Beschermd tegen water en stof - alles wat u moet weten

Voordat u aan de slag gaat met uw Sony-apparaat, onderzoekt u de mogelijkheden en beperkingen. Of u het apparaat nu meeneemt in de vrije natuur of tijdens een weekendje weg, er zijn een aantal vuistregels die u moet volgen om te verzekeren dat het apparaat elke ontbering weerstaat.

Laten we eens wat uitgebreider kijken naar IP-classificaties en hoe je daaraan kunt zien wat je wel en niet kunt doen.

Wat is een IP-classificatie?

De IP-kwalificatie (Ingress Protection) is een internationale standaard om de bescherming van een apparaat tegen stof en schoon water te bepalen. Het eerste cijfer van de tweecijferige IP-code geeft de beschermingsgraad aan tegen vaste voorwerpen, zoals stof. Het tweede cijfer geeft aan in welke mate het apparaat is beschermd tegen schoon water.

Bescherming tegen vaste voorwerpen en stof

Bescherming tegen vaste voorwerpen en stof

IP0X. Geen bijzondere bescherming

Bescherming tegen vaste voorwerpen en stof

IP1X. Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter van > 50 mm.

Bescherming tegen vaste voorwerpen en stof

IP2X. Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter > 12,5 mm.

Bescherming tegen vaste voorwerpen en stof

IP3X. Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter > 2,5 mm.

Bescherming tegen vaste voorwerpen en stof

IP4X. Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter > 1 mm.

Bescherming tegen vaste voorwerpen en stof

IP5X. Beschermd tegen stof; beperkte binnendringing (geen schadelijke afzetting).

Bescherming tegen vaste voorwerpen en stof

IP6X. Stofbestendig.

Bescherming tegen schoon water

Bescherming tegen schoon water

IPX0. Geen bijzondere bescherming

Bescherming tegen schoon water

IPX1. Beschermd tegen druppelend water.

Bescherming tegen schoon water

IPX2. Beschermd tegen druppelend water wanneer het maximaal 15 graden gekanteld is ten opzichte van de normale positie.

Bescherming tegen schoon water

IPX3. Beschermd tegen spatwater.

Bescherming tegen schoon water

IPX4. Beschermd tegen spatwater.

Bescherming tegen schoon water

IPX5. Beschermd tegen waterstralen onder lage druk gedurende minimaal 3 minuten.

Bescherming tegen schoon water

IPX6. Beschermd tegen krachtige waterstralen gedurende minimaal 3 minuten.

Bescherming tegen schoon water

IPX7. Beschermd tegen de effecten van onderdompeling in water tot maximaal 1 meter gedurende 30 minuten.

Bescherming tegen schoon water

IPX8. Beschermd tegen de effecten van langdurige onderdompeling in water op diepten van meer dan 1 meter. De exacte omstandigheden worden voor elk apparaat gespecificeerd door de fabrikant.

Wat dit betekent voor mijn apparaat

Wat dit betekent voor mijn apparaat

Het apparaat heeft een IP-classificatie. Dit betekent dat de hardware onder strikt gecontroleeerde laboratoriumomstandigheden werkt zoals bedoeld, zelfs nadat het is blootgesteld aan bepaalde omstandigheden.

Apparaten van Sony die worden getest op hun waterafstotendheid, worden voorzichtig in een vat met kraanwater geplaatst en op een diepte van 1,5 meter gebracht. Na 30 minuten wordt het apparaat voorzichtig uit het vat gehaald en worden alle functies en eigenschappen gecontroleerd.

Laat de regen maar komen

Laat de regen maar komen

Bij de bushalte overvallen door regen? Geen probleem. De Xperia kan net zo goed tegen regendruppels buitenshuis als tegen waterdruppels binnen.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u aan tafel per ongeluk wat water over het apparaat morst. Laat het apparaat gewoon helemaal droog worden.

Of misschien vindt u het fijn om een video te kijken op de Xperia terwijl u afwast. (Sowieso een goed idee, een prachtig voorbeeld van multitasken!) Let op dat u het apparaat niet per ongeluk in het water laat vallen, en als u klaar bent veegt u de waterdruppels er gewoon vanaf.

Andere manieren om het apparaat te gebruiken

Andere manieren om het apparaat te gebruiken

Er zijn ander manieren om de bescherming tegen water en stof van het Sony-apparaat te benutten. U kunt uw apparaat gebruiken in de volgende scenario's:

• Als uw vingers nat zijn.
    • In stoffige omgevingen, zoals een strand met veel wind of op een stoffig pad. Zorg dat u naderhand al het stof op het apparaat afveegt met schoon kraanwater.
    • Foto's en films maken in natte omgevingen. Gebruik het apparaat niet onderwater. Mocht het apparaat in contact komen met vies water, wast u het apparaat met kraanwater.

Maar vergeet de covers niet…

Niet alleen moet u bekend zijn met het apparaat, maar ook moet u er aan denken alle afdekkingen stevig te sluiten voordat u het apparaat blootstelt aan water of stof. Hierbij horen ook de afdekkingen van de micro-USB-poort, van de simkaartsleuf en van de geheugenkaart. Een aantal van onze apparaten beschikt over een niet-afgedekte, waterafstotende micro USB-poort. Mocht zo'n apparaat worden blootgesteld aan water, dan is het belangrijk te wachten tot de micro USB-poort helemaal droog is voordat u er een USB-kabel in steekt. Om vocht te verwijderen uit de USB-poort, schudt u het apparaat meerdere keren met de USB-poort naar beneden gericht en gebruikt u een microvezeldoekje om het apparaat droog te vegen. Herhaal de procedure totdat er geen vocht meer zichtbaar is in de USB-poort.

Zorg ervoor dat geen haren of andere kleine voorwerpen bekneld raken tussen de afdenkingen als u deze sluit. Als u dit niet doet, kan het apparaat ernstig beschadigd raken.

Voorzorgsmaatregelen

Hier zijn een paar tips om je te helpen het maximale uit je apparaat te halen:

• Als u de smartphone, tablet of bijbehorende accessoires gebruikt onder natte omstandigheden, dient u all behuizingen en gebieden waar water kan blijven staan grondig af te drogen.
    • Stel het apparaat niet bloot aan zeewater, zout water, chloorhoudend water of vloeistoffen als vruchtensappen, vloeibare reinigingsmiddelen en azijn.
    • Mocht het apparaat worden bloot gesteld aan vies water, zoals chloorhoudend water van een zwembaad, spoelt u het apparaat naderhand altijd af met schoon water.
    • Als de luidspreker of microfoon nat worden, kan het functioneren ervan worden beïnvloed totdat de vloeistof volledig is opgedroogd.
    • De IP-kwalificatie van het apparaat is bereikt in de stand-bymodus onder laboratoriumomstandigheden. Gebruik het apparaat dus niet onderwater om te fotograferen. Gebruik het apparaat niet om foto's te maken tijdens activiteiten onderwater, zoals duiken of snorkelen.
    • De droogtijd is afhankelijk van de omgeving, en kan wel drie uur duren. Tijdens het opdrogen, kunt u alle functies gebruiken die geen gebruik maken van de luidspreker of de microfoon. U kunt gewoon foto's maken, e-mails checken of sms'jes versturen.
    • Gebruik geen föhn om natte onderdelen te drogen.
    • Dagelijks gebruik, slijtage en beschadiging van het apparaat kunnen de bestendigheid van het apparaat tegen stof en vocht doen afnemen.

Garantie, reparaties en klantenservice

Het is belangrijk dat u weet dat de garantie geen schade of defecten dekt als gevolg van misbruik of onjuist gebruik van het apparaat. Alle compatibele accessoires, zoals batterijen, opladers, handsfree-apparaten, toetsenborden en micro-USB-kabels zijn op zichzelf niet bestendig tegen stof en water.

Mocht u nog vragen hebben over het gebruik van het apparaat die hier niet zijn beantwoord, dan neemt u contact op met onze klantenservice. Relevante informatie over de garantie vindt u in het document Belangrijke informatie. Dit is beschikbaar via de Configuratiehandleiding in het apparaat.