Beskyttelse mod vand og støv – alt det, du har brug for at vide

Før du går i gang med at bruge din Sony-enhed, skal du tjekke enhedens funktioner og begrænsninger. Uanset om du vil tage enheden med en tur udenfor eller på en weekendtur, er der nogle grundlæggende retningslinjer, du skal følge for at sikre, at din enhed er klar til det, du måtte udsætte den for.

Lad os se lidt nærmere på IP-klassifikationerne og på, hvordan de kan påvirke, hvad du kan og ikke kan gøre.

Hvad er en IP-klassifikation?

IP-klassifikationen (Ingress Protection) er en international standard til måling af en enheds modstandsdygtighed over for støv og ferskvand. Det første ciffer i den tocifrede IP-kode angiver beskyttelsesniveauet i forhold til faste genstande, herunder støv. Det andet ciffer refererer til, i hvor høj grad enheden er beskyttet mod ferskvand.

Beskyttelse mod faste genstande og støv

Beskyttelse mod faste genstande og støv

IP0X. Ingen særlig beskyttelse

Beskyttelse mod faste genstande og støv

IP1X. Beskyttelse mod massive fremmedlegemer > 50 mm i diameter.

Beskyttelse mod faste genstande og støv

IP2X. Beskyttelse mod faste objekter > 12,5 mm i diameter.

Beskyttelse mod faste genstande og støv

IP3X. Beskyttelse mod faste objekter > 2,5 mm i diameter.

Beskyttelse mod faste genstande og støv

IP4X. Beskyttelse mod faste objekter > 1 mm i diameter.

Beskyttelse mod faste genstande og støv

IP5X. Beskyttelse mod støv, begrænset indtrængen (ingen skadelig aflejring).

Beskyttelse mod faste genstande og støv

IP6X. Støvtæt.

Beskyttelse mod ferskvand

Beskyttelse mod ferskvand

IPX0. Ingen særlig beskyttelse

Beskyttelse mod ferskvand

IPX1. Beskyttelse mod dryppende vand.

Beskyttelse mod ferskvand

IPX2. Beskyttelse mod dryppende vand, når enheden vippes i en vinkel på 15 grader fra sin normale position.

Beskyttelse mod ferskvand

IPX3. Beskyttelse mod vandstænk.

Beskyttelse mod ferskvand

IPX4. Beskyttelse mod sprøjtende vand.

Beskyttelse mod ferskvand

IPX5. Beskyttelse mod vandstråler ved lavt tryk i mindst tre minutter.

Beskyttelse mod ferskvand

IPX6. Beskyttelse mod kraftige vandstråler i mindst tre minutter.

Beskyttelse mod ferskvand

IPX7. Beskyttelse mod vandindtrængning ved nedsænkning i vand ned til 1 meters dybde i 30 minutter.

Beskyttelse mod ferskvand

IPX8. Beskyttelse mod vandindtræning ved længerevarig nedsænkning i vand på mere end 1 meters dybde. De nøjagtige betingelser er angivet for hver enhed af producenten.

Hvilken betydning har det for min enhed?

Hvilken betydning har det for min enhed?

Enheden har en IP-kode. Det betyder, at i et yderst kontrolleret laboratoriemiljø fungerer hardwaren som designet, også efter at være blevet udsat for specifikke forhold.

Sony-enheder, der testes for vandtæthed, placeres forsigtigt i en beholder fyldt med vand fra hanen, hvorefter den sænkes til en dybde på 1,5 m. Efter 30 minutter i beholderen tages enheden forsigtigt op, og enhedens funktioner testes.

Lad det regne

Lad det regne

Bliver du fanget i regnen, mens du venter på bussen? Bare rolig. Din Xperia-enhed kan både klare regndråber og vandstænk, både udendørs og indendørs.

Og hvis du sidder ved middagsbordet og kommer til at spilde vand ud over hele enheden, kan du tage det helt roligt. Du skal bare sørge for, at enheden bliver helt tør.

Eller du ser måske en video på din Xperia-enhed, mens du vasker op. (Det er i øvrigt godt gået – du har virkelig forstået at multitaske!) Du skal bare passe på, at du ikke ved et uheld taber enheden ned i vandet, og husk at tørre den af for dråber, når du er færdig.

Andre måder at bruge din enhed på

Andre måder at bruge din enhed på

Der er flere situationer, hvor du kan drage fordel af din Sony-enheds beskyttelse mod vand og støv. Du kan anvende enheden i følgende scenarier:

• Når dine fingre er våde.
    • I støvede omgivelser, f.eks. på en blæsende strand, eller når du kører langs et støvet spor. Du skal bare huske at vaske alt støvet væk på din enhed med vand fra hanen bagefter.
    • Fotografering og optagelse af film i våde omgivelser. Husk, at du ikke må bruge enheden under vand. Hvis enheden ved et uheld bliver våd med vand, der ikke er frisk, skal du vaske enheden med vand fra hanen.

Men glem ikke dækslerne …

Det er vigtigt, at du bliver fortrolig med din enhed, men du skal huske at lukke alle dæksler helt, før du udsætter din enhed for vand og støv. Det omfatter dækslerne til mikro-USB-porten, SIM-kortholderen og hukommelseskortet. Nogle af vores enheder har en vandtæt mikro-USB-port uden dæksel. Hvis en enhed har været i kontakt med vand, er det vigtigt, at USB-porten er helt tør, før et USB-kabel sættes i. Hvis du vil fjerne fugten fra USB-porten, skal du ryste enheden flere gange, mens USB-porten vender nedad, og derefter skal du bruge en mikrofiberklud til at tørre enheden af. Gentag processen, indtil der ikke er mere synlig fugt i USB-porten.

Du skal også sikre dig, at der ikke sidder hårtotter eller andre små genstande i klemme under dækslerne, når du lukker dem. Hvis du ikke gør det, risikerer du, at enheden tager permanent skade.

Grundlæggende pleje

Her er nogle få tip, der kan hjælpe dig med bruge enheden optimalt:

• Når du har brugt din smartphone, din tablet eller dit tilbehør i våde omgivelser, skal du huske at aftørre alle flader og andre områder, hvor vandet kan samle sig.
    • Udsæt ikke enheden for havvand, saltvand, klorvand eller væsker som frugtsaft, flydende rengøringsmidler og eddike.
    • Hvis enheden ved et uheld bliver udsat for vand, der ikke er frisk, f.eks. klorvand fra en swimmingpool, skal du altid skylle din enhed med frisk vand.
    • Hvis enten højttaleren eller mikrofonen bliver våd, kan funktionaliteten være påvirket, indtil enheden er fuldstændig tør.
    • IP-graden af din enhed blev testet i et laboratorium i standbytilstand, så du skal ikke bruge enheden under vand, f.eks. tage billeder. Undgå at bruge enheden til at tage billeder, mens du udfører nogen form for aktivitet under vand, herunder dykning eller snorkling.
    • Tørretider varierer afhængigt af miljøet, men processen kan tage op til tre timer. I løbet af dette tidsrum kan du stadig bruge alle de funktioner, der ikke anvendes sammen med højttaleren eller mikrofonen – du kan uden problemer tage billeder, tjekke din mail eller sende sms'er.
    • Brug ikke en hårtørrer til at tørre våde dele.
    • Almindelig slitage kan sammen med skader på enheden mindske enhedens modstandsdygtighed over for støv og fugt.

Garanti, reparation og kundeservice

Det er vigtigt at vide, at din garanti ikke dækker skader eller fejl forårsaget af misbrug eller forkert brug af enheden. Bemærk også, at kompatibelt tilbehør, herunder batterier, opladere, håndfrie enheder, tastaturer og mikro-USB-kabler, ikke er støvafvisende eller vandtæt.

Hvis du har spørgsmål om brugen af din enhed, der ikke er besvaret her, kan du kontakte vores kundesupport for at få hjælp. Du kan finde relevante oplysninger om garanti i dokumentet Vigtige oplysninger, som kan åbnes fra opsætningsvejledningen i din enhed.