Vann- og støvbestandighet – alt du trenger å vite

Før du stuper ut i det med en vann- eller støvbestandig Sony-enhet, bør du kontrollere enhetens egenskaper og begrensninger. Enten du vil ta den med i bassenget eller på en fartsfylt helgetur, finnes det noen grunnleggende retningslinjer du bør følge for å sikre at enheten din kan håndtere alt det livet måtte by på.

La oss først ta en nærmere titt på IP-sertifiseringer og hvordan de kan påvirke hva du kan og ikke kan gjøre.

Hva er en IP-sertifisering?

IP-sertifisering (Ingress Protection – inntrengingsbeskyttelse) er en internasjonal standard for måling av en enhets motstandsdyktighet mot støv og vann. Det første sifferet i den tosifrede IP-koden indikerer motstandsdyktigheten mot faste legemer, herunder støv. Det andre sifferet indikerer hvor godt enheten tåler vann. For å oppnå IP-sertifisering må smarttelefonen, nettbrettet eller tilbehøret gjennomgå sertifisert, uavhengig testing.

Motstandsdyktig mot faste legemer og støv

Motstandsdyktig mot faste legemer og støv

IP0X. Ingen spesiell beskyttelse

Motstandsdyktig mot faste legemer og støv

IP1X. Beskyttet mot faste legemer > 50 mm i diameter.

Motstandsdyktig mot faste legemer og støv

IP2X. Beskyttet mot faste legemer > 12,5 mm i diameter.

Motstandsdyktig mot faste legemer og støv

IP3X. Beskyttet mot faste legemer > 2,5 mm i diameter.

Motstandsdyktig mot faste legemer og støv

IP4X. Beskyttet mot faste legemer > 1 mm i diameter.

Motstandsdyktig mot faste legemer og støv

IP5X. Beskyttet mot støv – begrenset inntrengning (uskadelig mengde).

Motstandsdyktig mot faste legemer og støv

IP6X. Støvtett.

Tåler vann

Tåler vann

IPX0. Ingen spesiell beskyttelse

Tåler vann

IPX1. Beskyttet mot dryppende vann.

Tåler vann

IPX2. Beskyttet mot dryppende vann når enheten har en helningsvinkel opp til 15 grader fra normalposisjon.

IPX3. Beskyttet mot vanndusj.

Tåler vann

IPX4. Beskyttet mot vannsprut.

Tåler vann

IPX5. Beskyttet mot vannstråle med lavt trykk i minst tre minutter.

Tåler vann

IPX6. Beskyttet mot vannstråle med høyt trykk i minst tre minutter.

Tåler vann

IPX7. Beskyttet mot virkningene av opphold i vann ned til 1 meters dybde i 30 minutter.

Tåler vann

IPX8. Beskyttet mot virkningene av vedvarende opphold i vann dypere enn 1 meter. De nøyaktige betingelsene blir angitt for hver enhet av produsenten.

Hva dette betyr for enheten min

Hva dette betyr for enheten min

Har du lyst til å ta spektakulære bilder av vennene dine mens de stuper i bassenget?

Hvis Sony-enheten din har IP58-sertifisering og i tillegg er støvbestandig (men ikke støvtett), er den også vanntett i henhold til IPX8-standarden. Det betyr at den tåler nedsenking i ferskvann (ikke saltvann) i opptil 30 minutter på rundt 1,5 meters dyp. Den nøyaktige dybden og andre detaljer spesifiserer vi i brukerhåndboken.

Andre måter å bruke enheten din på

Når du ikke svømmer, finnes det andre måter du kan utnytte Sony-enhetens vann- og støvbestandighet på. Du kan bruke den i følgende situasjoner:

• når fingrene dine er våte
    • når det snør eller regner
    • i støvete omgivelser, for eksempel en forblåst strand eller støvete tursti
    Andre måter å bruke enheten din på
    Andre måter å bruke enheten din på

Men ikke glem dekslene …

I tillegg til å gjøre deg kjent med enhetens IP-klassifisering, må du huske å lukke alle dekslene godt før du tester ut vann- og støvbestandigheten. Dette omfatter det som finnes av deksler for mikro-USB-port, SIM-kortspor, minnekortspor og hodetelefonkontakt. Noen av enhetene våre har mikro-USB-port uten deksel. I tilfeller der en slik enhet har vært utsatt for vann, er det viktig at USB-porten er fullstendig tørr før du setter inn en USB-kabel. Fjern fuktighet fra USB-porten ved å riste enheten flere ganger med USB-porten vendt nedover. Deretter bruker du en mikrofiberklut til å tørke av enheten så den blir helt tørr. Deretter kontrollerer du USB-portområdet på nytt. Hvis det fremdeles er synlig fuktighet i USB-porten, gjentar du prosedyren med å riste og tørke.

Du bør også forsikre deg om at det ikke sitter igjen hår eller lignende mellom dekslene og forseglingene når du lukker dem. Hvis du ikke gjør dette, kan det føre til alvorlig skade på enheten.

Grunnleggende vedlikehold

Noen tips som hjelper deg med å få mest mulig ut av enheten:

• Etter at du har brukt smarttelefonen, nettbrettet eller tilbehøret i fuktige omgivelser, må du huske å tørke av alle dekslene og andre områder der det kan legge seg vann.
    • Etter at enheten har blitt utsatt for vann som ikke er ferskvann, for eksempel klorvann fra et svømmebasseng, må du alltid skylle av enheten med ferskvann.
    • Hvis høyttaleren eller mikrofonen blir våt, kan det få innvirkning på funksjonaliteten inntil enheten har blitt helt tørr.
    • Tørketiden kan variere avhengig av omgivelsene, men kan ta opptil tre timer. I løpet av denne tiden kan du fortsatt bruke alle funksjonene som ikke bruker høyttaleren eller mikrofonen – du kan ta bilder, sjekke e-post eller sende tekstmeldinger uten problemer.
    • Ikke bruk hårføner til å tørke våte deler.
    • Vanlig slitasje samt skader på enheten kan redusere enhetens motstandsdyktighet mot støv og fukt.
    Laget for livet

Laget for livet

Selv om enheten din skulle være støv- og vannbestandig, bør du unngå å utsette den unødig for høye forekomster av støv, sand eller gjørme, eller for fuktige omgivelser med ekstremt høye eller lave temperaturer.

For eksempel vil vi ikke anbefale deg å bruke smarttelefonen, nettbrettet eller tilbehøret ditt under en sandstorm eller i dusjen. Du må aldri senke enheten ned i saltvann eller la mikro-USB-porten, hodetelefonkontakten eller andre ubeskyttede deler komme i kontakt med saltvann. Og hvis du vasker opp for hånd, må du unngå at enheten kommer i kontakt med oppvaskmiddelet eller andre flytende kjemikalier.

Vi anbefaler også at du ikke lytter til musikk eller annen lyd under vann, da vannet kan begrense muligheten din til å høre lyden.

Laget for livet

Ta enheten med på svømmetur

Hvis smarttelefonen eller nettbrettet fra Sony er vanntett i henhold til IPX8-standarden*, kan du bruke enheten i et svømmebasseng med klorvann. Du bør imidlertid unngå å ha enheten i bassenget for lenge, og du må huske å skylle den grundig med rent vann så snart du kommer opp av bassenget.

Over tid kan klorvann korrodere gummiforseglingene, så langvarig bruk i klorvann anbefales ikke. Men bruk gjerne enheten til å ta nærbilder under vann av et spektakulært stup eller barnets første svømmetak.

*Sony-enheter med en IP-rangering på IPX7 eller lavere bør ikke utsettes for klorvann.

Garanti, reparasjoner og kundeservice

Vær oppmerksom på at garantien din ikke dekker skader eller defekter som skyldes misbruk eller feilaktig bruk av enheten, inkludert bruk i miljøer der de relevante IP-sertifiseringsbegrensningene blir overskredet. Vær også oppmerksom på at kompatibelt tilbehør, for eksempel batterier, ladere, håndfrienheter og mikro-USB-kabler, ikke er vanntette eller støvbestandige i seg selv.

Hvis du sender inn en vann- eller støvbestandig enhet til et Sony-servicesenter for reparasjon, vil reparasjonsmedarbeiderne våre utføre tester for å forsikre seg om at enheten din fortsatt overholder kravene i den aktuelle IP-sertifiseringen.

Hvis du har spørsmål om bruken av enheten din som ikke er besvart her, kan du se kundestøttetjenesten vår for å få hjelp. For å få relevant informasjon om garantien kan du dessuten se dokumentet Viktig informasjon, som er tilgjengelig via oppsettsveiledningen på enheten din.