Batterij- en energiebeheer

Uw apparaat beschikt over een ingebouwde batterij. Haal alles uit de batterij door het energieverbruik van diverse apps en functies bij te houden. Gebruik Batterijverzorging om de levensduur van de batterij te verlengen. Energiebesparingsfuncties op de achtergrond zijn standaard geactiveerd om het energieverbruik van de batterij te beperken en er zijn extra energiebesparingsmodi beschikbaar als u het energieverbruik van de batterij verder wilt beperken.

Energiebesparingsfuncties verlagen de prioriteit van bepaalde niet-essentiële apparaatfuncties. Als u een bepaalde applicatie niet wilt beïnvloeden, kunt u deze uitsluiten in het menu Uitzonderingen op energiebesparing. Telefoongesprekken en SMS-berichten worden niet beïnvloed.

Opmerking

• Systeemupdates kunnen de beschikbare energiebesparingsfuncties van uw apparaat wijzigen.

Het batterijverbruik van uw apparaat bekijken

1. Ga naar en tik op Instellingen > Batterij om het geschatte resterende batterijpercentage en de batterijtijd weer te geven.
  2. Tik op Geavanceerd voor meer details over het batterijgebruik.

Het batterijverbruik van applicaties weergeven

1. Ga naar en tik op Instellingen > Apps en meldingen.
  2. Selecteer een applicatie onder Batterij om het batterijverbruik ervan weer te geven.

Algemene gebruikstips om de batterijduur te verlengen

Aan de hand van de volgende tips kunt u ervoor zorgen dat de batterij langer meegaat:

• Verlaag het helderheidsniveau van het scherm. Zie Scherminstellingen.
  • Schakel Bluetooth, Wi-Fi en locatieservices uit wanneer u deze functies niet nodig hebt.
  • Schakel uw apparaat uit of gebruik de vliegmodus in een gebied met geen of een lage netwerkdekking. Anders scant uw apparaat herhaaldelijk naar beschikbare netwerken en verbruikt daarmee acculading.
  • Gebruik een Wi-Fi-netwerk in plaats van roaming wanneer u in het buitenland bent. Bij roaming wordt uw thuisnetwerk gezocht waardoor uw batterij extra wordt belast omdat uw apparaat moet zenden op een hoger uitgangsvermogen. Zie Wi-Fi .
  • Wijzig de synchronisatie-instellingen voor uw e-mail, kalender en contacten. Zie Synchroniseren met onlineaccounts.
  • Controleer welke applicaties een hoog batterijverbruik hebben en lees de tips over batterijbesparing voor deze applicaties op uw apparaat.
  • Wijzig het meldingsniveau voor een applicatie. Zie Meldingen.
  • Schakel de toestemming voor locatie-delen uit voor een applicatie. Zie Applicatie-instellingen.
  • Verwijder applicaties die u niet gebruikt. Zie Applicatiescherm.
  • Gebruik een origineel handsfree-apparaat van Sony om naar muziek te luisteren. Handsfree-apparaten verbruiken minder acculading dan de luidsprekers van het apparaat.
  • Start het apparaat af en toe opnieuw op.

Specifieke applicaties van optimalisatie uitsluiten

U kunt instellen dat applicaties niet worden geoptimaliseerd.

1. Ga naar en tik op Instellingen > Batterij.
  2. Tik op Menu icon (pictogram Menu) en selecteer Energiebesparende uitzonderingen. U ziet een lijst met applicaties die niet zijn geoptimaliseerd.
  3. Als u applicaties wilt toevoegen aan of verwijderen uit deze lijst met uitzonderingen, tikt u op APPS en selecteert of deselecteert u een applicatie in de lijst om de uitzonderingsinstellingen ervan te bewerken.
  4. De lijst met applicaties die uitgezonderd zijn, wordt overeenkomstig uw instellingen bijgewerkt.

Hint

U kunt Energiebesparende uitzonderingen ook configureren vanuit Instellingen > Apps en meldingen > Geavanceerd > Speciale app-toegang > Energiebesparende functie.

STAMINA-modus

Afhankelijk van het STAMINA-niveau kunnen bepaalde functies zijn beperkt of uitgeschakeld om het batterijverbruik te verminderen. Dit zijn de functies voor de prestaties van rendering, animatie en helderheid van het scherm, het verbeteren van afbeeldingen, het op de achtergrond synchroniseren van applicatiegegevens, trillen (behalve bij inkomende gesprekken), streamen en GPS (terwijl het scherm uit is). Stamina mode icon (pictogram STAMINA-modus) wordt weergegeven op de statusbalk.

Hint

Het apparaat zal voorstellen dat u STAMINA-modus activeert als de accu waarschijnlijk leeg raakt vóór de volgende verwachte oplaadsessie. Tik op Instellingen > Batterij > STAMINA-modus > Slimme STAMINA-melding en tik vervolgens op de schakelaar om deze functie in of uit te schakelen.

STAMINA-modus activeren of deactiveren

1. Ga naar en tik op Instellingen > Batterij.
  2. Tik op STAMINA-modus en tik op de schakelaar om de functie te activeren of deactiveren. Als STAMINA-modus is geactiveerd, kunt u extra opties selecteren, zo kunt u bijvoorbeeld het percentage Automatisch starten naar wens aanpassen.

Hint

U kunt applicaties uitsluiten van optimaliseren door de STAMINA-modus in het menu Energiebesparende functie.

Ultra STAMINA-modus

De gebruikstijd van de batterij wordt aanzienlijk verlengd, maar het aantal beschikbare apps is beperkt en mobiele data en Wi-Fi zijn uitgeschakeld. U kunt nog steeds bellen en sms'en. Het startscherm wordt gewijzigd en Ultra stamina mode icon (pictogram Ultra STAMINA-modus) wordt weergegeven op de statusbalk.

Opmerking

Als u een apparaat met meerdere gebruikers deelt, moet u zich wellicht aanmelden als de eigenaar, d.w.z. de primaire gebruiker, om de Ultra STAMINA-modus in of uit te schakelen.

Ultra STAMINA-modus activeren

1. Ga naar en tik op Instellingen > Batterij.
  2. Tik op Ultra STAMINA-modus en tik vervolgens op Activeren.
  3. Tik op OK.

Opmerking

U kunt applicaties niet uitsluiten van optimaliseren door de Ultra STAMINA-modus.

Ultra STAMINA-modus deactiveren

1. Sleep de statusbalk omlaag om het gedeelte voor meldingen te openen.
  2. Tik op de melding Ultra STAMINA-modus actief.
  3. Tik op OK.

Opmerking

Als u Ultra STAMINA-modus deactiveert, wordt het apparaat opnieuw opgestart.

Batterijverzorging

Gebruik Batterijverzorging om de levensduur van de batterij te verlengen. Deze functie detecteert uw oplaadritme en schat de begin- en eindtijd van uw normale oplaadperiode. Vervolgens wordt de oplaadsnelheid zodanig geregeld dat de batterij 100% is opgeladen net voordat u de lader loskoppelt.

Opmerking

Batterijverzorging regelt de oplaadsnelheid pas nadat een regelmatige oplaadcyclus van minstens 4 uur in een periode van een aantal dagen is gedetecteerd.

Batterijverzorging in- of uitschakelen

1. Ga naar en tik op Instellingen > Batterij > Batterijverzorging.
  2. Tik op de schakelaar om Batterijverzorging in of uit te schakelen.

Hint

Aangeleerde patronen van de regelmatige oplaadcyclus worden opgeslagen door Batterijverzorging. Zelfs als de functie is uitgeschakeld, neemt deze na inschakelen de geleerde patronen over.