Ota erinomaisia kuvia Xperia™-kamerallasi

Xperia-laitteesi sisältää kaikki Sonyn tuoreimmat kameratekniikat, mikä auttaa kuvaamaan taianomaiset jokapäiväiset hetket tarkasti ja elävästi. Mutta taidot ja tiedot auttavat aina! Alla on vihjeitä Xperia-kameran tehokkaammasta käytöstä ja tekniikkasi parantamisesta.

Ota erinomaisia kuvia Xperia™-kamerallasi

Kyse on tekniikasta

Xperia-kamera sisältää valtavasti tekniikkaa, kuten kaksoiskamerajärjestelmän ja Hybrid Autofocus -automaattitarkennuksen. Kaksoiskamerat toimivat samanaikaisesti ja luovat erittäin halutun pehmennystehosteen, jossa kohde on tarkka ja tausta epätarkka.

Huippunopea Hybrid Autofocus -automaattitarkennus hyödyntää kahta tekniikkaa: kontrastin tunnistus takaa tarkkuuden ja vaihetunnistus nopeuden. Laajan automaattitarkennuksen ansiosta Xperia-kamera tarkentaa täsmällisesti kuvauskohteeseen näytön missä tahansa kohdassa alle sekunnissa. Automaattinen optimointitila taas hoitaa asetukset automaattisesti, joten voit vain käynnistää kameran ja aloittaa räpsimisen.

Vinkki: kun kosketustallennusasetus on käytössä, voit koskettaa näytössä kohtaa, johon haluat tarkentaa, ja kamera ottaa kuvan välittömästi.

Automaattinen optimointi. Ylivoimaisia valokuvia.

Automaattinen optimointi. Ylivoimaisia valokuvia.

Aina valaistuista yönäkymistä lähikuviin, Automaattinen optimointi tunnistaa jopa 52 erilaista tilannetta ja säätää asetukset automaattisesti. Kameran oletustilana Automaattinen optimointi kytkee HDR:n (High Dynamic Range) päälle ja pois ympäristön mukaan. HDR-tila ottaa useita kuvia eri valotusarvoilla ja yhdistää ne saadakseen kuvat näyttämään luonnollisemmilta.

Automaattinen optimointi -tila toimii parhaiten tilanteissa, missä valaistus on hyvä ja haluat laadukkaita tuloksia ilman, että asetuksia täytyy säätää manuaalisesti. Se sopii myös erinomaisesti tilanteisiin, missä kohteet liikkuvat nopeasti ja olosuhteet muuttuvat tai kun ympärilläsi tapahtuu paljon etkä halua jättää mitään huomaamatta.

Vihje: Voit säätää sekä värin että kirkkauden ennen kuin otat valokuvan Automaattinen optimointi -tilassa. Voit myös säätää tarkkuuden aina 23 MP:hen (megapikseliin) saakka 8 MP:n oletusarvosta.

Manuaalinen tila

Manuaalinen tila tarjoaa useita asetuksia, joiden avulla voit ottaa parempia kuvia eri tilanteissa.

Manuaalinen tila toimii parhaiten tilanteissa, joissa haluat hyödyntää luovuuttasi ja säätää asetukset itse juuri haluamiksesi. Voit säätää asetuksia suljinnopeudesta valotusarvoon, jotta saat täydellisen kuvan!

Vinkki: jos sinulla on vaikeuksia liikkuvan kohteen kuvaamisessa, ota käyttöön kohteiden seuranta. Sen avulla voit valita kohteen koskettamalla sitä näytössä. Tämän jälkeen kamera seuraa sitä puolestasi.

Manuaalinen tila

Vihjeitä

Nyt kun olemme kertoneet Xperia-kameran sisältämästä tekniikasta, on aika kertoa sinulle lupaamamme käytännön vihjeet.

Kohdista paremmin ja vältä sumeat kuvat.

• Varmista, että linssi on puhdas – sormenjäljet ja pienikin lika voi heikentää valokuvien laatua valtavasti.
    • Jos kuvista tulee sumuisia, tarkista, onko älypuhelimen suojakuori salamavalon tai linssin tiellä. Voit jopa kokeilla poistaa suojakuoren välttääksesi haitalliset heijastukset.
    • Jos Xperia-puhelimessa on erillinen kameranäppäin, käytä kameranäppäintä sen sijaan, että napautat näytön kamerapainiketta. Kun käytät kameranäppäintä, pidät sormesi poissa näytöstä ja puhelimen kuoren ympärillä. Tämä auttaa pitämään laitteen vakaana ottaessasi kuvia.
    • Myös vitkalaukaisimen avulla voit välttää kameran tärinät kuvia otettaessa. Voit taata kuvien ja videoiden vakauden myös kolmijalan avulla.
    • Kokeile liikutella älypuhelinta ympäriinsä painaessasi kameranäppäintä puoliksi alas ja etsiä kohtaa, missä kuva tarkentuu. Kun kuva on tarkentunut, pyöreä kehys muuttuu siniseksi.
    • Voit määrittää kohdistuksen myös napauttamalla haluamaasi kohtaa näytössä.
    Vihjeitä

Laadukkaita kuvia heikossa valossa

• Tärkeintä on pitää kamera vakaana. Aseta älypuhelin kovalle pinnalle – tai käytä kolmijalkaa ja vitkalaukaisinta, jos tämä on mahdollista.
    • Kun kuvaat manuaalitilassa, voit määrittää ISO-asetuksen tai valoherkkyystason manuaalisesti (50–3 200).
    • Jos haluat hallita asetuksia itse, kuvaa manuaalisessa tilassa ja säädä suljinnopeus (SS), valotusarvo (AV) sekä valkotasapaino (WB) itse. Voit säätää myös kohdistusta manuaalisesti.
    • Kaikissa kolmessa kuvaustilassa on käytettävissä useita salama-asetuksia. Niistä on apua, kun valaistus on heikko tai kun kuvassa taustavaloa.
    • Lisää vihjeitä parempien kuvien ottamisesta heikossa valossa saat napsauttamalla tätä.

Takaisin selfie-kouluun

• Kun käytät vitkalaukaisinta, sinulla on muutama sekunti aikaa vakauttaa kamera ennen kuvan ottamista.
    • Hymysuljin-toiminnolla kamera ottaa automaattisesti selfien, kun hymyilet. Tämä on hyvä tapa olla koskettamatta näyttöä ja tärisyttämättä kameraa.
    • AR-tehostesovelluksella voit kokeilla ja käyttää erilaisia tehosteita selfieissäsi.
    • Jotta kamera tärisisi vähemmän kuvatessasi videoita itsestäsi etukameralla, varmista että SteadyShot on käytössä.
    Takaisin selfie-kouluun

Vapauta sisäinen valokuvaajasi

• Tutustu kameraasi. Tarkista pääasetukset ja tilat ennen kameran käyttöä ja lue käyttöohje. Harjoitus tekee mestarin!
    • Opi valitsemaan oikeasta suunnasta tuleva ja oikean värinen valo, jotta saat onnistuneita kuvia. Tällainen valaistus on luonnossa juuri ennen auringonnousua ja auringon laskiessa. Myös ikkunasta tuleva valo voi olla hyvä.
    • Kun kuvaat liikkuvia kohteita, yritä olla seuraamatta kohdetta. Etsi sen sijaan kohta, josta kohde kulkee edestäsi.
    • Jos koko kohde ei mahdu kuvaan kerralla, kokeile laajempaa kuvakulmaa Sweep Panorama -kamerasovelluksella.
    • Ota kameran asetuksista käyttöön ristikkolinjat, joiden avulla voit hyödyntää kolmannesten sääntöä. Yritä sijoittaa kohteet ristikkolinjoille tai linjojen risteyskohtiin. Kun kohde ei ole aina keskellä kehystä, kuvista tulee kiinnostavampia.
    • Ole luova ja kokeile eri kuvakulmia. Yllätyt nähdessäsi, miten kuva voi muuttua, jos asetut polvillesi tai vatsallesi. Mutta ole aina silti varovainen!
    Älä jätä hyviä kuvia ottamatta

Älä jätä hyviä kuvia ottamatta

• Jos Xperia-puhelimessa on kameranäppäin, voit avata kameran, vaikka näyttö on lukittuna ja sammutettuna. Paina kameranäppäintä: voit aloittaa kuvien ottamisen heti tämän jälkeen. Voit myös valita Käynnistä kamerapainikkeella -asetuksen, jolloin kamera aloittaa heti kuvien ottamisen, kun käynnistät kameran kameranäppäimellä. Näin hienot hetket eivät ikinä livahda ohitsesi.
    • Kameran Luovat tehosteet -sovelluksella voit parantaa kuvia ennen niiden ottamista. Voit esimerkiksi lisätä suodattimia, pikselöidä kuvat tai luoda peilikuvatehosteita.
    • Voit ottaa myös valokuvia samalla, kun kuvaat videota. Paina tällöin kameranäppäintä tai näytön kamerapainiketta videokuvauksen aikana.
    • Kun otat Tallenna sijainti -toiminnon käyttöön, voit lisätä arvioidun maantieteellisen sijainnin ottamiisi kuviin.
    • Päivitä älypuhelimen ohjelmisto säännöllisesti saadaksesi kameraasi uusimmat toiminnot ja parannukset.
    • Päivitä älypuhelimen ohjelmisto säännöllisesti saadaksesi kameraasi uusimmat toiminnot ja parannukset.

Hyvä tietää

• Jotkut kameran toiminnot kuluttavat akkua enemmän kuin toiset. Jos kamerasi esimerkiksi tukee 4K-videoiden kuvaamista ja akun virta on vähissä, voit käyttää sen sijaan 1080p-tarkkuutta. Näin saat silti korkealaatuisen videon, mutta laitteen virta kestää pidempään.
    • Muista, että 4K-videot ja 23 megapikselin (suurin tarkkuus) tarkkuudella kuvatut kuvat vievät paljon enemmän tilaa sisäisestä muistista tai muistikortilta. Muistin tila kannattaa tarkistaa silloin tällöin Muista, että saat hyviä kuvia myös kahdeksan megapikselin tarkkuudella.
    • Ota huomioon, että älypuhelin saattaa joskus kuumeta, kun kameraa käytetään pitkään. Joissain tapauksissa kamerasovellus saattaa sulkeutua tilapäisesti.
    • Saat lisää vihjeitä ja voit katsella erinomaisia opetusohjelmia parempien kuvien ottamisesta Xperia-kameralla napsauttamalla tätä.

Ota huomioon, että tämä artikkeli ei ole tuotekohtainen. Jotkin siinä kuvatut toiminnot ja ominaisuudet saattavat siis olla erilaisia laitteestasi ja/tai ohjelmistoversiostasi riippuen.