse-ikon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på SS og dra glidebryteren for å justere lukkerhastigheten.
    3. Lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta bildet.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus for hovedkameraet.

ISO

ISO bestemmer hvor følsom kameraet er for lys. Et lavt ISO-tall betyr mindre følsomhet, og et høyt ISO-tall betyr mer følsomhet. Høyere følsomhet kan gjøre bildene uskarpe.

Velg en høyere IS-verdi når du tar bilder av motiver i bevegelse, eller når du tar bilder i lite lys uten blits.

Hvis det er for mye lys, bruk laveste ISO-innstilling til å oppnå høyere bildekvalitet.

ISO justeres automatisk i modusene Fremragende auto og Video .

Slik justerer du ISO-verdien

1. Trykk på Hvitbalanse-ikon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på ISO og velg en ISO-verdi.
    3. Lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus for hovedkameraet.

Kraftig motlys (HDR)

I modusene Fremragende auto og Video justeres kraftig motlys automatisk og indikeres med HDR aktivert-ikon. Du kan justere for kraftig motlys manuelt i Manuelt -modus.

Slik justerer du mot kraftig motlys

1. Trykk på Innstillinger-ikon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på HDR-glidebryteren for å aktivere.
    3. Lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus.

Hvitbalanse

I modusene Fremragende auto og Video justeres hvitbalansen automatisk. Du kan justere hvitbalansen manuelt i Manuelt -modus.

Slik justerer du hvitbalansen

1. Trykk på Hvitbalanse-ikon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på WB, og velg en av de forhåndsdefinerte lysforholdene, for eksempel Overskyet hvitbalanse-ikon.
    3. Lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta et bilde.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus.

Innstillinger for hvitbalanse

Auto hvitbalanse-ikon

Auto

Juster fargebalansen automatisk

Overskyet hvitbalanse-ikon

Overskyet

Justerer fargebalansen for skyet værforhold

Dagslys hvitbalanse-ikon

Dagslys

Justerer fargebalansen for sollys utendørs

Fluorescerende hvitbalanse-ikon

Fluorescerende

Justerer fargebalansen for lysrørbelysning

Glødelampe hvitbalanse-ikon

Glødelampe

Juster lysbalansen for varme lysforhold, for eksempel under lyspærer

Optimaliser eksponeringen

Måling av eksponering måler lysmengden som treffer et objekt, for å optimalisere eksponeringen.

Måling av eksponering justeres automatisk i modusene Fremragende auto og Video . Du kan justere eksponeringen manuelt i Manuelt -modus, for eksempel ved å endre eksponeringen for en bestemt del av bildet.

Slik justerer du eksponeringen med lysmåling

1. Trykk på Innstillinger-ikon mens du bruker kameraet.
    2. Trykk på Mer > Måling.
    3. Velg et eksponeringsalternativ og lukk innstillingsmenyen. Innstillingen er lagret.
    4. Trykk på kameratasten eller utløserknappen for å ta bildet.

Denne innstillingen er bare tilgjengelig i Manuelt -modus.

Lysmåling-innstillinger

Ansikt

Måler lysmengden i et ansikt og justerer eksponeringen slik at ansiktet blir verken for mørkt eller lyst.

Multi

Deler bildet inn i flere felt, og måler hvert felt for å optimalisere eksponeringen.

Senter

Bestemmer midten av bildet og angir eksponeringen basert på lysstyrken til motivet.

Punkt

Justerer eksponeringen for en svært liten del av motivet

Berøring

Lar deg berøre skjermen for å bestemme motivet eller området der eksponeringen skal optimaliseres

Velge et motiv

Bruk funksjonen for motivvalg til raskt å konfigurere kameraet for vanlige situasjoner ved hjelp av forhåndsprogrammerte motiver. Kameraet har angitt en del innstillinger som passer til valgt motiv, slik at bildet blir best mulig.

Motivvalg-ikon Av Funksjonen for motivvalg er deaktivert og du kan ta bilder manuelt.
    Myk hud-motiv-ikon Myke hudtoner Ta portrettbilder med en skjønnhetsforsterkende effekt.
    Myk bakgrunn-ikon Mykt snapshot Bruk til å ta bilder mot en myk bakgrunn.
    Antibevegelse-motiv-ikon Bevegelsesstabilisering Bruk til å minimere kamerabevegelser når du tar bilder med litt mørke motiver.
    Landskapsmotiv-ikon Landskap Brukes til landskapsbilder. Kameraet fokuserer på objekter som er langt borte.
    Motlyskorreksjon med HDR-ikon Motlyskorreksjon HDR Bruk til å forbedre detaljene i opptak med høy kontrast. Den integrerte motlyskorrigeringen analyserer bildet og korrigerer det automatisk for å få et bilde med perfekt lys.
    Nattportrettsmotiv-ikon Nattportrett Bruk til å ta portrettbilder om natten eller i dårlig lys. På grunn av den lange eksponeringstiden må du holde kameraet rolig eller sette det på et stødig underlag.
    Nattmotiv-ikon Nattscene Bruk til å ta bilder om natten eller i dårlig lys. På grunn av den lange eksponeringstiden må du holde kameraet rolig eller sette det på et stødig underlag.
    Håndholdt skumringsmotiv-ikon Håndholdt skumring Bruk til å ta håndholdte bilder i lite lys med redusert støy og uklarhet.
    Høy følsomhetsmotiv-ikon Høy følsomhet Bruk til å ta bilder uten blits ved forhold med lite lys. Reduserer uklarhet.
    Gourmetmotiv-ikon Gourmet Bruk til å ta bilder av matpresentasjoner i sterke farger.
    Kjæledyrmotiv-ikon Kjæledyr Bruk til å ta bilder av kjæledyret ditt. Reduserer uklarhet og røde øyne.
    Strandmotiv-ikon Strand Bruk til å ta bilder av kyst- eller strandmotiver.
    Snømotiv-ikon Snø Bruk dette under forhold med mye lys for å unngå overeksponerte bilder.
    Festmotiv-ikon Fest Bruk til bilder innendørs i dårlig opplyste omgivelser. Dette motivet fanger opp bakgrunnsbelysning eller levende lys innendørs. På grunn av den lange eksponeringstiden må du holde kameraet rolig eller sette det på et stødig underlag.
    Sportsmotiv-ikon Sport Bruk til å ta bilder av motiver i rask bevegelse. Den korte eksponeringstiden minimerer uskarpe bevegelser.
    Dokumentmotiv-ikon Dokument Bruk til å ta bilder av tekst eller tegninger. Gjør kontrasten i bildet skarpere.
    Fyrverkerimotiv-ikon Fyrverkeri Bruk til å ta bilder av fyrverkeri i all sin prakt.

Disse innstillingene er bare tilgjengelig i opptaksmodusen Manuelt.