Valotus, väri ja valaistusolosuhteet

Kuvien kunnollinen valottuminen edellyttää, että valoa on sopivasti. Kamera tunnistaa ympäröivät valaistusolosuhteet automaattisesti ja säätää asetuksia niiden mukaan.

Erilaisia valotuksia tarvitaan esimerkiksi kasvoja tai liikkuvia kohteita kuvattaessa tai hämärässä.

Voit myös kuvata HDR-videoita, jos haluat lisätä kirkkautta ja kontrastia realistisemman vaikutelman luomiseksi. Katso HDR-videon kuvaaminen.

Valaistusolosuhteiden optimointi

• Valitse oikeasta suunnasta tuleva ja oikean värinen valo, jotta saat kuvaan muotoa ja syvyyttä. Tällainen valaistus ilmenee juuri ennen auringonnousua ja auringon laskiessa. Myös ikkunan läpi tuleva luonnonvalo on hyvä vaihtoehto.
  • Hämärässä kuvattavien kuvien laatua voi parantaa pitämällä kameran vakaana. Voit asettaa kameran tasaiselle alustalle ja käyttää itselaukaisinta.
  • Kokeile ottaa kuvia salamalla ja ilman myös heikoissa valaistusolosuhteissa. Joskus laatu on parempi ilman salamaa.

Salaman käyttäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta näytön salamakuvaketta (esimerkiksi (Automaattisalaman kuvake)).
  2. Voit tarvittaessa vaihtaa salamavaloasetuksen.
  3. Ota kuva tai tallenna video painamalla kameranäppäintä tai napauttamalla suljinpainiketta.

Huomautus

Käytettävissä olevat asetukset määräytyvät valitun kuvaustilan mukaan.

Vihje

Kun tausta on kohdetta kirkkaampi, voit poistaa tarpeettomat tummat varjot toiminnolla Täyttösalama.

Väri, kirkkaus ja valotusarvo

Kamera säätää värin, kirkkauden ja valotusarvon automaattisesti valaistusolosuhteiden ja ympäröivän valon arvioidun värilämpötilan mukaan. Digitaaliset kamerat voivat vain arvioida värilämpötilan, joten sinun on ehkä säädettävä asetukset oikeiksi.

Jos havaitset sisätiloissa otetuissa kuvissa keltaisuutta tai salamavalolla kuvatuissa kuvissa sinisyyttä, kokeile säätää väriä.

Voit parantaa valotusta hämärässä muuttamalla valokuvien ja videoiden kirkkautta. Jos käytät Manuaalinen -tilaa valokuvia varten, muuta valotusarvoa.

Värien ja kirkkauden säätäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta (Väri ja kirkkaus -kuvake).
  2. Säädä värejä ja kirkkautta vetämällä liukusäätimiä.
  3. Ota kuva tai tallenna video painamalla kameranäppäintä tai napauttamalla suljinpainiketta.
  4. Palauta ja sulje väriasetus napauttamalla (Peruutuskuvake).

Valotusarvon säätäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
  2. Napauta EV ja säädä valotusarvoa vetämällä liukusäädintä. Piilota tai näytä asetusvalikko napauttamalla (Manuaalinen tila -kuvake).
  3. Ota kuva painamalla kameranäppäintä tai napauttamalla suljinpainiketta.

Suljinnopeus

Suljinnopeus tarkoittaa sitä, miten pitkään suljin pysyy avoinna ja kuinka pitkään kamera-anturi on altistuneena valolle.

Nopea suljinnopeus auttaa pysäyttämään liikkeen, kun taas hidas suljinnopeus voi luoda liikkeestä aiheutuvaa epätarkkuutta, jolloin liikkuvat kohteet näyttävät epätarkoilta liikelinjaansa myötäillen.

Suljinnopeutta säädetään automaattisesti, mutta se voidaan asettaa myös manuaaliseksi. Voit asettaa jopa 30 sekunnin valotuksen ja hallita valokuviasi luovemmin.

Suljinnopeuden säätäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
  2. Napauta SS ja säädä suljinnopeutta vetämällä liukusäädintä. Piilota tai näytä asetusvalikko napauttamalla (Manuaalinen tila -kuvake).
  3. Ota kuva painamalla kameranäppäintä tai napauttamalla suljinpainiketta.

Huomautus

Tämä asetus on käytettävissä vain pääkameran kanssa.

ISO

ISO määrittää, miten herkkä kamera on valolle. Pieni ISO-luku tarkoittaa pienempää herkkyyttä ja suuri ISO-luku suurempaa herkkyyttä. Suuremmalla herkkyydellä kuvattuihin kuviin voi tulla epätarkkuuksia.

Suurempaa ISO-arvoa käytetään, kun kuvataan liikkuvia kohteita tai kuvataan hämärässä ilman salamaa.

Jos valoa on liikaa, pienimmällä ISO-asetuksella saadaan parempi kuvanlaatu.

ISO-arvo säädetään automaattisesti valokuvia ja videoita kuvattaessa.

ISO-arvon säätäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
  2. Napauta ISO ja säädä ISO-arvoa vetämällä liukusäädintä. Piilota tai näytä asetusvalikko napauttamalla (Manuaalinen tila -kuvake).
  3. Ota kuva painamalla kameranäppäintä tai napauttamalla suljinpainiketta.

Huomautus

Tämä asetus on käytettävissä vain pääkameran kanssa.

Voimakas vastavalo (HDR)

Voimakasta vastavaloa (HDR) säädetään automaattisesti valokuvia otettaessa. Voit säätää voimakasta vastavaloa myös manuaalisessa tilassa.

Säätäminen kohti voimakasta vastavaloa

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
  2. Napauta (HDR-kuvake) ja valitse Päällä.
  3. Ota kuva painamalla kameranäppäintä tai napauttamalla suljinpainiketta.

HDR-videotallennus

Ota HDR (High Dynamic Range) käyttöön, niin videot näyttävät dramaattisemmilta ja todemmantuntuisilta.

HDR-videon kuvaaminen

1. Kun käytät kameraa, voit valita videotilan sipaisemalla näyttöä.
  2. Napauta (HDR-kuvake) ja valitse Päällä.

Huomautus

Tätä asetusta ei voi käyttää, kun asetukseksi (Asetuskuvake) > Videon koko on valittu HD.

Valkotasapaino

Valkotasapaino säätää ympäristön valaistusolosuhteiden väritasapainoa.

Valkotasapainoa säädetään automaattisesti valokuvia ja videoita kuvattaessa. Voit säätää valkotasapainoa manuaalisesti tilassa Manuaalinen.

Valkotasapainon säätäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
  2. Napauta WB ja valitse jokin valmiiksi määritetyistä valaistusolosuhteista, esimerkiksi (Pilvisyyden valkotasapainon kuvake). Piilota tai näytä asetusvalikko napauttamalla (Manuaalinen tila -kuvake).
  3. Ota kuva painamalla kameranäppäintä tai napauttamalla suljinpainiketta.

Valkotasapainoasetukset

(Automaattisen valkotasapainon kuvake)

Säätää väritasapainon automaattisesti

(Pilvisyyden valkotasapainon kuvake)

Säätää väritasapainoa pilviselle ilmalle sopivaksi

(Päivänvalon valkotasapainon kuvake)

Säätää väritasapainon aurinkoisille ulkoilmaolosuhteille sopivaksi

(Loistevalovalkotasapainon kuvake)

Säätää väritasapainon loisteputkivalaistukselle sopivaksi

(Hehkulamppuvalkotasapainon kuvake)

Säätää väritasapainoa lämpimissä valaistusolosuhteissa, kuten lamppujen alla

Valotuksen optimointi

Valotusmittaus mittaa kohteeseen osuvan valon määrän valotuksen optimoimiseksi.

Valotusmittaus säädetään automaattisesti valokuvia ja videoita kuvattaessa. Voit säätää valotusta manuaalisesti tilassa Manuaalinen esimerkiksi kuvan tiettyä osaa varten.

Valotusarvon säätäminen mittauksella

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
  2. Napauta (Asetuskuvake) > Mittaus.
  3. Valitse valotusasetus ja sulje asetusvalikko. Asetus tallennetaan.
  4. Ota kuva painamalla kameranäppäintä tai napauttamalla suljinpainiketta.

Huomautus

Tämä asetus on käytettävissä vain pääkameran kanssa.

Mittausasetukset

Kasvot

Mittaa kasvoilla olevan valon määrän ja säätää valotuksen siten, että kasvot eivät ole liian tummat eivätkä vaaleat

Monipiste

Jakaa kuvan useaan osaan ja mittaa kunkin osan optimoidakseen valotuksen

Keskipiste

Määrittää kuvan keskustan ja määrää valotuksen kohteen kirkkauden mukaan

Pistemittaus

Säätää valotuksen erittäin pieneen kohteen osaan