Belichtings-, kleur en lichtomstandigheden

Voor een goede belichting van foto's is voldoende licht nodig. De camera detecteert automatisch de lichtomstandigheden en past de instellingen hierop aan.

Verschillende belichtingen zijn nodig om bijvoorbeeld gezichten te fotograferen of bewegende voorwerpen bij weinig licht.

Lichtomstandigheden optimaliseren

• Ontdek hoe u met richting en kleur met licht kunt spelen waardoor u meer vormgeving en diepte krijgt. Dit soort licht ontstaat op natuurlijke wijze vlak voor zonsopgang en bij zonsondergang. Natuurlijk licht uit een raam is ook goed.
  • Houd de camera stil in omstandigheden met weinig licht om toch mooie foto's te maken. Plaats de camera eventueel op een stabiel oppervlak en gebruik de zelfontspanner.
  • Zelfs als de belichtingsomstandigheden slechts zijn, kunt u foto's maken met en zonder flitser. Soms is de kwaliteit beter zonder flitser.

De flitser gebruiken

1. Tik op het flitserpictogram op het scherm terwijl u de camera gebruikt, bijvoorbeeld Pictogram Automatische flitser.
  2. Indien nodig verandert u de flitserinstelling.
  3. Druk op de sluiterknop om een foto of video te maken.

Welke instellingen beschikbaar zijn, is afhankelijk van de geselecteerde opnamemodus.

Als de achtergrond helderder is dan het voorwerp, kunt u Opvulflits gebruiken om ongewenste donkere schaduwen te verwijderen.

Kleur-, helderheid- en belichtingswaarde

De camera kan de waarden van kleur, helderheid en belichting automatisch aanpassen door de belichting te meten en de kleurtemperatuur van het gegevenslicht te schatten. Digitale camera's kunnen de kleurtemperatuur alleen schatten, dus eventueel moet u de instellingen aanpassen om alles goed te krijgen.

Als u merkt dat foto's binnenshuis een gele tint hebben of, als u de flitser gebruikt een blauwe tint hebben, pas dan de kleur aan met de modus Automatisch .

Voor een betere belichting in omgevingen met weinig licht past u de helderheid aan in de modi Automatisch en Video of verandert u de belichtingswaarde in de modus Handmatig .

Kleur en helderheid aanpassen

1. Tik op Pictogram Instellingen terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op Kleur en helderheid.
  3. Versleep de schuifregelaars om kleur en helderheid aan te passen.
  4. Tik op de sluiterknop om een foto of video te maken.
  5. Tik op Pictogram Afsluiten om de kleurinstelling te resetten en te sluiten.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modi Automatisch en Video .

Als u de camera gebruikt, kunt u ook de kleur en helderheid aanpassen door op het scherm te tikken. Controleer of Objecttracering is uitgeschakeld als u deze functie wilt inschakelen.

De belichtingswaarde aanpassen

1. Tik op Pictogram Witbalans terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op EV en versleep de schuifregelaar om de belichtingswaarde aan te passen.
  3. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Tik op de sluiterknop om een foto te maken.

Belichting 's nachts - moving gif

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig .

Sluitertijd

Sluitertijd verwijst naar hoe lang de sluiter wordt geopend en hoe lang de camerasensor wordt blootgesteld aan licht.

Een korte sluitertijd helpt een beweging stil te zetten. Een lange sluitertijd kan het effect van bewegingsonscherpte creëren, waarbij bewegende voorwerpen onscherp zijn langs de richting van hun beweging.

In de modi Automatisch en Video wordt de sluitertijd automatisch aangepast.

De sluitertijd aanpassen

1. Tik op Pictogram Witbalans terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op SS en versleep de schuifregelaar om de sluitertijd aan te passen.
  3. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Tik op de sluiterknop om de foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig van de hoofdcamera.

ISO

ISO bepaalt de gevoeligheid voor licht van de camera. Een laag ISO-nummer betekent een lagere gevoeligheid, een hoog ISO-nummer een hogere gevoeligheid. Bij een hoge gevoeligheid kunnen foto's onscherp worden.

Kies een hoge ISO-waarde als u foto's maakt van bewegende voorwerpen of als u foto's maakt bij weinig licht zonder flitser.

Als er te veel licht is, gebruikt u de laagste ISO-instelling voor een betere beeldkwaliteit.

ISO wordt in de modi Automatisch en Video automatisch aangepast.

De ISO-waarde aanpassen

1. Tik op Pictogram Witbalans terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op ISO en selecteer een ISO-waarde.
  3. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Tik op de sluiterknop om een foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig van de hoofdcamera.

Sterk tegenlicht (HDR)

In de modus Automatisch wordt automatisch gecompenseerd voor sterk tegenlicht. Dit wordt aangeduid met Pictogram HDR geactiveerd. In de modus Handmatig kunt u handmatig compenseren voor sterk tegenlicht.

Compenseren voor sterk tegenlicht

1. Tik op Pictogram Instellingen terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op de schuifregelaar HDR om de functie in te schakelen.
  3. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Tik op de sluiterknop om een foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig .

Witbalans

De witbalans wordt automatisch aangepast in de modi Automatisch en Video . U kunt zelf de witbalans aanpassen in de modus Handmatig .

De witbalans aanpassen

1. Tik op Pictogram Witbalans terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op WB en selecteer een van de voorgedefinieerde lichtomstandigheden, zoals Pictogram Witbalans bewolkt.
  3. Sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Tik op de sluiterknop om een foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig .

Witbalansinstellingen

Pictogram Automatisch witbalans

Automatisch

Pas de kleurbalans automatisch aan

Pictogram Witbalans bewolkt

Bewolkt

Pas de kleurbalans aan voor een bewolkte hemel

Pictogram Witbalans daglicht

Daglicht

Pas de kleurbalans aan voor zonlicht buitenshuis

Pictogram Witbalans fluorescerend

Tl-licht

Pas de kleurbalans aan voor tl-licht

Pictogram Witbalans gloeilamp

Gloeilamp

Pas de kleurbalans aan voor warme lichtomstandigheden zoals onder gloeilampen

Belichting optimaliseren

Belichtingsmeting meet de hoeveelheid licht op een voorwerp om de belichting te optimaliseren.

Belichtingsmeting wordt in de modi Automatisch en Video automatisch aangepast. U kunt de belichting voor de hoofdcamera handmatig aanpassen in de modus Handmatig , bijvoorbeeld om de belichting voor een bepaald deel van de foto aan te passen.

De belichting aanpassen met metingen

1. Tik op Pictogram Instellingen terwijl u de camera gebruikt.
  2. Tik op Meer > Lichtmeting.
  3. Selecteer een belichtingsoptie en sluit het instellingenmenu. De instelling wordt opgeslagen.
  4. Tik op de sluiterknop om een foto te maken.

Deze instelling is alleen beschikbaar in de modus Handmatig van de hoofdcamera.

Meetinstellingen

Gezicht

Meet de hoeveelheid licht op een gezicht en past de belichting aan zodat het gezicht niet te donker of te licht is

Midden

Bepaalt het midden van de foto en stelt de belichting in op basis van de helderheid van het voorwerp

Punt

Past de belichting aan voor een klein onderdeel van het voorwerp

Aanraken

Hiermee kunt u het scherm aanraken om aan te geven voor welk voorwerp of gebied de belichting moet worden geoptimaliseerd