Maak geweldige foto's met je Xperia™-camera

Je Xperia-camera is voorzien van de allernieuwste cameratechnologie van Sony, die jou op elk moment van de dag helpt om uiterst scherpe detailfoto's te maken. Maar met een beetje vaardigheid en kennis worden ze nog mooier! Hieronder staan enkele tips en trucs over hoe je meer uit je Xperia-camera haalt en hoe je je techniek verbetert.

Maak geweldige foto's met je Xperia™-camera

Het draait allemaal om de technologie

De Xperia-camera is voorzien van een indrukwekkende hoeveelheid techniek, waaronder een dubbel camerasysteem en hybride automatisch scherpstellen. Beide camera's werken simultaan om het zeer gewilde Bokeh-effect te creëren, waarbij het object scherp en de achtergrond wazig is.

Het uiterst snelle hybride automatisch scherpstellen combineert twee technologieën: contrastdetectie voor nauwkeurigheid en fasedetectie voor snelheid. Dankzij de grote reikwijdte van Autofocus kan de Xperia-camera overal op het scherm in minder dan een seconde nauwkeurig op het object scherpstellen. En met de modus Automatisch superieur die de instellingen automatisch regelt, hoeft u de camera alleen nog maar te activeren en foto's te maken.

Tip: als de instelling Vastleggen met aanraken is ingeschakeld, tikt u gewoon op de gewenste plek op het scherm en de camera stelt automatisch scherp en maakt onmiddellijk de foto.

Superior Auto. Superieure foto's.

Superior Auto. Superieure foto's.

Van belichte nachtopnames tot foto's van heel dichtbij, Superior Auto herkent 52 verschillende scenario's en past de instelling automatisch aan. Als de standaard camerastand zet Superior Auto HDR (High Dynamic Range) aan of uit, afhankelijk van je omgeving. In HDR worden meerdere beeldopnames met verschillende belichtingen gemaakt en vervolgens samengevoegd om je foto natuurlijker te maken.

Superior Auto werkt het beste in situaties waar de belichtingsomstandigheden goed zijn en je kwalitatieve resultaten wilt zonder handmatig instellingen te hoeven wijzigen. Het is tevens ideaal in situaties waar objecten snel bewegen en de omstandigheden wijzigen, of als er rondom jou veel gaande is waar je niets van wilt missen.

Tip: Je kunt zowel de kleur als de helderheid aanpassen voordat je de foto in de stand Superior Auto maakt. Je kunt de resolutie vanaf de standaardwaarde van 8MP ook aanpassen tot wel 23MP.

Handmatige modus

De handmatige modus biedt verschillende instellingen waarmee u afhankelijk van de omgeving betere foto's maakt.

Handmatige modus werkt het beste in situaties waarin u meer creativiteit in het definitieve resultaat wilt inbrengen en u de tijd hebt om dat te doen. Van sluitertijd tot belichtingswaarde: u kunt spelen met de instellingen tot u 'dé foto' hebt gemaakt!

Tip: als u moeite hebt om een bewegend object te volgen, schakelt u 'Object volgen' in. Hiermee kunt u een object selecteren door het aan te raken op het scherm. De camera volgt vervolgens het object.

Handmatige modus

Tips en trucs

Nu we je iets meer verteld hebben over de technologie in je Xperia-camera is het tijd om je een paar handige tips en trucs te geven die we je beloofd hebben.

Meer focus. Minder wazige foto's.

• Zorg dat de lens schoon is – u zult versteld staan hoeveel afbreuk een vingerafdruk of het minste vuil op de lens aan de kwaliteit van de foto doet.
    • Als u steeds opnieuw wazige beeldopnames hebt, controleer dan of de cover van de smartphone de flitser of de lens blokkeert. U kunt ook proberen om de cover helemaal te verwijderen om ongewenste weerspiegelingen te voorkomen.
    • Als uw Xperia uitgerust is met een specifieke Cameratoets, gebruik dan de Cameratoets in plaats van te tikken op de Cameraknop op het scherm. Met de cameratoets houd u op natuurlijke wijze uw vingers uit de buurt van het scherm en rondom het frame van de telefoon. Zo houdt u het apparaat beter stil voordat u foto's maakt.
    • Gebruik de zelfontspanner om te voorkomen dat de camera tijdens het fotograferen trilt. Gebruik een statief voor foto's en video's met optimale stabiliteit.
    • Beweeg de smartphone terwijl de Cameratoets half is ingedrukt en zoek de positie waarin het beeld scherp wordt. Als het beeld eenmaal is scherpgesteld, wordt het ronde kader blauw.
    • U kunt ook scherpstellen door op het scherm op het punt te tikken waarop u wilt scherpstellen.
    Tips en trucs

Zorg voor hoge kwaliteit bij weinig licht.

• De belangrijkste truc is om de camera stil te houden. Plaats uw smartphone op een harde ondergrond, of nog beter, gebruik een statief met zelfontspanner.
    • In de Handmatige modus kan de ISO of het lichtgevoeligheidsniveau handmatig worden aangepast op een waarde tussen 50 en 3200.
    • Nog meer controle hebt u in de Handmatige modus en als u de instellingen van sluitersnelheid (SS), belichtingswaarde (EV) en witbalans (WB) verandert. U kunt ook handmatig scherpstellen.
    • In alle drie opnamemodi zijn verschillende fliterinstellingen beschikbaar. Deze zijn vooral handig bij slechte lichtomstandigheden of bij tegenlicht.
    • Klik hier voor meer tips over fotograferen bij weinig licht.

Terug naar selfie-school

• Gebruik de zelfontspanner zodat u een paar seconden hebt om de camera stil te zetten voordat de foto wordt gemaakt.
    • Gebruik de functie Lachsluiter om selfies automatisch met een glimlach te activeren. Ook dit is een goede manier om aanraking te voorkomen zodat het scherm niet kan bewegen.
    • Gebruik de app AR-effect voor creatieve effecten als u selfies maakt.
    • Activeer SteadyShot om trillingen te voorkomen als u video's van uzelf maakt met de camera aan de voorzijde.
    Terug naar selfie-school

Breng de fotograaf in u naar boven

• Leer de camera kennen. Controleer hoe de belangrijkste instellingen werken voordat u ze gebruikt en lees er meer over in de gebruikershandleiding. Oefening baart kunst!
    • Ontdek hoe u met richting en kleur met licht kunt spelen waardoor u meer vormgeving en diepte krijgt. Dit soort licht ontstaat op natuurlijke wijze vlak voor zonsopgang en bij zonsondergang. Raamlicht kan ook goed zijn.
    • Probeer het bewegende object waarvan u een foto maakt niet te volgen. De truc is om een positie te vinden van waaruit het object u voorlangs moet passeren.
    • Als het hele object niet in één beeld past, gebruikt u de camera-app 'Sweep Panorama' voor een grotere hoek.
    • Activeer de rasterlijnen in de instellingen van uw camera zodat u opnames kunt maken volgens de ‘Regel van derden’. Probeer het object langs de rasterlijnen de plaatsen of op de punten waar ze elkaar kruisen. Door objecten niet altijd in het midden van het beeld te hebben, maakt u uw foto's nog interessanter.
    • Wees creatief en probeer verschillende hoeken. U zult versteld staan hoe uw foto kan veranderen door alleen maar op uw knieën te gaan zitten of op uw buik te gaan liggen. Kijk altijd goed uit!
    Blijf de baas over het eindresultaat

Blijf de baas over het eindresultaat

• Als uw Xperia uitgerust is met een Cameratoets, kunt u de camera onmiddellijk activeren, zelfs wanneer het scherm vergrendeld is. Druk kort op de cameratoets en u kunt beginnen. U kunt ook een instelling Starten met cameratoets selecteren zodat de camera onmiddellijk foto's begint te maken wanneer u de camera start met de Cameratoets. Zo mist u nooit een geweldig moment.
    • Gebruik de app 'Creativef effect' op de camera om foto's een extra dimensie te geven nog voordat u fotografeert. U kunt bijvoorbeeld filters toevoegen, foto's korrelig maken of een spiegeleffect creëren.
    • U kunt ook foto's maken tijdens een video-opname. Druk gewoon op de Cameratoets of op de cameratoets op het scherm terwijl de video-opname bezig is.
    • Schakel de functie Locatie opslaan in om uw foto's te geotaggen, door tijdens het fotograferen een benadering van de geografische locatie op te slaan.
    • Werk regelmatig de software van de smartphone bij voor de nieuwste camerafuncties en verbeteringen.
    • Werk regelmatig de software van de smartphone bij voor de nieuwste camerafuncties en verbeteringen.

Goed om te weten

• Sommige camerafuncties gebruiken meer batterijvermogen dan andere functies. Als de batterij bijvoorbeeld bijna leeg is en u niet persé video-opnames van 4K moet maken, kunt u de resolutie beter op 1080p instellen. Op deze manier maakt u nog steeds video's van hoge kwaliteit, maar verbruikt u minder batterijvermogen.
    • Let op dat 4K-video's en 23MP-foto's (hoge resolutie) veel ruimte in het interne geheugen of op de geheugenkaart in beslag nemen, zodat het verstandig is om regelmatig te controleren hoeveel geheugen er nog is. Denk eraan dat u ook foto's van hoge kwaliteit maakt met een resolutie van 8MP.
    • Let op dat de smartphone warm kan worden als de camera lang wordt gebruikt. In sommige gevallen kan de camera-app zelfs tijdelijk worden afgesloten.
    • Klik hier voor meer tips en informatie over hoe u betere foto's maakt met een Xperia-camera.

Let op dat die artikel geen specifieke productinformatie bevat. De beschreven functies en kenmerken kunnen afwijken, afhankelijk van uw apparaat en/of softwareversie.