Vandtæt og støvafvisende – det, du har brug for at vide

Inden du springer ud i nye oplevelser med den vandtætte eller støvafvisende Sony-enhed, skal du kontrollere dens styrker og begrænsninger. Uanset om du vil have den med på en svømmetur eller en weekendtur under åben himmel, er der nogle basale retningslinjer, du skal følge, for at være sikker på at enheden kan klare turen.

Lad os se lidt nærmere på IP-klassifikationerne og på, hvordan de kan påvirke, hvad du kan og ikke kan gøre.

Hvad er en IP-klassifikation?

IP-klassifikationen (indtrængningsbeskyttelse) er en international standard, der måler enhedens modstandsdygtighed over for støv og vand. Det første ciffer i den tocifrede IP-kode angiver modstandsdygtigheden over for massive fremmedlegemer inklusive støv. Det andet ciffer angiver, hvor modstandsdygtig enheden er over for vand. For at få en IP-klassifikation skal din smartphone, din tablet eller dit tilbehør gennemgå certificeret, uafhængig testning.

Modstandsdygtig over for massive fremmedlegemer og støv

Modstandsdygtig over for massive fremmedlegemer og støv

IP0X. Ingen særlig beskyttelse

Modstandsdygtig over for massive fremmedlegemer og støv

IP1X. Beskyttelse mod massive fremmedlegemer > 50 mm i diameter.

Modstandsdygtig over for massive fremmedlegemer og støv

IP2X. Beskyttelse mod faste objekter > 12,5 mm i diameter.

Modstandsdygtig over for massive fremmedlegemer og støv

IP3X. Beskyttelse mod faste objekter > 2,5 mm i diameter.

Modstandsdygtig over for massive fremmedlegemer og støv

IP4X. Beskyttelse mod faste objekter > 1 mm i diameter.

Modstandsdygtig over for massive fremmedlegemer og støv

IP5X. Beskyttelse mod støv, begrænset indtrængen (ingen skadelig aflejring).

Modstandsdygtig over for massive fremmedlegemer og støv

IP6X. Støvtæt.

Vandtæthed

Vandtæthed

IPX0. Ingen særlig beskyttelse

Vandtæthed

IPX1. Beskyttelse mod dryppende vand.

Vandtæthed

IPX2. Beskyttelse mod dryppende vand, når enheden vippes i en vinkel på 15 grader fra sin normale position.

IPX3. Beskyttelse mod vandstænk.

Vandtæthed

IPX4. Beskyttelse mod sprøjtende vand.

Vandtæthed

IPX5. Beskyttelse mod vandstråler ved lavt tryk i mindst tre minutter.

Vandtæthed

IPX6. Beskyttelse mod kraftige vandstråler i mindst tre minutter.

Vandtæthed

IPX7. Beskyttelse mod vandindtrængning ved nedsænkning i vand ned til 1 meters dybde i 30 minutter.

Vandtæthed

IPX8. Beskyttelse mod vandindtræning ved længerevarig nedsænkning i vand på mere end 1 meters dybde. De nøjagtige betingelser er angivet for hver enhed af producenten.

Hvilken betydning har det for min enhed?

Hvilken betydning har det for min enhed?

Vil du tage actionfyldte billeder, når dine venner springer i swimmingpoolen?

Hvis din Sony-enhed har kapslingsklasse IP58 og samtidig er støvafvisende (men ikke støvtæt), er den også vandtæt i henhold til IPX8. Det betyder, at den er beskyttet ved nedsænkning i ferskvand (ikke saltvand) i op til 30 minutter ned til ca. 1,5 meters dybde. Du kan se den præcise dybde og andre oplysninger i brugervejledningen.

Andre anvendelsesmuligheder med enheden

Det er ikke kun, når du svømmer, at den vandtætte og støvafvisende Sony-enhed er ideel. Du kan anvende den:

• når du har våde fingre
    • under ekstreme vejrforhold, f.eks. sne og regn
    • i omgivelser med meget støv, f.eks. på en vindblæst strand eller på vandretur ad en støvet sti.
    Andre anvendelsesmuligheder med enheden
    Andre anvendelsesmuligheder med enheden

Men glem ikke dækslerne …

Udover at sætte dig ind i, hvilken IP-klassifikation din enhed har, skal du huske at lukke alle dæksler helt, før du tester enhedens vand- og støvtæthed. Det gælder både dækslerne over Micro USB-porten, åbningerne til SIM-kortet og hukommelseskortet samt hovedtelefonstikket. Nogle af vores enheder har Micro USB-porte uden dæksel. Hvis en enhed har været i kontakt med vand, er det vigtigt, at USB-porten er helt tør, før et USB-kabel sættes i. Hvis du vil fjerne fugten fra USB-porten, skal du ryste enheden flere gange, mens USB-porten vender nedad, og derefter skal du bruge en mikrofiberklud til at tørre enheden af. Derefter skal du tjekke USB-portområdet igen. Hvis der stadig er synlig fugt i USB-porten, skal du gentage ryste- og tørrehandlingen.

Du skal også sørge for, at der ikke sidder hår eller andre småting mellem dækslet og tætningen, når du lukker dækslet. Hvis der sidder noget i klemme, kan enheden blive alvorligt beskadiget.

Grundlæggende pleje

Her er nogle få tip, der kan hjælpe dig med bruge enheden optimalt:

• Når du har brugt din smartphone, din tablet eller dit tilbehør i våde omgivelser, skal du huske at tørre alle dæksler og andre områder, hvor vandet samles.
    • Hvis enheden har været i kontakt med f.eks. klorvand fra en swimmingpool, skal du altid skylle den i ferskvand.
    • Hvis højttaleren eller mikrofonen bliver våd, kan den holde op med at fungere, indtil den er helt tør igen.
    • Tørretiden kan variere afhængigt af den omgivende temperatur, men det kan tage op til tre timer. I dette tidsrum kan du stadig anvende alle de funktioner, der ikke anvender højttaleren eller mikrofonen – du kan tage billeder, læse din mail eller sende sms’er uden bekymringer.
    • Anvend ikke en hårtørrer til at tørre våde dele.
    • Daglig brug og slitage samt beskadigelse af enheden kan reducere dens evne til at modstå støv og fugt.
    Klarer hverdagens udfordringer

Klarer hverdagens udfordringer

Selvom din enhed kan modstå støv og vand, skal du undgå at bruge den i omgivelser med meget støv, sand og mudder og undgå fugtige steder med ekstremt høje eller lave temperaturer.

Vi fraråder derfor, at du anvender din smartphone, din tablet eller dit tilbehør i en sandstorm eller et varmt brusebad. Enheden må aldrig nedsænkes i saltvand, og Micro USB-porten, headsetstikket og andre utildækkede dele må ikke komme i kontakt med saltvand. Når du vasker op, skal du undgå, at enheden kommer i kontakt med opvaskemidlet eller andre flydende kemikalier.

Vi fraråder også, at du lytter til musik eller anden lyd under vandet, da vandets tilstedeværelse kan begrænse evnen til at høre lyden.

Klarer hverdagens udfordringer

Tag enheden med på en svømmetur

Hvis din Sony-smartphone eller -tablet er vandtæt i henhold til kapslingsklasse IPX8*, kan du anvende den i en swimmingpool tilsat klor. Undgå dog at tage enheden for længe med i swimmingpoolen og husk at skylle den grundigt med ferskvand, når du står ud af poolen.

Med tiden kan klorvand ødelægge gummiforseglingerne, så det frarådes at anvende enheden i klorvand i længere tid. Men hvis du vil anvende enheden til at tage billeder under vandet af et fantastisk hovedspring eller dit barns første svømmetime, kan du sagtens gøre det.

* Sony-enheder med en IP-klassificering på IPX7 eller lavere bør ikke anvendes i klorvand.

Garanti, reparation og kundeservice

Det er vigtigt, at du ved, at garantien ikke dækker beskadigelse eller fejl, der skyldes forkert eller fejlagtig brug af enheden, herunder anvendelse i miljøer, hvor den relevante IP-klassifikations begrænsninger overskrides. Vær desuden opmærksom på, at kompatibelt tilbehør, såsom batterier, opladere, håndfri enheder og Micro USB-kabler, ikke er vandtætte og støvafvisende.

Hvis du sende en vandtæt eller støvafvisende enhed til reparation hos et af Sonys servicecentre, vil vores reparationsfolk teste enheden for at sikre, at den stadig overholder kravene til IP-klassifikationen.

Hvis du har spørgsmål om anvendelse af enhed, der ikke er besvaret her, kan du få hjælp hos kundesupport. Og hvis du mangler relevante oplysninger om garantien, kan du læse i dokumentet med vigtige oplysninger via enhedens opsætningsvejledning.