Valotus, väri ja valaistusolosuhteet

Kuvien kunnollinen valottuminen edellyttää, että valoa on sopivasti. Kamera tunnistaa ympäröivät valaistusolosuhteet automaattisesti ja säätää asetuksia niiden mukaan.

Erilaisia valotuksia tarvitaan esimerkiksi kasvoja tai liikkuvia kohteita kuvattaessa tai hämärässä.

Valaistusolosuhteiden optimointi

• Valitse oikeasta suunnasta tuleva ja oikean värinen valo, jotta saat kuvaan muotoa ja syvyyttä. Tällainen valaistus ilmenee juuri ennen auringonnousua ja auringon laskiessa. Myös ikkunan läpi tuleva luonnonvalo on hyvä vaihtoehto.
    • Hämärässä kuvattavien kuvien laatua voi parantaa pitämällä kameran vakaana. Voit asettaa kameran tasaiselle alustalle ja käyttää itselaukaisinta.
    • Kokeile ottaa kuvia salamalla ja ilman myös heikoissa valaistusolosuhteissa. Joskus laatu on parempi ilman salamaa.

Salaman käyttäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta näytön salamakuvaketta (esimerkiksi (Automaattisalaman kuvake)).
    2. Voit tarvittaessa vaihtaa salamavaloasetuksen.
    3. Ota kuva tai tallenna video napauttamalla suljinpainiketta.

Huomautus

Käytettävissä olevat asetukset määräytyvät valitun kuvaustilan mukaan.

Vihje

Kun tausta on kohdetta kirkkaampi, voit poistaa tarpeettomat tummat varjot toiminnolla Täyttösalama.

Väri, kirkkaus ja valotusarvo

Kamera säätää värin, kirkkauden ja valotusarvon automaattisesti valaistusolosuhteiden ja ympäröivän valon arvioidun värilämpötilan mukaan. Digitaaliset kamerat voivat vain arvioida värilämpötilan, joten sinun on ehkä säädettävä asetukset oikeiksi.

Jos havaitset sisätiloissa otetuissa kuvissa keltaisuutta tai salamavalolla kuvatuissa kuvissa sinisyyttä, kokeile säätää väriä.

Voit parantaa valotusta hämärässä muuttamalla valokuvien ja videoiden kirkkautta. Jos käytät Manuaalinen -tilaa valokuvia varten, muuta valotusarvoa.

Värien ja kirkkauden säätäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta (Väri ja kirkkaus -kuvake).
    2. Säädä värejä ja kirkkautta vetämällä liukusäätimiä.
    3. Ota kuva tai tallenna video napauttamalla suljinpainiketta.
    4. Palauta ja sulje väriasetus napauttamalla (Peruutuskuvake).

Valotusarvon säätäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
    2. Napauta EV ja säädä valotusarvoa vetämällä liukusäädintä.
    3. Sulje asetusvalikko. Asetus tallennetaan.
    4. Ota kuva napauttamalla suljinpainiketta.

Suljinnopeus

Suljinnopeus tarkoittaa sitä, miten pitkään suljin pysyy avoinna ja kuinka pitkään kamera-anturi on altistuneena valolle.

Nopea suljinnopeus auttaa pysäyttämään liikkeen, kun taas hidas suljinnopeus voi luoda liikkeestä aiheutuvaa epätarkkuutta, jolloin liikkuvat kohteet näyttävät epätarkoilta liikelinjaansa myötäillen.

Suljinnopeus säädetään automaattisesti valokuvissa ja videoissa.

Suljinnopeuden säätäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
    2. Napauta SS ja säädä suljinnopeutta vetämällä liukusäädintä.
    3. Sulje asetusvalikko. Asetus tallennetaan.
    4. Ota kuva napauttamalla suljinpainiketta.

Huomautus

Tämä asetus on käytettävissä vain pääkameran kanssa.

ISO

ISO määrittää, miten herkkä kamera on valolle. Pieni ISO-luku tarkoittaa pienempää herkkyyttä ja suuri ISO-luku suurempaa herkkyyttä. Suuremmalla herkkyydellä kuvattuihin kuviin voi tulla epätarkkuuksia.

Valitse suuri ISO-arvo, kun otat kuvia liikkuvista kohteista tai kun kuvaat hämärässä ilman salamaa.

Jos valoa on liikaa, käytä pienintä ISO-asetusta, jotta kuvanlaatu paranee.

ISO-arvo säädetään automaattisesti valokuvia ja videoita kuvattaessa.

ISO-arvon säätäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
    2. Napauta ISO ja säädä ISO-arvoa vetämällä liukusäädintä.
    3. Sulje asetusvalikko. Asetus tallennetaan.
    4. Ota kuva napauttamalla suljinpainiketta.

Huomautus

Tämä asetus on käytettävissä vain pääkameran kanssa.

Voimakas vastavalo (HDR)

Voimakasta vastavaloa (HDR) säädetään automaattisesti valokuvia otettaessa. Voit säätää voimakasta vastavaloa myös manuaalisessa tilassa.

Säätäminen kohti voimakasta vastavaloa

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
    2. Napauta (HDR-kuvake) ja valitse Päällä.
    3. Ota kuva napauttamalla suljinpainiketta.

Valkotasapaino

Valkotasapainoa säädetään automaattisesti valokuvia ja videoita kuvattaessa. Voit säätää valkotasapainoa manuaalisesti tilassa Manuaalinen.

Valkotasapainon säätäminen

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
    2. Napauta WB ja valitse jokin valmiiksi määritetyistä valaistusolosuhteista, esimerkiksi (Pilvisyyden valkotasapainon kuvake).
    3. Sulje asetusvalikko. Asetus tallennetaan.
    4. Ota kuva napauttamalla suljinpainiketta.

Valkotasapainoasetukset

Auto

Säätää väritasapainon automaattisesti

Pilvinen

Säätää väritasapainoa pilviselle ilmalle sopivaksi

Päivänvalo

Säätää väritasapainon aurinkoisille ulkoilmaolosuhteille sopivaksi

Loisteputki

Säätää väritasapainon loisteputkivalaistukselle sopivaksi

Hehkulamppu

Säätää väritasapainoa lämpimissä valaistusolosuhteissa, kuten lamppujen alla

Valotuksen optimointi

Valotusmittaus mittaa kohteeseen osuvan valon määrän valotuksen optimoimiseksi.

Valotusmittaus säädetään automaattisesti valokuvia ja videoita kuvattaessa. Voit säätää valotusta manuaalisesti tilassa Manuaalinen esimerkiksi kuvan tiettyä osaa varten.

Valotusarvon säätäminen mittauksella

1. Kun käytät kameraa, napauta Tila > (Manuaalinen tila -kuvake).
    2. Napauta (Asetuskuvake) > Mittaus.
    3. Valitse valotusasetus ja sulje asetusvalikko. Asetus tallennetaan.
    4. Ota kuva napauttamalla suljinpainiketta.

Huomautus

Tämä asetus on käytettävissä vain pääkameran kanssa.

Mittausasetukset

Kasvot

Mittaa kasvoilla olevan valon määrän ja säätää valotuksen siten, että kasvot eivät ole liian tummat eivätkä vaaleat

Keskipiste

Määrittää kuvan keskustan ja määrää valotuksen kohteen kirkkauden mukaan

Pistemittaus

Säätää valotuksen erittäin pieneen kohteen osaan

Keskiarvo

Mittaa koko näytön keskimääräisen kirkkauden