Batterij- en energiebeheer

Uw apparaat beschikt over een ingebouwde batterij. Haal alles uit de batterij door het energieverbruik van diverse apps en functies bij te houden. Gebruik Batterijonderhoud om de levensduur van de batterij te verlengen. Energiebesparingsfuncties op de achtergrond zijn standaard ingeschakeld om het energieverbruik van de batterij te beperken en er zijn extra energiebesparingsmodi beschikbaar als u het energieverbruik van de batterij verder wilt beperken.

Energiebesparingsfuncties verlagen de prioriteit van bepaalde niet-essentiële apparaatfuncties. Als u een bepaalde applicatie niet wilt beïnvloeden, kunt u deze uitsluiten in het menu Energiebesparende uitzonderingen. Telefoongesprekken en SMS-berichten worden niet beïnvloed.

Systeemupdates kunnen de beschikbare energiebesparingsfuncties van uw apparaat wijzigen.

Het batterijverbruik van uw toestel bekijken

1. Tik op Instellingen > Batterij om het resterende batterijvermogen en de batterijtijd te bekijken.
    2. Tik op Geavanceerd voor meer details over het batterijgebruik.

Het batterijverbruik van applicaties weergeven

1. Ga naar en tik op Instellingen > Apps en meldingen.
    2. Selecteer een applicatie onder Batterij om het batterijverbruik ervan weer te geven.

Algemene gebruikstips om de batterijduur te verlengen

Aan de hand van de volgende tips kunt u ervoor zorgen dat de batterij langer meegaat:

• Het helderheidsniveau van het scherm verlagen. Zie Scherminstellingen.
    • Schakel Bluetooth®, ‎Wi-Fi en locatieservices uit als u deze functies niet gebruikt.
    • Schakel uw apparaat uit of gebruik de vliegmodus in een gebied met een lage netwerkdekking. Anders scant uw apparaat herhaaldelijk naar beschikbare netwerken en dit verbruikt ook energie.
    • Gebruik een ‎Wi-Fi -netwerk in plaats van roaming wanneer u in het buitenland bent. Bij roaming wordt uw thuisnetwerk gezocht. Dit vraagt veel van de batterij, omdat het apparaat veel vermogen gebruikt bij het verzenden. Zie WLAN.
    • De synchronisatie-instellingen wijzigen voor e-mail, kalender en contacten. Zie Synchroniseren met onlineaccounts.
    • Controleer welke applicaties een hoog batterijverbruik hebben en lees de tips over batterijbesparing voor deze applicaties op dit apparaat.
    • Het meldingsniveau voor een applicatie wijzigen. Zie Meldingen.
    • Schakel de toestemming voor het delen van locaties voor een applicatie uit. Zie Applicatie-instellingen.
    • Verwijder applicaties die u niet gebruikt. Zie Applicatiescherm.
    • Gebruik een originele headset van Sony om naar muziek te luisteren. Handsfree-apparaten verbruiken minder energie dan de luidsprekers van het apparaat.
    • Start het apparaat af en toe opnieuw op.

Specifieke applicaties van optimalisatie uitsluiten

1. Tik op Instellingen > Batterij.
    2. Tik op Menu icon en selecteer Energiebesparende uitzonderingen. U ziet een lijst met applicaties die niet zijn geoptimaliseerd.
    3. Als u applicaties aan de lijst wilt toevoegen of uit deze lijst met uitzonderingen wilt verwijderen, tikt u op APPS en selecteert of deselecteert u een applicatie in de lijst om de uitsluitingsinstellingen aan te passen.
    4. De lijst met applicaties die niet worden geoptimaliseerd, wordt conform uw aanpassingen bijgewerkt.

U kunt Energiebesparende uitzonderingen ook configureren vanuit Instellingen > Apps en meldingen > Geavanceerd > Speciale app-toegang > Energiebesparende functie .

STAMINA-modus

Afhankelijk van het STAMINA-niveau kunnen bepaalde functies zijn beperkt of uitgeschakeld om de batterij te sparen. Dit zijn de functies voor het weergeven van de prestaties, animatie en helderheid van het scherm, het verbeteren van videobeelden, het synchroniseren van achtergrondgegevens van apps, trillen (behalve bij inkomende gesprekken), streamen en GPS (als het scherm uit is). Stamina mode icon verschijnt op de statusbalk.

STAMINA-modus activeren of deactiveren

1. Tik op Instellingen > Batterij.
    2. Tik op STAMINA-modus en vervolgens op de schuifregelaar om de functie te activeren of deactiveren. Als STAMINA-modus is geactiveerd, kunt u extra opties kiezen, bijvoorbeeld het percentage Automatisch starten aanpassen.

In het menu Energiebesparende uitzonderingen kunt u aangeven welke applicaties niet door de STAMINA-modus worden beperkt.

Ultra STAMINA-modus

De gebruikstijd van de batterij wordt aanzienlijk verlengd, maar apps worden ingeperkt en mobiele data en ‎Wi-Fi worden uitgeschakeld. U kunt nog steeds bellen en sms'en. Het startscherm wordt gewijzigd en Ultra stamina mode icon wordt in de statusbalk weergegeven.

Als u een apparaat met meerdere gebruikers deelt, moet u zich wellicht aanmelden als de eigenaar, d.w.z. de primaire gebruiker, om de Ultra STAMINA-modus in of uit te schakelen.

Ultra STAMINA-modus activeren

1. Tik op Instellingen > Batterij.
    2. Tik op Ultra STAMINA-modus en vervolgens op Activeren.
    3. Tik op OK

U kunt applicaties niet uitsluiten voor optimaliseren door de Ultra STAMINA-modus .

Ultra STAMINA-modus deactiveren

1. Sleep de statusbalk omlaag om het gedeelte voor meldingen te openen.
    2. Tik op de melding Ultra STAMINA-modus actief.
    3. Tik op OK.

Als u Ultra STAMINA-modus deactiveert, wordt het apparaat opnieuw opgestart.

Batterijverzorging

Gebruik Batterijverzorging om de levensduur van de batterij te verlengen. Deze functie detecteert uw oplaadritme en schat de begin- en eindtijden van uw normale oplaadperiode. Vervolgens wordt de oplaadsnelheid zodanig geregeld dat de batterij net voordat u de lader loskoppelt volledig is opgeladen.

Batterijverzorging regelt de oplaadsnelheid pas wanneer een regelmatige oplaadcyclus van minstens vier uur in een periode van een aantal dagen is gedetecteerd.

Batterijverzorging in- of uitschakelen

1. Tik op Instellingen > Batterij > Batterijverzorging.
    2. Tik op de schuifregelaar om Batterijverzorging in of uit te schakelen.

Aangeleerde patronen van de regelmatige oplaadcyclus worden opgeslagen door Batterijverzorging . Zelfs als de functie is uitgeschakeld, neemt deze na inschakelen de geleerde patronen over.