Eksponering, farve og lysforhold

En god eksponering til dine fotos kræver den rette mængde lys. Kameraet registrerer og justerer automatisk de omgivende lysforhold.

Der kræves forskellige eksponeringer, når der f.eks. tages billeder af ansigter, ved genstande i bevægelse eller ved lav belysning.

Optimering af lysforhold

• Kig efter lys, lysets retning og farve, der giver motivet form og dybde. Denne type lys forekommer lige inden solopgang og solnedgang. Naturligt lys fra et vindue er også godt.
  • For at få billeder i højere kvalitet ved lav belysning skal du holde kameraet i ro. Du kan anbringe kameraet på en fast overflade og bruge selvudløseren.
  • Selvom lysforholdene er dårlige, skal du prøve at tage billeder med og uden blitzen. Kvaliteten bliver nogle gange bedre uden blitzen.

Sådan bruger du blitzen

1. Når du bruger kameraet, skal du tappe på det blitzikon, der vises på skærmen, f.eks. Auto flash icon.
  2. Rediger eventuelt blitzindstillingen.
  3. Tryk på kameratasten, eller tap på lukkerknappen for at tage et billede eller optage en video.

De tilgængelige indstillinger afhænger af den valgte optagetilstand.

Når baggrunden er lysere end genstanden, kan du bruge Fill-blitz til at fjerne uønskede mørke skygger.

Værdi for farve, lysstyrke og eksponering

Dit kamera justerer automatisk værdien for farve, lysstyrke og eksponering ved at registrere lysforholdene og estimere farvetemperaturen af det omgivende lys. Digitale kameraer kan kun komme med et estimat over farvetemperaturen, så du skal muligvis justere indstillingerne for at måle den rette temperatur.

Hvis du oplever gule fotos i indendørs miljøer eller blålige fotos, når du bruger blitzen, skal du prøve at justere farven.

Hvis du vil opnå bedre eksponeringer i omgivelser med lav belysning, skal du ændre lysstyrken for fotos og videoer. Hvis du bruger tilstanden Manuelt til fotos, skal du ændre eksponeringsværdien.

Sådan justerer du farve og lysstyrke

1. Tap på Colour brightness icon, når du bruger kameraet.
  2. Træk skyderne for at justere farven og lysstyrken.
  3. Tryk på kameratasten, eller tap på lukkerknappen for at tage et foto eller optage en video.
  4. Tap på Exit icon for at nulstille og lukke farveindstillingen.

Sådan justerer du eksponeringsværdien

1. Tap på Tilstand > Camera manual icon, når du bruger kameraet.
  2. Tap på EV, og træk skyderen for at justere eksponeringsværdien.
  3. Luk indstillingsmenuen. Indstillingen gemmes.
  4. Tryk på kameratasten, eller tap på lukkerknappen for at tage et foto.

Denne indstilling er kun tilgængelig i tilstanden Manuelt .

Lukkertid

Lukkertiden henviser til, hvor længe lukkeren er åben, og kameraets sensor er udsat for lys.

En hurtig lukkertid hjælper med at fryse bevægelse, mens en langsom lukkertid kan skabe en effekt, der kaldes "sløring pga. bevægelse", hvor genstande i bevægelse vises sløret, mens de er i bevægelse.

Lukkertiden justeres automatisk i fotos og videoer.

Sådan justerer du lukkertiden

1. Tap på Tilstand > Camera manual icon, når du bruger kameraet.
  2. Tap på SS, og træk skyderen for at justere lukkertiden.
  3. Luk indstillingsmenuen. Indstillingen gemmes.
  4. Tryk på kameratasten, eller tap på lukkerknappen for at tage fotoet.

Denne indstilling er kun tilgængelig i tilstanden Manuelt for hovedkameraet.

ISO

ISO bestemmer, hvor følsomt dit kamera er over for lys. Et lavt ISO-tal betyder lav følsomhed, og et højt ISO-tal betyder højere følsomhed. En højere følsomhed kan medføre, at dine fotos bliver slørede.

Vælg en højere ISO-værdi, når du tager fotos af genstande i bevægelse, eller når du tager fotos ved lav belysning uden blitzen.

Hvis der er for meget lys, skal du bruge den laveste ISO-indstilling for at opnå en bedre billedkvalitet.

ISO justeres automatisk, når der tages fotos og videoer.

Sådan justerer du ISO-værdien

1. Tap på Tilstand > Camera manual icon, når du bruger kameraet.
  2. Tap på ISO, og vælg en ISO-værdi.
  3. Luk indstillingsmenuen. Indstillingen gemmes.
  4. Tryk på kameratasten, eller tap på lukkerknappen for at tage et foto.

Denne indstilling er kun tilgængelig i tilstanden Manuelt for hovedkameraet.

Stærkt baggrundslys (HDR)

Stærkt baggrundslys (HDR) justeres automatisk, når der tages fotos. Du kan også manuelt justere for stærkt baggrundslys i manuel tilstand.

Sådan justerer du i forhold til kraftigt baggrundslys

1. Tap på Tilstand > Camera manual icon, når du bruger kameraet.
  2. Tap på HDR shortcut icon, og vælg Tændt.
  3. Luk indstillingsmenuen. Indstillingen gemmes.
  4. Tryk på kameratasten, eller tap på lukkerknappen for at tage et foto.

Denne indstilling er kun tilgængelig i tilstanden Manuelt .

Hvidbalance

Hvidbalancen justeres automatisk, når der tages fotos og videoer. I tilstanden Manuelt kan du justere hvidbalancen manuelt.

Sådan justerer du hvidbalancen

1. Tap på Tilstand > Camera manual icon, når du bruger kameraet.
  2. Tap på WB, og vælg en af de forudindstillede værdier for lysforhold, f.eks. Cloudy white balance icon.
  3. Luk indstillingsmenuen. Indstillingen gemmes.
  4. Tryk på kameratasten, eller tap på lukkerknappen for at tage et foto.

Denne indstilling er kun tilgængelig i tilstanden Manuelt .

Indstillinger for hvidbalance

Auto white balance icon

Auto

Juster farvebalancen automatisk.

Cloudy white balance icon

Skyer

Juster farvebalancen til en overskyet himmel.

Daylight white balance icon

Dagslys

Juster farvebalancen til udendørs brug i solskin.

Fluorescent white balance icon

Fluorescerende

Juster farvebalancen til fluorescerende lys.

Incandescent white balance icon

Skinnende

Juster farvebalancen for varme lysforhold, f.eks. under en lyspære.

Sådan optimerer du eksponering

Under måling af eksponering måles mængden af lys, der rammer en genstand, for at optimere eksponeringen.

Måling af eksponering justeres automatisk, når der tages fotos og videoer. Du kan justere eksponeringen manuelt i tilstanden Manuelt , f.eks. i en bestemt del af et foto.

Sådan justerer du eksponering med måling

1. Tap på Tilstand > Camera manual icon, når du bruger kameraet.
  2. Tap på Settings icon > Måling.
  3. Vælg en eksponeringsindstilling, og luk indstillingsmenuen. Indstillingen gemmes.
  4. Tryk på kameratasten, eller tap på lukkerknappen for at tage et foto.

Denne indstilling er kun tilgængelig i tilstanden Manuelt for hovedkameraet.

Indstillinger for måling

Ansigt

Måler lysmængden på et ansigt og justerer eksponeringen, så ansigtet hverken er for mørkt eller for lyst

Multi

Deler billedet op i flere dele og måler hver del for at optimere eksponeringen

Center

Finder midten af billedet og indstiller eksponeringen ud fra motivets lysstyrke

Spot

Justerer eksponeringen for en meget lille del af motivet