Belichtings-, kleur en lichtomstandigheden

Voor een goede belichting van foto's is voldoende licht nodig. De camera detecteert automatisch de lichtomstandigheden en past de instellingen hierop aan.

Verschillende belichtingen zijn nodig om bijvoorbeeld gezichten te fotograferen of bewegende voorwerpen bij weinig licht.

Lichtomstandigheden optimaliseren

• Ontdek hoe u met richting en kleur met licht kunt spelen waardoor u meer vormgeving en diepte krijgt. Dit soort licht ontstaat op natuurlijke wijze vlak voor zonsopgang en bij zonsondergang. Natuurlijk licht uit een raam is ook goed.
  • Houd de camera stil in omstandigheden met weinig licht om toch mooie foto's te maken. Plaats de camera eventueel op een stabiel oppervlak en gebruik de zelfontspanner.
  • Zelfs als de belichtingsomstandigheden slechts zijn, kunt u foto's maken met en zonder flitser. Soms is de kwaliteit beter zonder flitser.

De flitser gebruiken

1. Tik op het flitserpictogram op het scherm terwijl u de camera gebruikt, bijvoorbeeld Auto flash icon.
  2. Indien nodig verandert u de flitserinstelling.
  3. Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om een foto of video te maken.

Welke instellingen beschikbaar zijn, is afhankelijk van de geselecteerde opnamemodus.

Als de achtergrond helderder is dan het voorwerp, kunt u Opvulflits gebruiken om ongewenste donkere schaduwen te verwijderen.

Kleur-, helderheid- en belichtingswaarde

De camera kan de waarden van kleur, helderheid en belichting automatisch aanpassen door de belichting te meten en de kleurtemperatuur van het omgevingslicht te schatten. Digitale camera's kunnen de kleurtemperatuur alleen schatten, dus eventueel moet u de instellingen aanpassen om alles goed te krijgen.

Als u merkt dat de foto's die binnenshuis zijn gemaakt een gele tint hebben, of als foto's die met de flitser zijn gemaakt een blauwe tint hebben, past u de kleur aan.

Voor een betere belichting in omgevingen met weinig licht, verandert u de helderheid van foto's en video's. Als u de modus Handmatig gebruikt voor foto's, verandert u de belichtingswaarde.

De kleur en helderheid aanpassen

1. Tik op Colour brightness icon terwijl u de camera gebruikt.
  2. Sleep de schuifregelaars om de kleur en helderheid aan te passen.
  3. Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om een foto te maken of video op te nemen.
  4. Tik op Exit icon om de kleurinstelling te resetten en te sluiten.

De belichtingswaarde aanpassen

1. Tik op Modus > Camera manual icon terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op EV en sleep de schuifregelaar om de belichtingswaarde aan te passen.
  3. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om een foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig .

Sluitertijd

De sluitertijd verwijst naar hoe lang de sluiter open staat en de camerasensor wordt blootgesteld aan licht.

Een korte sluitertijd helpt een beweging stil te zetten. Een lange sluitertijd kan het effect van bewegingsonscherpte creëren, waarbij bewegende voorwerpen onscherp zijn in de richting van hun beweging.

De sluitertijd wordt voor foto's en video's automatisch aangepast.

De sluitertijd aanpassen

1. Tik op Modus > Camera manual icon terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op SS en sleep de schuifregelaar om de sluitertijd aan te passen.
  3. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om de foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig van de hoofdcamera.

ISO

ISO bepaalt de gevoeligheid voor licht van de camera. Een lage ISO-waarde betekent een lagere gevoeligheid en een hoge ISO-waarde betekent een hogere gevoeligheid. Bij een hoge gevoeligheid kunnen foto's onscherp worden.

Kies een hoge ISO-waarde als u foto's maakt van bewegende voorwerpen of als u foto's maakt bij weinig licht zonder flitser.

Als er te veel licht is, gebruikt u de laagste ISO-waarde voor een hogere beeldkwaliteit.

ISO wordt bij het maken van foto's en opnemen van video's automatisch aangepast.

De ISO-waarde aanpassen

1. Tik op Modus > Camera manual icon terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op ISO en selecteer een ISO-waarde.
  3. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om een foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig van de hoofdcamera.

Sterk tegenlicht (HDR)

Bij het nemen van foto's wordt automatisch aangepast voor sterk tegenlicht (HDR). In de handmatige modus kunt u ook handmatig aanpassen voor sterk tegenlicht.

Compenseren voor sterk tegenlicht

1. Tik op Modus > Camera manual icon terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op HDR shortcut icon en selecteer Aan.
  3. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om een foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig .

Witbalans

De witbalans wordt bij het maken van foto's en opnemen van video's automatisch aangepast. U kunt de witbalans handmatig aanpassen in de modus Handmatig .

De witbalans aanpassen

1. Tik op Modus > Camera manual icon terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op WB en selecteer een van de voorgedefinieerde lichtomstandigheden, bijvoorbeeld Cloudy white balance icon.
  3. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om een foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig .

Witbalansinstellingen

Auto white balance icon

Automatisch

Pas de kleurbalans automatisch aan

Cloudy white balance icon

Bewolkt

Pas de kleurbalans aan voor een bewolkte hemel

Daylight white balance icon

Daglicht

Pas de kleurbalans aan voor zonlicht buitenshuis

Fluorescent white balance icon

Tl-licht

Pas de kleurbalans aan voor tl-licht

Incandescent white balance icon

Gloeilamp

Pas de kleurbalans aan voor warme lichtomstandigheden zoals onder gloeilampen

Belichting optimaliseren

Belichtingsmeting meet de hoeveelheid licht op het onderwerp om de belichting te optimaliseren.

De belichtingsmeting wordt automatisch aangepast bij het maken van foto's en het opnemen van video's. U kunt de belichting handmatig aanpassen in de modus Handmatig , bijvoorbeeld voor een bepaald deel van een foto.

De belichting aanpassen met metingen

1. Tik op Modus > Camera manual icon terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op Settings icon > Lichtmeting.
  3. Selecteer een belichtingsoptie en sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om een foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig van de hoofdcamera.

Meetinstellingen

Gezicht

Meet de hoeveelheid licht op een gezicht en past de belichting aan zodat het gezicht niet te donker of te licht is

Multi

Verdeelt het beeld in meerdere gedeelten en meet elk gedeelte voor een optimale belichting

Midden

Bepaalt het midden van het beeld en stelt de belichting in op basis van de helderheid van het onderwerp

Punt

Past de belichting aan voor een klein deel van het onderwerp