Zorg voor uw apparaat

Welkom in de wereld van Xperia™. Waarschijnlijk heeft u de smartphone of het tablet altijd bij u en gebruikt u het voor talloze zaken. De slijtage van dagelijks gebruik betekent dat het extra belangrijk is dat u goed voor het apparaat zorgt, zodat de prestaties optimaal blijven en u lang plezier blijft houden van het apparaat. We hebben enkele eenvoudige tips en trucs om het apparaat optimaal in vorm te houden.

Bescherming

Zorg dat de Xperia™ altijd beschermd is! De beste manier om het risico te beperken dat het apparaat krassen of scheuren oploopt, is door een beschermcover en een beschermfolie voor het scherm te gebruiken. Het is uitermate belangrijk dat u een beschermfolie voor het scherm gebruikt die gemaakt is voor uw specifieke Xperia™-model. De folie is ontworpen om perfect op het apparaat te passen. Als u de folie voorzichtig bevestigt, worden de nabijheidssensor en de camera aan de voorkant niet bedekt en u loopt niet het gevaar dat vuil of kleine luchtbellen eronder komen.

Houd het netjes

Vuil en stof kunnen de algehele prestaties van het apparaat beïnvloeden. Maak de Xperia™ daarom minstens eenmaal per maand schoon.

Schakel eerst het apparaat uit en verbreek de verbinding met externe apparatuur. Veeg vuil van het touchscreen en de achterkant met een schone, droge microvezeldoek. Eventueel hebben de headset-aansluiting en de USB-kabelpoort extra aandacht nodig. Blaas zachtjes om stofdeeltjes te verwijderen en gebruik een kleine borstel om vuil te verwijderen dat eventueel rond de de afdekking van de SIM- en geheugenkaartsleuven zit. Wees voorzichtig en pas op dat u niet in de sleuven zelf borstelt.

Vol energie

Gebruik altijd een originele Sony-lader die voor uw specifieke Xperia™-model is gemaakt. Bij andere opladers kan de oplaadtijd langer uitvallen, wordt het apparaat mogelijk helemaal niet opgeladen, of kan het apparaat zelfs beschadigd raken. Denk eraan dat het opladen van het apparaat sneller gaat via een stopcontact dan via de computer. Als u een USB-kabel aansluit om uw apparaat op te laden, zorgt u ervoor dat u een kabel met de juiste stekker gebruikt.

U kunt de prestaties van het apparaat verbeteren en meer uit de batterij halen als u het energieverbruik volgt en controleert welke applicaties de meeste energie verbruiken. Meldingen of energieverslindende services die locaties delen met apps, kunt u dan bijvoorbeeld uitschakelen. Een andere manier om energie te besparen is door een van de energiebesparende modi van het apparaat te activeren.

Start af en toe opnieuw op

Als het apparaat onafgebroken is ingeschakeld, kan dit de batterij, prestaties van apps en de levensduur van het apparaat beïnvloeden. Als u de Xperia™ af en toe opnieuw opstart, worden alle geopende apps gesloten en wordt het geheugen vrijgemaakt. Het verschil is meteen merkbaar. Apps draaien sneller en vloeiender en er is meer geheugen beschikbaar.

Ontvang de nieuwste officiële software

Nieuwe software biedt u de meest actuele en verbeterde functies en eigenschappen en bovendien nog bugfixes. Als u alles uit het apparaat wilt halen, is het belangrijk dat u altijd updatet naar de nieuwste softwareversie. Als een nieuwe software-update beschikbaar is, verschijnt een melding op de statusbalk. U kunt ook zelf controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn met de applicatie What's New.

Er is minstens 500 MB vrije ruimte in het interne geheugen beschikbaar om de software op het apparaat te kunnen updaten. Als er onvoldoende geheugen vrij is, krijgt u geen melding als nieuwe software beschikbaar is.

De eenvoudigste manier om een software-update te installeren, is draadloos via uw apparaat. Als de update niet draadloos kan worden gedownload, moet de update worden uitgevoerd met de computersoftware van Sony voor het beheren van Xperia™-apparaten. U kunt hiermee altijd een softwarereparatie uitvoeren. Hierbij wordt het apparaat gereset door de content te wissen en de nieuwste softwareversie te installeren.

Een software-update of softwarereparatie zorgt ervoor dat het apparaat sneller en vloeiender functioneert. Bovendien is dit de snelste en makkelijkste manier om prestatieproblemen op te lossen en we raden deze oplossing daarom ten zeerste aan. Denk er wel aan dat u uw gegevens back-upt voordat u een reset start.

Beheer het geheugen

Het apparaat presteert het beste als meer dan 500 MB van het interne geheugen vrij beschikbaar is. Als u merkt dat het apparaat langzamer functioneert dan voorheen of als applicaties plotseling worden afgesloten, is het geheugen wellicht vol. U kunt dit oplossen door mediabestanden van het interne geheugen naar een originele SD-kaart van Sony over te plaatsen.

Het is belangrijk dat u het cachegeheugen af en toe wist om tijdelijke bestanden van het apparaat te verwijderen. Verwijder apps die u niet gebruikt, om nog meer ruimte vrij te maken. Wat u ook kunt proberen, is het wissen van de applicatiegegevens van een applicatie naar keuze. Denk er aan dat de gegevens die u verwijdert, definitief worden gewist.

Testen met de veilige modus

Het is erg leuk om nieuwe apps en games te proberen. Apps van derden kunnen er soms echter in resulteren dat het apparaat traag is, hapert, vastloopt of herhaaldelijk opnieuw opstart.

Als u merkt dat het apparaat niet naar behoren presteert, kunt u met de veilige modus controleren of een app van derden het probleem veroorzaakt. Als de veilige modus is ingeschakeld, start het apparaat op met uitsluitend de oorspronkelijke software en apps. Als de prestaties in de veilige modus beter zijn, is het zeer waarschijnlijk dat een of meer gedownloade apps het probleem veroorzaken. Sluit de veilige modus en start het apparaat opnieuw op om de app of apps, waarvan u vermoedt dat die het probleem veroorzaken, te verwijderen.

Controleer het apparaat met Tests

U kunt de prestaties van het apparaat controleren met een aantal beschikbare tests. De tests zijn bijzonder praktisch voor het analyseren van de prestaties van verschillende apps, maar ook van hardwarefuncties zoals de camera, het beeldscherm en verschillende sensoren. Als u een probleem hebt gevonden, overweeg dan altijd om een update naar de nieuwste software uit te voeren of om een softwarereparatie uit te voeren.

De tests en andere informatie over het apparaat zijn toegankelijk via de vooraf geïnstalleerde applicatie Ondersteun of via de Instellingen.

Let op dat die artikel geen specifieke productinformatie bevat. De beschreven functies en kenmerken kunnen afwijken, afhankelijk van uw apparaat en/of softwareversie.