Het apparaat automatisch ontgrendelen

Note

De functie Smart Lock is mogelijk niet in alle markten, landen of regio's beschikbaar.

Met de functie Smart Lock kunt u het apparaat eenvoudiger ontgrendelen, doordat u kunt instellen dat het apparaat in bepaalde situaties automatisch wordt ontgrendeld. U kunt het apparaat ontgrendeld houden als het bijvoorbeeld is verbonden met een Bluetooth®-apparaat of als u het met u meedraagt.

Via de volgende instellingen van Smart Lock kunt u instellen dat het apparaat ontgrendeld blijft:

• Vertrouwd gezicht: ontgrendel het apparaat door ernaar te kijken.
  • Vertrouwde stem: stel spraakherkenning in om in schermen te zoeken.
  • Vertrouwde apparaten: houd het apparaat ontgrendeld als een vertrouwd Bluetooth®- of NFC-apparaat is verbonden.
  • Vertrouwde plaatsen: houd het apparaat ontgrendeld als u zich op een vertrouwde locatie bevindt.
  • Lichaamsdetectie: houd het apparaat ontgrendeld als u het bij u draagt.

U moet u het apparaat handmatig ontgrendelen als u het gedurende vier uur niet hebt gebruikt of als u het opnieuw hebt opgestart.

Note

De functie Smart Lock is ontwikkeld door Google™ en de precieze functionaliteit kan veranderen vanwege updates van de kant van Google™.

Smart Lock inschakelen

1. Zorg dat u een patroon, PIN of wachtwoord hebt ingesteld voor de schermvergrendeling.
  2. Tik in het Startscherm op Icn sony and app tray tablet.
  3. Tik vervolgens op Instellingen > Beveiliging > Trust-agents.
  4. Sleep de schuifregelaar naast Smart Lock (Google) naar rechts.
  5. Tik op de pijl-terug naast Trust-agents.
  6. Tik vervolgens op Smart Lock.
  7. Voer uw patroon, PIN of wachtwoord in. Telkens als u de Smart Lock-instellingen wilt wijzigen, moet deze schermvergrendeling worden ingevoerd.
  8. Selecteer een Smart Lock-type.

Instellen wanneer het apparaat automatisch ontgrendeld moet blijven

Via de volgende instellingen van Smart Lock kunt u instellen dat het apparaat ontgrendeld blijft:

• Vertrouwde apparaten – houd het apparaat ontgrendeld als een vertrouwd Bluetooth®-apparaat is verbonden.
  • Vertrouwde plaatsen – houd het apparaat ontgrendeld als u zich op een vertrouwde locatie bevindt.
  • Lichaamsdetectie – houd het apparaat ontgrendeld als u het bij u draagt.
  • Vertrouwd gezicht – ontgrendel de telefoon door ernaar te kijken.
  • Vertrouwde stem – spraakherkenning instellen om in schermen te zoeken.

Als u het apparaat gedurende vier uur na opnieuw starten niet gebruikt, moet u het apparaat handmatig ontgrendelen.

Verbinding maken met vertrouwde Bluetooth®-apparaten

U kunt een verbonden Bluetooth®-apparaat aanmerken als een vertrouwd apparaat. Het Xperia™-apparaat blijft dan ontgrendeld terwijl het met het andere apparaat verbonden is. Als u regelmatig verbinding maakt met bepaalde Bluetooth®-apparaten, bijvoorbeeld een luidspreker in de auto of een thuisbioscoop, een Bluetooth®-horloge of fitnesstracker, kunt u deze toevoegen als vertrouwde apparaten en de extra beveiliging van het vergrendelde scherm omzeilen om tijd te sparen. Deze functie is met name handig als u deze apparaten normaal gesproken op een relatief veilige plek gebruikt. In bepaalde gevallen moet u het apparaat toch handmatig ontgrendelen voordat een vertrouwd apparaat kan worden aangesloten.

Note

Het wordt niet aanbevolen apparaten die onafgebroken verbonden zijn met het apparaat, zoals Bluetooth®-toetsenborden of -hoezen, aan te merken als vertrouwde apparaten.

Tip

Zodra een vertrouwd Bluetooth®-apparaat wordt uitgeschakeld of buiten bereik raakt, wordt het scherm vergrendeld en dient u een pincode, patroon of wachtwoord in te voeren om het te ontgrendelen.

Een vertrouwd Bluetooth®-apparaat toevoegen

1. Zorg dat het apparaat is gekoppeld en verbonden met het Bluetooth®-apparaat dat u wilt toevoegen als vertrouwd apparaat.
  2. Tik in het menu Smart Lock op Vertrouwde apparaten.
  3. Tik op Vertrouwd apparaat toevoegen > Bluetooth.
  4. Tik op de apparaatnaam om dit uit de lijst met verbonden apparaten te kiezen. In deze lijst verschijnen uitsluitend gekoppelde apparaten.
  5. Afhankelijk van de beveiliging van de verbinding moet u het apparaat eventueel handmatig ontgrendelen, voordat het vertrouwde apparaat dit kan ontgrendelen.

Een vertrouwd Bluetooth®-apparaat verwijderen

1. Tik in het Startscherm op Icn sony and app tray tablet.
  2. Tik vervolgens op Instellingen > Beveiliging > Smart Lock > Vertrouwde apparaten.
  3. Tik op het apparaat dat u wilt verwijderen.
  4. Tik op Vertrouwd apparaat verwijderen.

Veiligheid als vertrouwde apparaten worden gebruikt

Verschillende Bluetooth®-apparaten ondersteunen verschillende Bluetooth®-standaarden en beveiligingsmogelijkheden. De mogelijkheid bestaat dat iemand uw Xperia™-apparaat ontgrendeld houdt door uw Bluetooth®-verbinding te imiteren, zelfs als het vertrouwde apparaat niet meer in de buurt is. Het apparaat kan niet altijd bepalen of een verbinding veilig is als iemand deze probeert te imiteren.

Als het apparaat niet kan bepalen of u een beveiligde verbinding gebruikt, verschijnt op het Xperia™-apparaat een melding en moet u het eventueel handmatig ontgrendelen, voordat het vertrouwde apparaat het ontgrendeld kan houden.

Het verbindingsbereik van Bluetooth® is afhankelijk van factoren als het apparaatmodel, het verbonden Bluetooth®-apparaat en de omgeving. Afhankelijk van deze factoren kunnen Bluetooth®-verbindingen functioneren over een afstand van wel 100 meter. Als iemand uw Xperia™-apparaat pakt terwijl het in de buurt is van een vertrouwd apparaat, kan deze persoon toegang krijgen tot uw Xperia™-apparaat als het ontgrendeld is door het vertrouwde apparaat.

Verbinding maken met vertrouwde plaatsen

Als de functie Vertrouwde plaatsen is ingesteld, wordt de beveiliging van het vergrendelingsscherm op het Xperia™-apparaat uitgeschakeld als u zich in een aangewezen vertrouwde locatie bevindt. Deze functie werkt alleen als u een internetverbinding hebt (bij voorkeur via ‎Wi-Fi‎ ) en het apparaat toestemming heeft uw actuele locatie te gebruiken.

U stelt vertrouwde plaatsen in door eerst te controleren of op het apparaat de locatiemodus Hoge nauwkeurigheid of de locatiemodus Energiebesparing is ingeschakeld. Vervolgens voegt u de thuislocatie of andere locaties toe.

Note

De exacte afmetingen van een vertrouwde locatie worden geschat en kunnen buiten de fysieke grenzen van uw huis liggen, of ander gebieden die zijn toegevoegd als vertrouwde locaties. Met deze functie blijft uw apparaat ontgrendeld binnen een straal van tachtig meter. Houd er rekening mee dat locatiesignalen kunnen worden gerepliceerd of gemanipuleerd. Iemand met toegang tot speciale apparatuur kan uw apparaat ontgrendelen.

Uw thuislocatie toevoegen

1. Zorg dat locatie is ingeschakeld en dat u de instelling Locatiemodus Grote nauwkeurigheid of Locatiemodus Accubesparing gebruikt.
  2. Tik in het Startscherm op Icn sony and app tray tablet.
  3. Tik vervolgens op Instellingen > Beveiliging > Smart Lock >Vertrouwde plaatsen > Startscherm.
  4. Tik op Deze locatie inschakelen.

Uw thuislocatie bewerken

1. Zorg dat de locatiemodus is ingeschakeld en dat u de instelling Grote nauwkeurigheid of de instelling Accubesparing gebruikt.
  2. Tik in het Startscherm op Icn sony and app tray tablet.
  3. Tik vervolgens op Instellingen > Beveiliging > Smart Lock > Vertrouwde plaatsen.
  4. Selecteer uw thuislocatie.
  5. Tik op Bewerken.
  6. Voer in de zoekbalk de locatie in die u als thuislocatie wilt gebruiken.

Tip

Als op het adres waar u woont meerdere gebouwen zijn, wijkt de vertrouwde plaats die u wilt toevoegen wellicht af van het daadwerkelijke adres. Om ervoor te zorgen dat de locatie accuraat is, voegt u de daadwerkelijke locatie van uw woning binnen het gebouwencomplex toe als een aangepaste plaats.

Uw thuislocatie verwijderen

1. Zorg dat de locatiemodus is ingeschakeld en dat u de instelling Grote nauwkeurigheid of de instelling Accubesparing gebruikt.
  2. Tik in het Startscherm op Icn sony and app tray tablet.
  3. Tik op Instellingen > Beveiliging > Smart Lock >Vertrouwde plaatsen > Startscherm.
  4. Tik op Deze locatie uitschakelen.

Aangepaste locaties gebruiken

U kunt elke locatie toevoegen als een vertrouwde, aangepaste plaats waar het apparaat ontgrendeld kan blijven.

Een aangepaste plaats toevoegen

1. Zorg dat de locatiemodus is ingeschakeld en dat u de instelling Grote nauwkeurigheid of de instelling Accubesparing gebruikt.
  2. Tik in het Startscherm op Icn sony and app tray tablet.
  3. Tik vervolgens op Instellingen > Beveiliging > Smart Lock > Vertrouwde plaatsen.
  4. Tik op Vertrouwde plaats toevoegen.
  5. Tik op Deze locatie selecteren om de huidige locatie te gebruiken als een vertrouwde, aangepaste plaats.
  6. U kunt ook een andere locatie invoeren, op het vergrootglaspictogram tikken en het adres invoeren. Het apparaat zoekt de ingevoerde locatie. U gebruikt het gesuggereerde adres door erop te tikken.
  7. U stelt de locatie nauwkeurig in door op de pijl-terug naast het adres te tikken. Sleep vervolgens de locatienaald naar de gewenste locatie en tik op Deze locatie selecteren.

Een aangepaste plaats bewerken

1. Zorg dat de locatiemodus is ingeschakeld en dat u de instelling Grote nauwkeurigheid of de instelling Accubesparing gebruikt.
  2. Tik in het Startscherm op Icn sony and app tray tablet.
  3. Tik vervolgens op Instellingen > Beveiliging > Smart Lock > Vertrouwde plaatsen.
  4. Tik op de plaats die u wilt bewerken.
  5. Tik op Adres bewerken.
  6. Als u een andere locatie wilt invoeren, tikt u op het vergrootglaspictogram en voert u het adres in. Het apparaat zoekt de ingevoerde locatie. U gebruikt het gesuggereerde adres door erop te tikken.
  7. U stelt de locatie nauwkeurig in door op de pijl-terug naast het adres te tikken. Sleep vervolgens de locatienaald naar de gewenste locatie en tik op Deze locatie selecteren.

Een aangepaste plaats verwijderen

1. Zorg dat de locatiemodus is ingeschakeld en dat u de instelling Grote nauwkeurigheid of de instelling Accubesparing gebruikt.
  2. Tik in het Startscherm op Icn sony and app tray tablet.
  3. Tik vervolgens op Instellingen > Beveiliging > Smart Lock > Vertrouwde plaatsen.
  4. Selecteer de plek die u wilt verwijderen.
  5. Tik op Verwijderen.

Het apparaat ontgrendeld laten terwijl u het meeneemt

Met de functie Lichaamdetectie blijft het apparaat ontgrendeld als u het meeneemt, bijvoorbeeld als u het bij u draagt in uw hand, broekzak of tas. Als de versnellingsmeter van het apparaat detecteert dat het toestel wordt meegenomen, blijft het ontgrendeld. Het apparaat wordt vergrendeld als de versnellingsmeter merkt dat het apparaat wordt neergelegd.

Note

De functie Lichaamdetectie kan niet onderscheiden wie het apparaat heeft opgepakt. Als u uw apparaat aan iemand anders geeft terwijl het is ontgrendeld met Lichaamdetectie, blijft het apparaat bij de andere gebruiker ontgrendeld. Vergeet niet dat Lichaamdetectie als beveiligingsfunctie minder veilig is dan een patroon, pincode of wachtwoord.

Lichaamsdetectie inschakelen

1. Tik in het Startscherm op Icn sony and app tray tablet.
  2. Tik vervolgens op Instellingen > Beveiliging > Smart Lock > Lichaamsdetectie.
  3. Sleep de schuifregelaar naar de positie Aan en tik op Doorgaan.

Lichaamdetectie gebruiken

Let op de volgende gedragingen als u de functie Lichaamdetectie gebruikt:

• Als het apparaat detecteert dat u het meedraagt op uw lichaam, blijft het ontgrendeld nadat u het hebt ontgrendeld.
  • Telkens wanneer u het apparaat neerlegt en het apparaat detecteert dat het niet meer op uw lichaam wordt meegedragen, wordt het apparaat automatisch vergrendeld.
  • Nadat u het apparaat neerleegt, bijvoorbeeld op een tafel, kan het een minuut duren voordat het wordt vergrendeld.
  • Als u in een auto, bus, trein of ander voertuig stapt, kan het vijf tot tien minuten duren voordat het apparaat wordt vergrendeld.
  • Let op dat als u aan boord van een vliegtuig of boot gaat (of een ander niet-landvoertuig), het apparaat wellicht niet automatisch wordt vergrendeld. Indien nodig vergrendelt u het apparaat handmatig.
  • Als u het apparaat weer oppakt of uit het voertuig stapt, ontgrendelt u het apparaat en vervolgens blijft het ontgrendeld zolang u het bij u draagt.

Lichaamsdetectie uitschakelen

1. Tik in het Startscherm op Icn sony and app tray tablet.
  2. Tik vervolgens op Instellingen > Beveiliging > Smart Lock > Lichaamsdetectie.
  3. Sleep de schuifregelaar naar de positie Uit.