Vesi ja pölysuojaus – kaikki mitä tarvitsee tietää

Ennen kuin aloitat Sony-laitteen käytön, sinun on tarkistettava sen ominaisuudet ja rajoitukset. Voit ottaa laitteen mukaasi ulkoillessasi tai vaikkapa viikonloppuretkelle, mutta muista noudattaa muutamia ohjeita, jotta varmistat, että laitteesi selviytyy kaikesta.

Aloitetaan perehtymällä tarkemmin IP-luokituksiin ja siihen, miten ne voivat vaikuttaa toimintaasi.

Mikä on IP-luokitus?

IP (Ingress Protection) -luokitus on kansainvälinen standardi, jolla mitataan laitteen pöly- ja vesisuojausta. Kaksinumeroisen IP-koodin ensimmäinen numero ilmaisee suojaustason kiinteitä kappaleita vastaan. Esimerkiksi pöly luetaan niihin. Toinen numero ilmaisee, miten vedenpitävä laite on.

Suojaus kiinteiltä kappaleilta ja pölyltä

Suojaus kiinteiltä kappaleilta ja pölyltä

IP0X. Ei erityistä suojausta

Suojaus kiinteiltä kappaleilta ja pölyltä

IP1X. Suojaus kiinteitä kappaleita vastaan > 50 mm halkaisijaltaan.

Suojaus kiinteiltä kappaleilta ja pölyltä

IP2X. Suojaus kiinteitä kappaleita vastaan > 12,5 mm halkaisijaltaan.

Suojaus kiinteiltä kappaleilta ja pölyltä

IP3X. Suojaus kiinteitä kappaleita vastaan > 2,5 mm halkaisijaltaan.

Suojaus kiinteiltä kappaleilta ja pölyltä

IP4X. Suojaus kiinteitä kappaleita vastaan > 1 mm halkaisijaltaan.

Suojaus kiinteiltä kappaleilta ja pölyltä

IP5X. Suojattu pölyltä; rajoitettu pitävyys (ei haitallista kerrostumaa).

Suojaus kiinteiltä kappaleilta ja pölyltä

IP6X. Pölytiivis.

Suojaus makealta vedeltä

Suojaus makealta vedeltä

IPX0. Ei erityistä suojausta

Suojaus makealta vedeltä

IPX1. Suojattu tippuvalta vedeltä.

Suojaus makealta vedeltä

IPX2. Suojaus suoraan ylhäältä tulevaa vettä vastaan, kun kallistettu enintään 15 asteen kulmaan tavallisesta asennosta.

Suojaus makealta vedeltä

IPX3. Suojattu vesisuihkulta.

Suojaus makealta vedeltä

IPX4. Suojattu vesiroiskeilta.

Suojaus makealta vedeltä

IPX5. Suojattu matalapaineiselta vesisuihkulta vähintään 3 minuuttia.

Suojaus makealta vedeltä

IPX6. Suojattu voimakkaalta vesisuihkulta vähintään 3 minuuttia.

Suojaus makealta vedeltä

IPX7. Suojattu enintään 1 metriin 30 minuutiksi upottamisen vaikutuksilta.

Suojaus makealta vedeltä

IPX8. Suojattu jatkuvan upottamisen vaikutuksilta yli 1 metrin syvyydessä. Valmistaja määrittää tarkat olosuhteet jokaiselle laitteelle.

Mitä tämä tarkoittaa laitteelleni

Mitä tämä tarkoittaa laitteelleni

Laitteella on IP-luokitus. Tämä tarkoittaa, että tiukasti kontrolloidussa laboratorioympäristössä laite toimii suunnitellulla tavalla myös määrätyissä olosuhteissa.

Sony-laitteiden vedenpitävyyttä testataan asettamalla laitteet varovasti hanavedellä täytettyyn säiliöön, joka lasketaan 1,5 metrin syvyyteen. Kun laite on ollut säiliössä 30 minuuttia, se otetaan ulos varovasti ja sen toiminnot sekä ominaisuudet testataan.

Pieni sade ei haittaa

Pieni sade ei haittaa

Yllättikö sade bussipysäkillä? Ei hätää. Xperia-laite kestää sadepisarat ja roiskuvan veden niin sisällä kuin ulkonakin.

Jos taas läikytät vettä illallispöydässä laitteesi päälle, voit olla huoleti. Anna vain laitteen kuivua kunnolla.

Ehkä tykkäät katsoa videoita Xperia-laitteellasi tiskatessa. (Tämä onkin hyvä idea, joka tekee tylsästä arkiaskareesta hieman miellyttävämmän!) Älä vain pudota laitettasi tiskiveteen ja muista pyyhkiä roiskeet ja pisarat laitteestasi, kun olet valmis.

Muita laitteen käyttötapoja

Muita laitteen käyttötapoja

Voit hyödyntää Sony-laitteen vesi- ja pölytiiviyttä useilla tavoilla. Voit käyttää laitetta seuraavissa tilanteissa:

• Kun sormesi ovat märät.
    • Pölyisissä ympäristöissä, kuten tuulisella rannalla tai maastopolulla. Muista pestä kaikki pöly pois laitteesta kraanavedellä.
    • Valokuvien ja videoiden kuvaaminen kosteassa ympäristössä. Muista, että laitetta ei saa käyttää veden alla. Jos laite kastuu suolavedestä, huuhtele laite kraanavedellä.

Mutta älä unohda sulkea kansia…

Kun tutustut laitteeseesi, muista sulkea kaikki laitteen suojukset ja kannet tiukasti, ennen kuin altistat laitteen vedelle tai pölylle. Tämä käsittää USB-mikroportin, SIM-kortin ja muistikortin paikkojen suojukset. Joissain laitteistamme on suojaton vedenkestävä USB-mikroportti. Jos tällainen laite on ollut vedessä, USB-portin on ehdottomasti annettava kuivua täysin, ennen kuin siihen liitetään USB-kaapeli. Voit poistaa kosteutta USB-portista ravistamalla laitetta useita kertoja siten, että USB-portti on alaspäin, ja pyyhkimällä laitteen sitten kuivaksi mikrokuituliinalla. Toista tämä, kunnes USB-portissa ei enää näy kosteutta.

Varmista, että suojusten liitoskohtiin ei jää hiuksia tai muita pieniä esineitä, kun suljet suojukset. Jos et toimi näin, laitteesi saattaa vioittua pahasti.

Perushuolto

Seuraavassa on muutamia vihjeitä, joiden avulla saat otettua kaiken hyödyn irti laitteestasi:

• Kun älypuhelinta, tablet-laitetta tai lisävarustetta on käytetty kosteissa olosuhteissa, muista kuivata kaikki suojukset ja muut alueet, joille vettä voi kertyä.
    • Älä altista laitetta merivedelle, suolavedelle, kloorivedelle tai sitä vaurioittaville nesteille, kuten hedelmämehuille, nestemäisille pesuaineille ja etikalle.
    • Jos laite altistuu vahingossa suolavedelle, kuten uima-altaan kloorivedelle, huuhtele laite aina makealla vedellä.
    • Jos kaiutin tai mikrofoni kastuu, niiden toiminta saattaa heikentyä, kunnes kosteus on hävinnyt kokonaan.
    • Laitteen IP-luokitus on mitattu laboratorio-olosuhteissa valmiustilassa, joten laitetta ei pidä käyttää vedessä esimerkiksi kuvien ottamiseen. Älä käytä laitetta valokuvien ottamiseen veden alla, kuten sukeltaessasi tai snorklatessasi.
    • Kuivumisaika vaihtelee ympäristön mukaan ja voi olla jopa kolme tuntia. Voit tänä aikana käyttää edelleen kaikkia ominaisuuksia, jotka eivät edellytä kaiutinta tai mikrofonia – voit ottaa huoletta valokuvia, tarkistaa sähköpostia tai lähettää tekstiviestejä.
    • Älä käytä hiustenkuivaajaa kosteiden osien kuivaamiseen.
    • Päivittäinen kuluminen ja laitevauriot voivat heikentää laitteen pölyn- ja kosteudensuojausta.

Takuu, huolto ja asiakaspalvelu

Muista, että takuu ei kata vaurioita ja vikoja, jotka johtuvat laitteen virheellisestä käytöstä tai väärinkäytöksistä. Ota huomioon myös se, että kaikki yhteensopivat lisävarusteet, kuten akut, laturit, handsfree-laitteet, näppäimistöt ja USB-mikrokaapelit, eivät ole vesi- ja pölytiiviitä.

Jos sinulla on muuta kysyttävää laitteen käytöstä, pyydä apua asiakaspalvelusta. Asiaankuuluvat takuutiedot voit lukea Tärkeitä tietoja -asiakirjasta, joka löytyy laitteen asennusoppaasta.