De camera leren kennen

Overzicht van Camera
1 Cameralens aan de voorzijde
2 De opnamemodus selecteren
3 Schakelen tussen de camera aan de voorkant en de hoofdcamera
4 In- of uitzoomen
5 Gebruik de cameratoets om de camera te activeren, foto's te maken en video's op te nemen
6 Tik op het miniatuur om foto's en video's weer te geven, te delen of te bewerken
7 Sla de locatie op
8 Gebruik de sluiterknop om foto's te maken of video's op te nemen
9 Ga terug of sluit de camera
10 Instellingen voor opnamemodus
11 Flitserinstellingen

Basistips voor de camera

• Zorg dat de lens schoon is. Een vingerafdruk of kleine vetvlek kan de kwaliteit van de foto verminderen.
  • Gebruik de zelfontspanner als extra tijd nodig hebt om klaar te staan, of om onscherpe foto's te voorkomen.
  • Controleer regelmatig de geheugenstatus van het apparaat. Foto's en video's van hoge resolutie verbruiken meer geheugen.
  • Lees meer over Geweldige foto's met de Xperia™-camera maken of Fotografie met de Xperia™-camera.

De camera starten

• Druk de cameratoets volledig in, veeg Pictogram Normale cammodus vanaf het vergrendelingsscherm of tik op in het Applicatiescherm.

Opnamemodi

De camera is uitgerust met vier opnamemodi. Twee zijn bedoeld om foto's te maken, de modus Superieur automatisch en de modus Handmatig .

Superieur automatisch optimaliseert instellingen automatisch voor talloze scenario's. De modus Handmatig is vooral handig als u uw eigen creativiteit meer de vrije loop wilt laten.

Welke instellingen beschikbaar zijn, is afhankelijk van de geselecteerde opnamemodus.

Overzicht van opnamemodi

Pictogram Handmatige cammodus

Handmatig

Maak foto's en pas de camera-instellingen handmatig aan

Pictogram Superieur automatische cammodus

Superieur automatisch

Maak foto's met automatisch geoptimaliseerde instellingen

Pictogram Video opnemen

Video

Neem video's op

Camera-apps

Gebruik foto- en video-apps

Een opnamemodus selecteren

• Veeg over het scherm terwijl u de camera gebruikt om uit foto-, video- of Camera-appmodi te kiezen.

Schakelen tussen de hoofdcamera en de camera aan de voorzijde

• Tik op Pictogram Camera schakelen terwijl u de camera gebruik om tussen de hoofdcamera en de camera aan de voorzijde te schakelen.

De zoomfunctie gebruiken

• Terwijl u de camera gebruikt, knijpt u op het scherm of spreidt u uw vingers of gebruikt u de volumetoets om te zoomen.

Het beïnvloedt de beeldkwaliteit als u vaker dan driemaal inzoomt. In plaats daarvan kunt u een foto zonder zoom maken en deze vervolgens bijsnijden.

Een foto maken

• Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om een foto te maken terwijl u de camera gebruikt.

Een video opnemen

1. Veeg over het scherm terwijl u de camera gebruikt om Pictogram Video opnemen te selecteren.
  2. Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om een video-opname te starten of te stoppen.

De maximale opnameduur is zes uur.

De camera starten en meteen een foto maken

1. Tik op terwijl u de camera gebruikt en tik vervolgens op Meer > Snel starten > Starten en vastleggen.
  2. Sluit het instellingenmenu en sluit de camera. De instelling wordt opgeslagen voor alle opnamemodi.
  3. Houd de cameratoets ingedrukt om de camera te starten en een foto te maken.

Deze functie kan ook worden gebruikt voor video's. Tik op terwijl u de camera gebruikt en tik vervolgens op Meer > Snel starten > Starten en video opnemen .

Een foto maken door op het scherm te tikken

1. Tik op terwijl u de camera gebruikt en tik vervolgens op Meer > Vastleggen met aanraken > Aan of Alleen camera aan voorzijde.
  2. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen in alle opnamemodi.
  3. Tik ergens op het scherm om een foto te maken of video op te nemen.

Deze functie kan ook worden gebruikt voor video's.

Een foto maken tijdens het opnemen van een video

• Tik op Pictogram Camera op scherm tijdens een video-opname. De foto wordt gemaakt zodra u de sluiterknop loslaat.

Zelfontspanner

Gebruik de Zelfontspanner als u meer tijd nodig hebt om u voor te bereiden op een foto. Het kan ook behulpzaam zijn om het apparaat stabiel te houden en scherpe foto's te maken.

De zelfontspanner met de hoofdcamera gebruiken

1. Selecteer een foto-opnamemodus terwijl u de hoofdcamera gebruikt en tik op .
  2. Tik op Zelfontspanner en selecteer de gewenste vertraging.
  3. Sluit het instellingenmenu. De Zelfontspanner -instelling wordt opgeslagen.
  4. Druk op de cameratoets of tik op de sluiterknop om een foto te maken. Een reeks pieptonen markeert het aftellen totdat de foto wordt gemaakt.

Als u de camera aan de voorzijde gebruikt, wordt de Zelfontspanner ingesteld door op Pictogram Zelfontspanner te drukken.

Sluiterknop

De sluiterknop wordt in verschillende opnamemodi en voor verschillende geactiveerde functies anders gebruikt.

Overzicht van sluiterknop

Pictogram Camera op scherm

Een foto maken

Pictogram Opname starten

Een video opnemen/opname hervatten

Pictogram Video onderbreken

Een video onderbreken

Pictogram Opname stoppen

Een video-opname stoppen

Pictogram Zelfontspanner geactiveerd

Zelfontspanner is geactiveerd

Pictogram Vastleggen met aanraken geactiveerd

Vastleggen met aanraken is geactiveerd

Pictogram Vastleggen met aanraken en zelfontspanner geactiveerd

Vastleggen met aanraken en Zelfontspanner zijn geactiveerd

De camera-instellingen aanpassen

1. Tik op terwijl u de camera gebruikt.
  2. Selecteer een instelling of druk op Meer.
  3. Als Meer is geselecteerd, veegt u door de lijst voor de beschikbare instellingen.
Camera-instellingen

Welke instellingen beschikbaar zijn, is afhankelijk van de geselecteerde opnamemodus.

Foto's en video's weergeven, delen en bewerken

1. Tik terwijl u de camera gebruikt op de miniatuur om een foto of video te openen.
  2. Veeg naar links of rechts om uw foto's en video's weer te geven.
  3. Tik op het scherm om een foto of video te bewerken.

Uw foto's en video's worden opgeslagen in de applicatie Album. Zie Foto's en video's weergeven voor meer opties.