Maak kennis met Android

Maak uzelf vertrouwd met alles wat Android voorziet op uw Xperia-smartphone of -tablet. Begin met het instellen van een Google-account en bekijk Google Play, waar u uw favoriete apps en games kunt downloaden. En pas bovenal uw Android-apparaat aan zodat het beter bij u past.

Maak kennis met Android

Wat is Android?

Android is het mobiele besturingssysteem ontwikkeld door Google voor een verscheidenheid aan smartphones en tablets. Android is voorgeïnstalleerd op alle Xperia-apparaten en bevat verschillende Google-apps.

Met apps zoals Google, Google Maps, Gmail en YouTube kunt u eenvoudig informatie zoeken op het internet, routes vinden, e-mails schrijven en ontvangen, video's bekijken en nog veel meer op uw telefoon of tablet, net als op uw computer.

Wat is Android?

Pas uw Android-apparaat aan

Een Android-apparaat kan op vele manieren worden aangepast om aan uw eisen te voldoen. U kunt alles wijzigen, van pictogrammen en formaat van het toetsenbord tot alarmen, ringtones en welke apps worden weergegeven op uw startscherm. En u kunt uiteraard uw schermachtergrond wijzigen om uw apparaat een volledig nieuwe look te geven en het naar wens te personaliseren.

U kunt ook widgets downloaden en installeren waarmee u rechtstreeks toegang krijgt tot bepaalde apps, functies of instellingen. Hiermee kunt u zelf snelkoppelingen maken en eenvoudig toegang krijgen tot de functies die u het meest gebruikt.

En het is makkelijk! Raak het startscherm op een willekeurige plek aan om widgets, achtergronden en instellingen voor het startscherm toe te voegen en te wijzigen.

Pas uw Android-apparaat aan

Google Play

Google Play is de online-winkel voor Android-apps, games, muziek, films en boeken. Sommige apps zijn gratis te downloaden en installeren, voor sommige apps moet worden betaald. Andere apps zijn gratis te installeren, maar bieden in-app aankopen . Om voor een app te kunnen betalen moet u een creditcard of betaalkaart aan uw Google-account koppelen bij het instellen van uw Google-account of wanneer u een betaalde app downloadt en installeert via Google Play.

Google Play

Apps installeren en verwijderen

Om een app te installeren, tikt u op de Play Store-app en voert u een zoekopdracht uit. Wanneer u de app hebt gevonden die u zocht, tikt u om de app te installeren. Als u een geïnstalleerde app of game niet langer wilt houden, kunt u deze net zo eenvoudig verwijderen. En als u van gedachten verandert, kunt u de app of game later opnieuw installeren.

Voorgeïnstalleerde apps kunnen normaal gesproken niet worden verwijderd. De meeste voorgeïnstalleerde apps van Sony en Google kunt u echter wel deactiveren. Op die manier worden ze automatisch van het applicatiescherm verwijderd.

Apps installeren en verwijderen

Android-updates

De Android-software wordt continu verbeterd. Wanneer een nieuwe softwareversie verkrijgbaar is, alle nieuwe functies en de laatste verbeteringen downloaden en installeren op uw Xperia-apparaat. Nieuwe versies zijn gratis, en aangezien ze prestatie- en beveiligingsverbeteringen bevatten raden we u aan uw apparaat altijd bij te werken met de nieuwst beschikbare software. U kunt uw huidige Android-versie vinden via het menu Instellingen op uw apparaat. Denk erom dat u niet kunt teruggaan naar een oudere softwareversie, dus maak een back-up van uw inhoud voordat u uw apparaat bijwerkt.

Overheerlijk goed! Misschien weet u al dat versies van Android-software zijn vernoemd naar toetjes of snoepjes, zoals de eerdere versies Marshmallow, Nougat en Oreo. De recentste versie is Android 9 Pie.

De beschikbaarheid van software-updates is afhankelijk van uw apparaat, land en/of provider. Ongeacht de Android-versie kunnen bepaalde kenmerken en functionaliteiten ook verschillen afhankelijk van uw apparaat.

Als u wilt weten welke softwareversie en updates u nu hebt en welke softwarereleases nog komen, gaat u naar de softwarepagina op de ondersteuningssite van Sony Mobile.

Android-updates

Meer informatie

Voor meer informatie over uw Xperia-apparaat en het besturingssysteem bekijkt u uw apparaat ondersteuningssite van Sony Mobile. In de online gebruikershandleiding vindt u veel handige instructies voor het instellen en gebruiken van uw Xperia-apparaat.

Let op dat die artikel geen specifieke productinformatie bevat. De beschreven functies en kenmerken kunnen afwijken, afhankelijk van uw apparaat en/of softwareversie.