account arrowhead-down arrowhead-up cart mobile-menu search sm-bold-x x-skinny-rounded x-skinny arrowhead-right social-facebook social-googleplus social-instagram social-linkedin social-pinterest social-qzone social-renren social-tencent social-twitter social-vkontakt social-weibo social-youku social-youtube
    Help ons uw website te verbeteren
    Beantwoord enkele snelle vragen om uw bezoek te evalueren.

Water- en stofbestendigheid – alles wat je moet weten

Water- en stofbestendigheid – alles wat je moet weten

Voordat je de actie opzoekt met je water- of stofbestendige Sony-apparaat, moet je controleren wat het wel en niet aankan. Of je het nu wilt meenemen naar het zwembad of op een avontuurlijk weekend, er zijn enkele basisrichtlijnen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je apparaat opgewassen is tegen de omstandigheden die je kunt tegenkomen.

Laten we eens wat uitgebreider kijken naar IP-classificaties en hoe je daaraan kunt zien wat je wel en niet kunt doen.

Wat is een IP-classificatie?

De IP-classificatie (Ingress Protection) is een internationale norm voor het meten van het niveau van bescherming tegen stof en water van een apparaat. Het eerste van de twee cijfers in de IP-code geeft het beschermingsniveau tegen binnendringende objecten aan, waaronder stof. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed een apparaat bestand is tegen water. Om de IP-classificatie te krijgen, moet je smartphone, tablet of accessoire gecertificeerde, onafhankelijke testen doorstaan.

Bestendigheid tegen vaste voorwerpen en stof

Bestendigheid tegen vaste voorwerpen en stof

IP0X. Geen bijzondere bescherming

Bestendigheid tegen vaste voorwerpen en stof

IP1X. Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter van > 50 mm.

Bestendigheid tegen vaste voorwerpen en stof

IP2X. Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter > 12,5 mm.

Bestendigheid tegen vaste voorwerpen en stof

IP3X. Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter > 2,5 mm.

Bestendigheid tegen vaste voorwerpen en stof

IP4X. Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter > 1 mm.

Bestendigheid tegen vaste voorwerpen en stof

IP5X. Beschermd tegen stof; beperkte binnendringing (geen schadelijke afzetting).

Bestendigheid tegen vaste voorwerpen en stof

IP6X. Stofbestendig.

Waterdichtheid

Waterdichtheid

IPX0. Geen bijzondere bescherming

Waterdichtheid

IPX1. Beschermd tegen druppelend water.

Waterdichtheid

IPX2. Beschermd tegen druppelend water wanneer het maximaal 15 graden gekanteld is ten opzichte van de normale positie.

IPX3. Beschermd tegen spatwater.

Waterdichtheid

IPX4. Beschermd tegen spatwater.

Waterdichtheid

IPX5. Beschermd tegen waterstralen onder lage druk gedurende minimaal 3 minuten.

Waterdichtheid

IPX6. Beschermd tegen krachtige waterstralen gedurende minimaal 3 minuten.

Waterdichtheid

IPX7. Beschermd tegen de effecten van onderdompeling in water tot maximaal 1 meter gedurende 30 minuten.

Waterdichtheid

IPX8. Beschermd tegen de effecten van langdurige onderdompeling in water op diepten van meer dan 1 meter. De exacte omstandigheden worden voor elk apparaat gespecificeerd door de fabrikant.

Wat dit betekent voor mijn apparaat

Wat dit betekent voor mijn apparaat

Dus, je wilt actiefoto’s maken van je vrienden terwijl ze in het zwembad duiken?

Als je Sony-apparaat de classificatie IP58 heeft, is het niet alleen bestand tegen stof (maar niet stofdicht) maar ook waterdicht conform de IPX8-norm. Dat betekent dat het beschermd is tegen onderdompeling gedurende maximaal 30 minuten in zoet (niet-zout) water bij diepten rond 1,5 meter. De exacte diepte en andere details kun je terugvinden in je gebruikershandleiding.

Andere manieren om je apparaat te gebruiken

Ook als je niet gaat zwemmen, kun je profiteren van de water- en stofbestendigheid van je Sony-apparaat. Bijvoorbeeld:

• Als je vingers nat zijn.
    • In sommige extreme weersomstandigheden, zoals sneeuw of regen.
    • In stoffige omgevingen, zoals een winderig strand of wanneer je op een stoffig pad wandelt.
    Andere manieren om je apparaat te gebruiken
    Andere manieren om je apparaat te gebruiken

Maar vergeet de covers niet…

Niet alleen moet u bekend zijn met de IP-waardering van uw apparaat maar u moet er ook aan denken alle covers goed te sluiten voordat u de water- en stofweerstand test. Het gaat hier om de covers voor de micro USB-poort, de simkaartsleuf, de geheugenkaartsleuf en de hoofdtelefoonaansluiting, indien van toepassing. Een aantal van onze apparaten beschikt over een niet-afgedekte micro USB-poort. Mocht zo'n apparaat zijn blootgesteld aan water, dan is het belangrijk om te wachten tot de micro USB-poort helemaal droog is voordat u er een USB-kabel in steekt. Om vocht te verwijderen uit de USB-poort, schudt u het apparaat meerdere keren met de USB-poort naar beneden gericht en gebruik een microvezeldoekje om het apparaat droog te vegen. Controleer vervolgens het USB-poortgedeelte nog eens. Als u nog steeds vocht ziet in de USB-poort, herhaalt u de procedure voor schudden en drogen.

Je moet ook ervoor zorgen dat er geen haren of andere kleine voorwerpen beklemd raken tussen de covers en de verzegelingen wanneer je deze sluit. Als je dit niet doet, kan dit je apparaat ernstig beschadigen.

Voorzorgsmaatregelen

Hier zijn een paar tips om je te helpen het maximale uit je apparaat te halen:

• Nadat je je smartphone, tablet of accessoire in vochtige omstandigheden hebt gebruikt, moet je alle covers en andere gebieden waar zich water ophoopt, afdrogen.
    • Na blootstelling aan niet-zoet water, zoals chloorwater uit een zwembad, moet je je apparaat afspoelen met zoet water.
    • Als de luidspreker of de microoon nat wordt, kan dit het functioneren ervan beperken totdat al het water volledig is opgedroogd.
    • De droogtijd kan variëren met de omgeving, maar kan tot drie uur duren. Gedurende deze droogtijd kun je nog steeds alle functies gebruiken waarvoor de luidspreker of microfoon niet nodig is. Je kunt zonder problemen foto’s maken, je e-mail controleren of SMS-berichten verzenden.
    • Gebruik geen haardroger om natte onderdelen te drogen.
    • Slijtage door gewoon gebruik en schade aan je apparaat kunnen de bescherming tegen stof en vocht verminderen.
    Gebouwd voor jouw leven

Gebouwd voor jouw leven

Hoewel je apparaat bestand is tegen stof en water, moet je voorkomen dat het onnodig wordt blootgesteld aan omgevingen met te veel stof, zand of modder, of aan vochtige omgevingen met extreem hoge of lage temperaturen.

Daarom raden we aan je smartphone, tablet of accessoire niet te gebruiken tijdens een zandstorm of een warme douche. Dompel je apparaat niet onder in zout water en laat de Micro USB-poort, hoofdtelefoonaansluiting of andere niet-afgesloten onderdelen niet in contact komen met zout water. En als je je afwas met de hand doet, mag het apparaat niet in contact komen met het afwasmiddel of andere vloeibare chemicaliën.

We raden je ook af om onder water naar muziek of andere audio te luisteren, omdat de aanwezigheid van water je vermogen om geluid te horen kan beperken.

Gebouwd voor jouw leven

Ga zwemmen met je apparaat

Als je Sony-smartphone of -tablet waterdicht is conform de IPX8-norm*, kun je het apparaat gebruiken in een zwembad met chloorwater. Maar blijf niet te lang in het zwembad met het apparaat en spoel het grondig af met zoet water wanneer je uit het zwembad komt.

Chloorwater kan na verloop van tijd de rubberen verzegelingen aantasten. Daarom wordt langdurig gebruik in chloorwater afgeraden. Maar ga gerust je gang als je je apparaat wilt gebruiken om onder water close-ups te maken van een spectaculaire duik of de eerste zwemles van je kind.

* Sony-apparaten met een classificatie IPX7 of lager mogen niet worden blootgesteld aan gechloreerd water.

Garantie, reparaties en klantenservice

Het is belangrijk om te weten dat je garantie geen dekking biedt voor schade of uitval die wordt veroorzaakt door verkeerd of onzorgvuldig gebruik van je apparaat, inclusief gebruik in omgevingen waarin de relevante limieten voor de IP-classificatie worden overschreden. Let er ook op dat compatibele accessoires, waaronder batterijen, laders, handsfree apparaten en Micro USB-kabels, zelf niet waterdicht en stofbestendig zijn.

Als je een water- of stofbestendig apparaat voor reparatie verzendt naar een servicecentrum van Sony, testen onze reparatieteams het om te controleren of je apparaat nog steeds voldoet aan de vereisten van de betreffende IP-classificatie.

Als je vragen hebt over het gebruik van je apparaat die hier niet worden beantwoord, kun je onze klantenondersteuning om hulp vragen. En voor de relevante garantie-informatie kun je het document Belangrijke informatie raadplegen, dat toegankelijk is via de Instellingengids op je apparaat.